Tema Koranen - Surah Nas och Falaq


Jag tar dessa två suror samtidigt, då de ofta nämns tillsammans och kallas för muawadhatayn och som vanligt ber jag er kontakta mig om ni ser några fel. 
Surah Falaq
Säg: ”Jag söker skydd hos gryningens Herre,

Generellt sätt är gryningen en liknelse vid positiva förändringar, nya möjligheter, om hopp. Allah är Herren av dessa positiva förändringar. Vi söker skydd hos Allah från följande; 

مِ‍‌‍نْ شَرِّ‌ مَاخَ‍‍لَ‍‍ق
från allt det onda som skapats,

Vi vet att Allah är den som skapat allt men vi tillskriver inte det onda till Allah. Tre saker som vi söker speciellt skydd mot;

وَمِ‍‌‍نْ شَرِّغَ‍‍اسِ‍‍ق إِ‌ذَ‌ا وَ ق‍‍َ‍‍بَ‌‌   
Och mot det onda som kommer när mörkret faller på [natten]


Tiden för ondska - De flesta känner obehag när mörkret breder ut sig. Att gå in i skogen/city mitt på natten är inte samma som att gå in i skogen/city under dagen. Det är även under nattens början (maghrib) som shayatin flyger ut och det är uppmuntrat att ta in sina barn. 
Under de mörka timmarna är det tillfälle som mest "dåligheter" begås, fester, rån, våldtäkt, osv. 


وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ
Och mot det onda hos de som blåser på knutar


Mot onda människor som kallar på jinn för att utöva sin ondska - När magi utförs använder de knutar som de blåser på. Sjukt är att min egen farfar brukade ta bort vårtor genom att ta en lintråd som han knöt knutar på och sedan sa en ramsa och spottade sedan försvann vårtorna. Han ville aldrig berätta vad det var han sa när han blåste på knutarna. Jinn vill känna sig dyrkade och begär konstiga saker från de som vill ägna sig åt trollkonster och när människan gör det känner jinnen sig mäktig. Ingen människa kan kontrollera en jinn utan det är tvärtom endast Sulayman fick den gåvan från Allah. 
Sihr är en av de svåraste magi att botas mot. Om man blivit utsatt för sihr kan man be uppriktigt att Allah ska visa vart sihr finns. Det finns många som drömt om plasten där sihr finns så du kan ta sönder den och läsa surah an-Naas och al-Falaq. 

وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ
Och mot det onda hos den avundsjuke när han är avundsjuk

Den värsta formen av beteende som finns hos människan - Avund - Rent generellt så kommer vi inte stå tillsvars för det vi tänker/känner men det finns undantag ex. avund och stolthet. Varför? Avund leder till ologiskt tänkande och du kan göra onda handlingar så som Shaytaan kände avund mot Adam, Qabil hade avund mot Habil, Yusufs bröder hade avund mot honom.

Man får önska sig något som någonannan har (om saken är halal i sig) ex Jag önskar mig vara rik som Bill Gates. Avund är mer än att bara önska sig, det är när man känner sig "grön av avund". Man ifrågasätter i sitt hjärta varför den personen fick det och inte du. Man önskar att den andra personen inte hade det. Avund är haram i islam och något vi kommer att få stå tillsvars för inför Allah. Som muslim ska man underkasta sig Allah och acceptera hur Allah delar ut rizq och inte känna avund i de olika gåvor vi fått.
Kanske avundas de andra det som Gud i Sin nåd har skänkt dem? 4:54
Avund leder även till onda ögat. Onda ögat är när avund tar fäste i hjärtat vilket din qarin kan utnyttja för att attackera den man känner avund emot. 

Onda ögat kan liknas vid en pil som kommer från den avundsjukes hjärta ibland träffar den personen som avundas och ibland inte. Om den som blir avundad är oskyddad så kommer den drabbas men om den avundade är skyddad så kommer pilen att missa och kanske till och med återvända till den som var avundsjuk. Zaad al-Ma´aad. Ex om man känner avund mot någon med vackert röst när den läser koranen så kan den plötsligt få svårt att läsa.

Botemedel mot avundsjuka - gör dua för den du känner dig avunsjuk på. Erkänn ditt misstag och bearbeta det  och låt inte din avund gå okontrollerad. 

Många anser att onda ögat även kan göras när man tycker om något.
Profeten sa, "Den av er som ser något ni tycker om i er själva eller i era ägodelar eller hos sin broder låt honom be om dess välsignelse, för det onda ögat är verkligt." Saheh av al-Albaani. 
Det här är något man kan ge till sina egna barn och till och med mot sig själv. Hadithen om Sahl som fick ögat när han gjorde ghusl. Profeten blev arg på den som tittat på Sahl och sa, "Varför vill du döda din broder? Om ni ser något ni tycker om be om välsignelse." källa 

Om man tycker om något som någon har så ska man be om Allahs välsignelse ex. allahomma barik, allah jobarik, mashallah tabarkallah osv. För att undvika att ge ögat kan man vänja sig vid att hela tiden be om Allahs välsignelse när man ser något man tycker om. 

Botemedel - Om man misstänker att någon gjort onda ögat eller om du tror att du kan ha gjort det så ska man be denne att göra wudu/ghusl och sedan hälla det på den drabbade så som Profeten beordrade i hadithen med sahabin som fick ögat.

