Allahs namn: at-Tawwab



Den som tar emot ånger                   

Han är Den som visar vägen till ånger och som förlåter den som söker Hans förlåtelse. Allahs förlåtelse och barmhärtighet har inga gränser.

”Utom de som ångrar sig, tror och gör goda gärningar. Åt dem ska Allah ersätta de dåliga handlingarna  mot goda handlingar. Allah är Förlåtande, Barmhärtig; 
[Koranen 25:70]


Har du någonsin gjort något dåligt? Har du gjort en synd?

Visste du att alla Adams sönder synder men Allah säger att den bästa av dem är den som ångrar sig.



Repetera berättelsen om mannen som dödade 99 personer. Har du dödat så många? Vi ska aldrig förlora hoppet om Allahs nåd och förlåtelse. För Allah är at-Tawwab - den som tar emot ånger, Han är den som gör ånger lätt. När vi sårat en vän eller en förälder så kan de har svårt att förlåta oss, eller kanske ger de oss något form av straff innan de förlåter oss men Allah Han är Den som gjort ånger lätt. När vi ångrar oss säger vi astaghfirollah wa atoobo ileih...

1. Vi inser att vi gjort fel och slutar med synden.
2. Vi ångrar det vi gjort
3. Vi gör inte om det igen
4. Om vi gjort fel mot någon annan så säger vi förlåt. Om vi inte kan så gör vi dua för dom och säger bra saker om personen istället.

Det finns människor som kommer hitta belöning på Domedagen för saker de aldrig gjort eftersom Allah byter ut de dåliga gärningarna mot goda gärningar om man gör tawbah.

Ramadan är en månad av ånger och det finns olika sätt att bli av med sina synder..
Den som fastar utav tro och hopp om Allahs belöning blir förlåten sina synder
Den som ber på natten blir förlåten sina synder
Den som ber på Laylatul Qadr blir förlåten sina synder.

Det finns en fin hadith som beskriver hur en man blev av med sin kamel i öknen när han återfann den igen så blev han så glad. Allah blir gladare än det när en tjänare ångrar sig och återvänder till Honom. Ni hittar hadithen här. Barn kan ha svårt att förstå ökenförhållanden men jag drog en liknelse om en av dom skulle komma bort i skogen under en skolutflykt och när mörkret faller och de inte har något att äta. Det ser mörkt ut men så hör de en röst som ropar deras namn och de förstår att de ska få komma hem. Det är lycka!

Profeten Muhammad var den bästa människan trots det så bad han Allah om förlåtelse (istighfar) mer än 100 ggr per dag.

Vi måste komma ihåg att skynda oss att be Allah om förlåtelse och vi ska följa upp en dålig gärning med en god. För Profeten han sa,
Följ upp en dålig gärning med en god gärning så kommer den suddas bort...källa


Pyssel:
Jag har planerat in Allahs namn för att kunna prata om ramadan nu när den snart är här igen. Därför blev det lite ramadanpyssel denna gång.
Jag lät gruppen välja mellan två olika pyssel. Den ena fick göra Ramadan kransar av metalltråd och dekor. Jag valde stjärnor och en enkel skylt i mitten av papper, små öljetter och metalltråd. Den andra gruppen målade glasspinnar och skrev goda gärningar därpå. Samma ide som min familj använder sig av för att påminnas om att göra goda gärningar. Måla så många glasspinnar du vill och skriv sedan därpå olika gärningar. Anpassa efter din egen familj.

Länkar:

Audio av Yasir Qadhi lektion 16
Kompendie med förklaringar på Allahs namn. sid. 7
islam.nu kort text på svenska om at-Tawwab
creative-motivations om at-Tawwab med fler länkar och audio

Kommentarer

Populära inlägg