Tema Koranen - Surah Maun



Sura Quraish som kommer innan Surah Maun talar om vad Quraish bör göra medan denna surah pratar om vad Quraish gör. Den här suran visar på allt det som en muslim inte ska vara.
VAD ANSER du om den [människa] som förnekar Domen? 107:1
När Allah säger deen här menar han Domedagen. Allah frågar om vi sett den som förnekar Domedagen, förvånas över dennes situation. Även om det är en Makki sura så är budskapet generellt. 
Det är samme man som motar undan den faderlöse 107:2
De har ingen empati eller godhet mot den svage i samhället - barnet som saknar förälder/föräldrar. Den person som förnekar Domedagen saknar dessa egenskaper, ett svart hjärta. Den troende är dess motsats, den troende är den som tar hand om den faderlöse så som Profeten sa, "Jag och den som tar hand om den faderlöse ska vara tillsammans med mig så här i paradiset [och så förde han ihop sina två fingrar]." Att ta hand om föräldralösa barn är ett tecken på tro.
och som inte uppmanar [någon] att ge dem som lider nöd att äta. 107:3
Denne person ger inte mat och utöver det så uppmuntarar han inte andra att ge de som är nödställda mat. En obligation och en uppmuntran som Allah givit varje muslim är att hjälpa de nödställda, att vara generösa.
Tecken på Domedagen är just att det kommer en Dag med ultimat rättvisa då den svage får sina rättigheter tillgodosatta. Allah uppmuntrar oss gång på gång
Ve de som ber, 107:4
 Vi får inte stanna vid denna vers när vi reciterar då förklaringen till den kommer i verserna efter. Men detta skarpa uttal får varje person som ber att frukta - en del lärda säger att wail är en speciell dal i helvetet men oavsett så är det negativt och vi måste lyssna noga.
utan att deras hjärtan deltar i bönen  107:5
Allah kritiserar de som slarvar med bönen. Den som är tanklös om sin bön, de bryr sig inte om bönen, de slarvar med tiden, ber ihop bönerna utan anledning, de ber fort, de reflekterar inte. Den som ber så visar inte respekt inför Allah. Om du skulle möta en kunglighet i denna värld hade du tänkt på att du kom i tid, att du hade bra kläder, vet inget om bönens villkor mm så när du ställer dig för att be så se till att du ber bönen i tid, har bra kläder, du ber med lugn osv. När man ber pågår en privat konversation med Allah så tänk på hur du agerar. Mer om khushoo hittar ni här 

Allah säger i denna ayah 3an salatihim dvs de är tanklösa om bönen, vad gäller de som lämnat bönen? Allah sänder sin wail på de som ber vad gäller då de som inte ens ber....
de som vill ses [och berömmas] 107:6
De ber för att andra ska se dem. Att försköna bönen framför andra är lilla shirk. Profeten sa att lilla shirk är den som när andra ser honom så förskönar han bönen och det var det som Profeten fruktade mest för ummaht. Allah har inte i behov av detta. Det är skillnad om du ex. läser koranen i mosken och så säger någon att du läser fint och du blir glad så är inte det fel för du började läsa koranen för Allahs skull. Att känna sig bra om någon berömmer dig när du gör gärningen är det inte fel men om du sätter dig och läser koranen för att andra ska se dig och berömma dig då är det fel. 
men som vägrar [sin medmänniska] även den minsta hjälp! 107:7
Maoon är det minsta lilla goda, ex att du lånar ut en kastrull, din penna, lite salt osv.

Fastän denna sura talar om olika saker så hänger verserna ihop. Din attityd i det ena fallet kommer reflekteras i nästa. Den som tror på Allah och Domedagen kommer att vara mer snäll mot den faderlöse, hjälpa den fattige och den som gör detta för Allah skull så kommer det synas i dennes dyrkan av Allah.

Läxa/lärdom:

Vikten av bönen; 
LÄS VAD som har uppenbarats för dig av denna Skrift och förrätta bönen. Bönen avhåller [den bedjande] från skamlösa handlingar och allt som strider mot rimlighet och förnuft. Men först och störst är åkallandet av Guds namn. Och Gud vet vad ni gör. 29:45
  • Shaytan kommer via sidovägar. Genom att vi slarvar med bönen får han ett större grep om oss och vi hamnar lättare i synd. Så om du finner dig själv svag och synder inte är en stor grej längre se då över din relation till bönen. Bönen är ett skydd mot skamliga handlingar så länge vi sköter den. Ju mer du struntar i bönen desto lättare blir det att göra synder. 
  • Enda obligation som Profeten fick direkt från Allah.
  • Det första vi blir frågade om på Domedagen. 
  • När Profeten är döende och knappt kan prata längre så upprepar han orden, Salaat, salaat. 
  • Profeten sa, "Skillnaden mellan den troende och den otroende är bönen. 
  • tyngsta bönerna är maghrib och isha
  • Tänk att din bön som du bad i ditt rum skulle visas för folket, hur skulle du känna? Skulle du skämmas för din bön? Tänk den bönen var för Allahs skull, världarnas Herre, Domedagens konung. 
  • Ingen av oss skulle svälta oss själva då vi vet att det leder till bönen men ändå finns det de av oss som slarvar med bönen fastän det leder till att vårt hjärta dör. 
  • Ibland kan vi känna att vi inte har tid för bön eftersom vi är i skolan men om du behövde gå på toaletten skulle du strunta i det och istället bära blöja? Nej, då borde du finna tiden för att dyrka din Herre. Allah har endast skapat oss för att vi ska dyrka Honom resten i dunya är vägar mot det sista målet - döden, så låt oss komma förberedda så gott vi kan. 
Pyssel

Vi gör flaggor att hänga på väggen med uppmuntrande ord. Det kan vara bismillah vid matbordet, sshh för att det är bättre att vara tyst än att säga ont, eller believe! Min är gjord i tjockare bomullstyg men filt är enkelt att jobba med för yngre barn och du klarar dig utan att sy, endast limpistol behövs! 

Länkar

Wasim Kempson on importance of prayer (första berättelsen om Omar rekomenderas!)
Fin lektion med Yasmin Mogahed om vikten av bönen. 
Tidigare lektion för yngre barn om surah Maun hittar ni här.  

Kommentarer

Populära inlägg