Tema Koranen - Surah Nasr


det finns lite olika åsikter om när denna sura kom ner; 

- innan fath al-Mecka (8 året) 
- vid hajj wada3 (10 året)
- en del säger även att den kom ner redan i Mecka som ett budskap om framtida seger. 
Men så finns det sahih hadith att den sista kompletta surahn som uppenbarades var surah Nasr. 

- Det är en surah som kom med goda nyheter om seger. 
- Det är en surah som kom med budskapet att Profeten Muhammad skulle dö. 


إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ
När Allahs segern kommer och den stora öppningen. 

När Allahs seger och hjälp kommer så är tiden när muslimerna var svaga över. Nu skulle fienderna bli färre än de allierade.

Fath/stora öppningen är när Mecka erövrades. (Lyssna gärna på Yassir Qadhi 5 delar om det. del 1, 2, 3, 4 och 5)
1400 muslimer reste till Mecka för att göra umrah, utan vapen kom de i fred men de vägrades denna rätt och istället ingick de i ett avtal med Quraish, avtalet vid Hudaibiya.  2 år senare bryter Quraish detta avtal. Abo Sufyan reser till Medina för att be om ursäkt. Profeten vägrade att ta emot denna ursäkt istället samlade han nu muslimerna som vuxit i antal och med en arme på 10 000 muslimer ger han sig av mot Mecka. En erövring i underkastelse och utan stolthet, Ett fåtal dog men annars var det en fredlig erövring utan krigsbyten eller fångar. Kort om erövringen på svenska hittar ni här.


وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا
och du ser människorna i oräkneliga skaror flocka sig till Guds religion, 

Grupp efter grupp skulle komma för att bli muslimer. Innan kom oftast en och en för att göra shahadah men efter fath al-Mecka kom hela stammar till Medina för att bli muslimer. 

Människorna på den arabiska halvön hade dyrkat statyer under så många år och de var övertygade om att dessa statyer var gudar men nu när ingen staty stått upp för att försvara sig förstod de att Profetens budskap om En gud var sann. De var även övertygade om att Kabah var skyddat av Allah som vi ser i berättelsen om ashabal fiil men nu kommer Profeten Muhammad in och tar över staden och inget händer var även det något som fick dem att ändra uppfattning. 

I denna ayah får även Profeten Muhammad veta att hans uppdrag kommer ge frukt, islam kommer att spridas över världen. Det var efter Profetens död som islam spred sig som mest och människor kom in i islam i massor. 

 فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا
[110:3] lova och prisa då din Herres namn och sök Hans förlåtelse! Han är alltid beredd att ta emot den [uppriktigt] ångerfulles ånger. 

Abo Bakr grät när han hörde denna surah uppenbaras då han förstod att Profeten snart skulle dö. 

Islam hade segrat, forna fiender hade nu underkastat sig islam, religionen spred sig och dyrkan av Endast En gud var etablerad. Profetens mission var slut och hans tid på jorden var över. Allah påminner då honom om att prisa Allah och söka Hans förlåtelse innan han dör.

Efter att denna vers kommit ner sa Aisha och Umm Salama att de inte träffade Profeten förutom att han sa en av två saker; SobhanAllah wa bihamdihk wa astaghfiroka wa atobo ileih. För att Allah beordrat honom det i denna vers.

Vad betyder Allahs namn at-Tawwab? 
Han är Den som visar vägen till ånger och som förlåter den som söker Hans förlåtelse. Allahs förlåtelse och barmhärtighet har inga gränser.
...mer om det här och audio här

Begick Profeterna misstag?

- De begår aldrig misstag i budskapet eller något som är relaterat till det.
- De gjorde aldrig stora synder.
- Om de skulle begå ett misstag (mindre synd) så fortsatte de inte med den utan de återvände till Allah i ånger och rättade sitt misstag.
- De kunde dömma felaktigt i ett ärende för att sedan bli korrigerade så som Profeten blev rättad i surah Abbasa.
- Profeten kunde även ha fel i värdsliga saker så som jordbruk ex. när han sa till om pollinering varpå Profeten sa, "Jag är endast en människa som ni. Om jag säger till er något vad gäller religionen, så följ det, men om jag ger er min egen åsikt så är jag bara en människa.

Profeternas standard är så mycket högre än våra. Om vi gör våra böner i tid och fastar och kanske ger 10 kr extra i sadaqa så känner vi oss bra medan Profeternas ribba är så mycket högre. Tänk när Ibrahim och Ismail byggde Kabah så gjorde de istighfar samtidigt! Mer om frågan om Profeter syndar finner ni här och här.
Pyssel;

Segern som alla nämner i surah Nasr kan även vara att Profeten dör. Hans död är en sorg och stor förlust för ummat men i och med hans död så även budskapet komplett. Inga fler profeter och inga fler religioner.  Islam hade vunnit och dyrkan av Allah etablerats. Allahs religion är islam. 

Vi har en liten tacksamhetsfest/fika för islam. Som konvertit får man ibland frågan om man någonsin ångrat sitt val och från djupet av mitt hjärta säger jag NEJ! Som född muslim kan det vara svårt att se vilken enorm gåva islam är. Att just du fått den välsignelsen att vara muslim. Att vara vilsen, utan gudomlig vägledning är en sorg för varje individ som befinner sig i det tillståndet. Så jag fortsätter prisa Allah, tacka Honom och be om Hans förlåtelse för mina brister och fel.

Jag ber Allah att Han ska vägleda våra hjärtan och att ta våra liv när våra hjärtan är övertygade om la ilaha illa Allah. 
Länkar;

Kommentarer

Populära inlägg