Botemedel - Profeten sa även; "Varje person med en gåva (neama) är avundad." (Kolli dhi naematin mahsood) Så dölj speciella gåvor som Allah gett dig. Man behöver inte visa alla allt. När vi bodde långt ute i den Egyptiska landsorten där fattigdomen är stor så var det stor fitnah att vi köpte ett helt paket med engångsblöjor när grannarna köpte en blöja i veckan som de återanvände om och om igen. Om Allah gett dig en speciell gåva så dölj den. 
Surah an-Naas
Temat i denna surah är att vi söker hjälp hos Allah, vi ber Honom om skydd.
Surah Naas är sista suran i Koranen och den har likheter med surah Fatiha. För tafsir surah Naas rekomenderar jag den här lektionen som jag inte kommer hinna ta anteckningar från här.
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ
Säg: ”Jag söker skydd hos människornas Herre, 

Som muslim får vi bara söka skydd hos Allah med orden "Audho.." Rabb är ett namn som inkluderar flera andra av Allahs namn så som Konungen, Försörjaren, Upprätthållaren osv. 
مَلِكِ النَّاسِ
Människornas konung,
إِلَهِ النَّاسِ
Människornas Gud,

Delar av tawheed finns representerade i dessa ayaht. 
3 första ayaht för Allah 3 sista för oss. Sista suran upprepar ordet människor som ett sista råd till oss innan koranen avslutas. 
Livet delas in i 3 skeden, barndom, tonår och vuxen. När vi är små behöver vi någon som ser efter oss, som försörjer oss. Pappan kallas ofta för rabb al-bayt. Allah är den som ser efter oss, försörjer oss. I tonåren känner man sig onåbar och behöver något mer än en förälder, en auktoritär - Allah är Malik. Och de flesta kommer tillbaka till Allah när de blir äldre - Ilah. 
مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ
från det onda hos den som viskar
Berättelsen om Baysesar. En intressant hadith från Al-Hafidh Abo Yala Musily berättade att Profeten sa;

Satan lägger sin hand över människans hjärta. Om han upphöjer Allah när han ihågkommer Honom tar han [satan] bort sin hand men om han glömmer bort Allah, tar satan över hjärtat helt. Detta är "det onda hos den som viskar." 
الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ 
Den som viskar i människornas bröst,


Shaytan kommer inte rakt på utan han har erfarenhet och tiden att vilseleda så han kommer med små viskningar. Steg för steg tills vi faller. Shaytan känner oss och han kommer utnyttja våra svagheter. Profeten sa i en hadith "Shaytan rör sig i er precis som blodet...:" 

Vi kan inte se shaytan utan det är som viskningar och om vi kommer ihåg Allah så försvinner Shaytan. Koranen bränner shaytan, han gråter när vi är i sujood, när han hör adhan så flyr han långt bort och pruttar för att inte höra. 
Reflektera även över att Allah säger bröstet och inte hjärtat. Shaytaan viskar men han har inte kontroll eller tillgång till våra hjärtan. Så vi ska inte låta våra hjärtan bli övervälmade med viskningar utan stoppa hans viskningar redan i dess sköte. Vi söker skydd hos Allah från den som viskar i människornas bröst. 
مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ
Från (både) jinner och människor.”

Vi söker skydd både från jinn och människor. Inte bara viskningar från jinn utan även människor så som tankar och propaganda som får oss att vackla eller tvivla är en form av viskningar som vi inte ska låta ta fäste. 

Allah har inte skapat det onda utan att även ge oss skydd. När Profeten drabbades av magi fick han lära sig att läsa dessa två suror som botemedel  Profeten sa, 

"...Det finns ingen annan surah för den som söker skydd." 
Recitera surah an-Nas och al-Falaq (tillsammans med al-Ikhlas)

Dessa suror bör reciteras på daglig basis som ett skydd mot mardrömmar, jinn, viskningar och onda ögat. Dessa suror användes av Profeten vid ruqiah. Ibn Qayyim säger;
Dessa suror har en enorm effekt vad gäller att avvisa magi, onda ögat, och annan ondska. Tjänarens behov av att söka Allahs skydd genom dessa två suror är större än behovet av sig själv, äta, dricka och klä sig." (al-Fawwaid 2/426]
 brukade recitera dessa vid följande tillfällen;

·         3 x morgon och kväll (shoroq och ghorob)
·         3 x efter maghrib och fajr
·         1 x efter dohr, asr och isha

·         När du går och lägger dig (stryk över kroppen tre gånger)

Läxa;

De ska ta reda på mer om Allahs namn Ar-Rabb och Al-Malik som nämns i både Fatiha och Naas till veckan efter.

Vi skriver ned 5 valfria fakta varav; tawheed rubbobbiyyah (rabb) och tawheed uluhiyyah (ilahi naas) och hasad är 2 ord de ska förstå.

Vi observerar reglerna - Idhar och Ikhfa och markerar dessa på våra papper. (ingen längre genomgång men med upprepning så kanske några regler lärs under terminen eller att de vet att dessa finns. Många barn kan läsa med tajweed men har ingen kunskap om när och varför)



Pyssel; 

Hittade massa fyrkantiga speglar vid våra sopor för ett tag sedan som jag väntat på att få använda och nu fick vi chansen. Vi pratar om hur de onda knyter knutar för att göra deras häxkonster medan vi gör halalknutar för att dekorera våra hem. Det finns mycket som tyder på att man även kan "öga" sig själv, man står kanske framför spegeln och förundras över sin skönhet och utan att vara medveten har man skadat sig själv om inte Allah skyddat dig så vi måste komma ihåg att säga alhamdolillah och läsa surah nas och falaq och andra suror och dua som skyddar mot det onda regelbundet.

Länkar;

Tafseer Falaq Yasir Qadhi 
Tim humble om evil eye
Intressant genomgång om surah Naas
tafsir surah falaq och nas
Tidigare planering för Surah Naas  och surah Falaq
islamqa - lite om onda ögat och hur man kan skydda sig från det
Fler macrame speglar hittar ni här

Kommentarer

Populära inlägg