Tema Nästa Liv - Straff i Graven


När den otroende tjänaren ska lämna denna värld för att träda in I Nästa liv kommer änglarna, med svarta ansikten, ner till honom från himlen. De har med sig säckväv och de omringar honom så lång ögat kan nå. Sedan kommer dödsängeln och sätter sig vid hans huvud och säger, ”Åh onda själ, kom ut till Allahs vrede och Hans ilska.” Själen sprider ut sig i kroppen och kommer ut genom att ta sönder vener och nerver, som när en ……… tar sig ut från blöt ull. Så fort själen kommit ut tar de på honom säckväven som har en stank likt en död kropp. De stiger upp med själen och de passerar inte en grupp av änglar utan att de säger, ”Vem är denna hemska själ?” ”Det är själen som tillhör den och den, son till den och den, de kallar honom de sämsta namnen som han var känd för i detta liv ända tills de når den lägsta himlen. De ber om att få komma in men det får de inte.

HIMLENS portar skall förbli stängda för dem som påstår att Våra budskap är lögn och högmodigt vänder sig ifrån dem; det blir inte lättare för dem att komma in i paradiset än för en kamel att tränga igenom ett nålsöga. 7:40


Allah säger sedan; Skriv ner Min tjänare i den onda boken i den lägsta jorden och ta honom sedan till jorden; från det skapade Jag dem och till den ska de återvända och från den ska Jag låta de återuppstå igen.” Så kastas själen ner.
När själen är tillbaka till kroppen kommer två änglar som sätter honom upp och frågar,
“Vem är din Herre?” ”Jag vet inte”, svarar han.
”Vilken är din religion?” “Jag vet inte”, svarar han.
En röst från himlen kallar ut; ”Förbered för honom en säng från Helvetet med kläder från Helvetet och öppna en dörr mot Helvetet. En del av dess värme och brännande vindar kommer över honom och hans grav kläms ihop och pressar honom tills revbenen går ihop. En man med fult ansikte, fula kläder som stinker kommer till honom och säger, ”Ta emot dåliga nyheter, för det här är dagen som du var lovad.”
”Vem är du? Ditt ansikte är ett ansikte av ondska”, frågar mannen. ”Jag är dina dåliga gärningar”, säger mannen.
”Å Herre låt inte Timmen börja! Låt inte Timmen komma!” säger mannen i graven.
 [En del delar är utelämnade]Musnad Aḥmad 18063
Straff i graven och i Nästa liv beror på Allahs vrede och ilska gentemot Hans tjänare. Den som gör Allah arg i detta liv och inte ångar sig och dör på så sätt kommer straffas i al-Barzakh i enlighet med Allahs ilska.
Anledningar till straff i graven;
Att sprida skvaller om folk om man hittar på saker bara för att få folk att bli ovänner är det ännu värre.
Att inte tvätta sig ordentligt efter toalettbesök så man får kiss på kläderna eftersom man måste vara ren till bönen.
En man blev slagen med en piska och hans grav fylldes med eld för att hade bett utan att ha renat sig själv och han gick förbi någon som blev dåligt behandlad och han hjälpte inte honom.

En del människor får sina huvuden krossade av sten för deras huvuden hade varit för tunga för att orka gå upp och be.
En del får äta rutten, gammal mat för att de gjorde zina.
En del kommer få läpparna uppklippta med saxar av järn eftersom de gjorde fitnah (krigade, slogs) med deras ord och tal.
Människor som tog de föräldrarlösas pengar blir tvingade att öppna munnen och stenar kastas in som sedan kommer ut där nere. En del hängs upp från brösten för att de begick zina. En del får äta sitt eget kött för att de baktala andra. Andra skrapar sitt ansikte med naglar av koppar för att de ifrågasatte andras heder.
Det finns straff för de som försökte skada muslimer eller spred deras fel och brister.
De som inte bryr sig om när koranen reciteras eller tycker att det är jobbigt men när de hör shaytans sång (musik) som kallar till zina och dåligt beteende blir de glada och mår bra och de önskar att sången inte ska ta slut.
De som svär på Allah och ljuger eller svär på andra än Allah.
De som skryter om sina synder eller dåliga gärningar. De som talar oanständigt.
Vi människor och jinn kan inte höra vad som händer i graven men det kan djuren. De hör ljuden som kommer från de som straffas i sina gravar gör.
Hur kan man skydda sig själv från gravstraff?
Imam ibn al-Qayyim sa;
”Att avstå från sådant som ger straff i graven är bästa sättet att undvika att bli straffad. Man bör sitta en stund innan man ska sova och hålla sig själv ansvarig för det han vunnit eller förlorat under dagen, sedan förnyar man sin uppriktiga ånger till Allah och sover efter man ångrat sig. När man vaknar igen så ska man vara besluten om att inte göra om samma synd igen. Han bör göra detta varje natt; om han dör den natten dör han efter han ångrat sig och om han vaknar upp så ska han vara glad efter som han fått en ny chans att göra goda gärningar för att kompensera för det han missat."
De som bekänner "Gud är vår Herre" och så håller fast [vid detta] skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem. 46:13
Den som dör som martyr för Allahs kommer inte straffas i graven.
Den som dör av en magåkomma kommer inte straffas i graven.  
I en hadith från Abdullah ibn Masood som sa; ”Den som reciterar ”tabaraka lathi” [Surah al-Mulk] varje natt, Allah kommer att skydda honom från straff i graven. Och under Sändebudets tid brukade vi kalla den – något som skyddar. Verkligen det är en Surah i Allahs bok som den som reciterar den varje natt har gjort väldigt bra.” [Hasan av Imaam Albaani i Saheeh at-Targheeb] 

Barnens läxa blev att lära sig dua innan taslim där man söker skydd hos Allah från bland annat gravstraff. 



Pyssel: 

Med tanke på Surah Mulk gör vi koranfodral tillsammans som kommer ta två gånger att få klart. Att göra eget fodral är inte svårt och man behöver endast sy 2 sömmar. Här och här finns beskrivning på hur man gör. 
Länkar,

Anledningar till straff i graven
Hadithen om den goda och den onda själen i Nästa liv.
Surah Mulk och graven 
Hadith om surah mulk som skyddar mot gravstraff

Kommentarer

Populära inlägg