Tema historiska hjältar - vägen till Andalus

Under Omar ibn Khattabs khalifa erövrade Amr ibn Aas Egypten och därifrån fortsatte de muslimska trupperna att avancera västerut. De hade svårt att vinna över Berberna i NordAfrika men detta kom att ändras med Mosa Ibn Nusayr. 

Mosa far, Nusayr, växte upp tillsammans med Sireen i ett klostret. När Khalid ibn  Walid tog över staden hörde han om pojkarna som lärde sig om Torah och Bibeln i klostret. Khalid erbjöd dem islam och de accepterade varpå de båda blev kända för sina gärningar för islam. 

Mosa tog över Nordafrika på 7 år. Man hade tidigare slagits mot berberna men inte lyckats få kontroll över dem då de gjorde revolt hela tiden. Mosa ändrade strategi. Istället för att be om fler soldater bad han om lärda så fort han tagit över en plats. Genom att ubilda folket och visa dem islam fick växte islam och en ny arme av Berber bildades. När han erövrat allt i sin väg och kom till havet i Marocko red han ut med sin häst i Atlanten och sa, "Hade det inte varit för detta hav och att min häst skulle drunkna skulle jag tagit islam till världens ände."

För att veta mer om Spanien och de som levde där innan och det förtryckta folket rekommenderar jag denna. Kung Roderick styrde över Spanien och förtryckte folket. När härskaren av Ceutah, Julian, sände sin dotter till Roderics hov våldtog kungen henne. För att hämnas Roderic kontaktade Julian Mosa ibn Nusayr och erbjöd honom hans fartyg om muslimerna tog sig an Roderic. Det enda han ville ha i utbyte var lite mark. Det som stått mellan muslimerna och Spanien var den Ceutahs svåra terräng men nu fick de fri tillgång samt fartyg för att utmana Roderic. 

92 år efter hijrah eller år 711 tog sig muslimerna över Gibraltar sundet och besteg Spanien med Tariq ibn Ziyad i spetsen. Jabalotariq (Tariqs berg) blev med tiden Gibraltar. Han var Berb med ljus hud, blå ögon och ljust hår. Endast 19 år gammal!! tog han över några av hamnstäderna men förstod att han behövde fler soldater. Som svar sändes några tusen soldater till. Han skulle nu möta kung Rodericks arme på upp emor hundratusen soldater medan muslimerna var max 12 000. Vem tycker du synd om?  

Kung Roderick var arrogant och tog ut segern i förväg. Han lät sina slavar bära honom på sin guldtron utsmyckad med ädelstenar. Han hade även med sig hundratals åsnor när man frågade varför svarade han att han skulle binda de muslimska slavarna vid åsnorna. När armerna stod öga mot öga sägs det att Tariq ibn Ziyad brann ner båtarna för att inte ge någon flyktväg till den lilla muslimska armen. 

Under dagarna 20-28 år 93 H i ramadan utkämpades ett krig, de sista 10 dagarna i Ramadan. Utanför Qordoba. Tariq segrade och tillsammans firade de Eid med en seger. 

Innan muslimerna nådde Spanien hade "rom" dvs kristna tagit kontroll över landet. De utfärdade en "lag" där judiska barn skulle omhändertas och skolas till katoliker. Det pågick en utrensning av judar men även andra var förtryckta. Många välkomnade muslimerna som erövrare och man hjälpte dem. Portar öppnades in till de skyddade städerna. Muslimerna hade visat sig vara ärliga och stod vid sitt ord. Efter år av förtryckande styrande så sågs islams som en lösning. Under mer än 800 år ända fram till 1492 när Granada föll styrde islam över Spanien.

Den muslimska armen nådde så långt som några 100 mil utanför Paris. 

Kristna och judar i landet betalde jiziyah och fick beskydd av den muslimska armen. Under islams styre nådde Spanien sin guldålder. Än idag talas det om denna storhetstid då kunskap frodades, kristna, judar och muslimer levde sida vid sida. Medan resterande Europa erfarde den mörka Medeltiden blomstrade Andalusien. Med vatten i hemmen, badhus, gatubelysning och stenlagda gator, universitet och enorma bibliotek blev det ett vetenskapens centrum dit väst skickade männsikor för utbildning. Att kunna arabiska var trendigt och muslimernas mode sökte sig till och med in i de västerländska kungahusen. (Rekommenderar boken De Otrogna för djupare studier). 

Tariqs arme bestod av både Berber och araber och när de väl tagit över landet gjorde Berberna uppror och det var en tid av oroligheter fram till en Ummayad prins kom och enade folket under en tid, Abdurahman Dakhil flydde från Abbasinerna. Abdurahman och hans bror var på flykt och när de nådde havet flydde de simmande ut i vattnet. Abbasinska armen som jagade dem lovade att de inte skulle göra dem illa bara de återvände. Abdurahmans bror veknade fastän Abdurahman sa till honom att de ljög. Han bad brodern att fortsätta simma men Brodern simmade tillbaka och dödades medan Abdurahman såg på från havet. Abdurahman fortsatte mot Andalus och tog över det nya riket. Han var runt 20år och styrde landet ca 30år. Alltid intressant med hur unga de var.

Några röster om Andalus storhet; 

s.p scott - history of the moorish empire in europe

I en tid då det fanns lärdom och kunskap över allt förutom i katolska europa. I en tid då inte ens kungar kunde läsa och skriva i Europa hade de moriska kungarna privata bibliotek med över 600 000 böcker. När 99% av Europa var analfabeter hade Cordona 800 offentliga skolor och inte en by fanns utan möjlighet för barn att lära sig. Det var till och med svårt att finna ens en bonde som inte kunde läsa. 

Ahmed Thomson i boken Islam in Andalus skrev; 

Europa var mörk vid solnedgång medan Cordoba sken med sina gatulampor. Europa var smutsig medan Cordoba hade 1000 badhus. Cordobas barn gick till skolan medan inte ens munkarna kunde läsa sin egen bok. 

Andalus hade över 700 bibliotek, 12 000 lektioner hölls samtidigt i mosken, vackra palats och trädgårdar som besöks än idag. 

Jag ber att även vi ska kunna ta nytta av den energi och styrka som våra unga har och inte låta den gå förlorad på batil. 

Utmaning; 

Som vi kommer se när vi går igenom historia så spreds islam på olika sätt, med svärdet, med handelsmän, med gott beteende, med kunskap osv. Idag följde vi vägen till Spanien och hur islam kom att vara där i 800 år. 

Även om islam spreds med svärdet så finns inget tvång i islam. Man kan aldrig tvinga någon att bli muslim. Kristna och judar fortsatte praktisera sin religion i landet MEN många valde islam. De spanska muslimerna kom att kallas morer. 

“And who is better in speech than he who [says: ‘My Lord is Allaah (believes in His Oneness),’ and then stands firm (acts upon His Order), and] invites (men) to Allaah’s (Islamic Monotheism), and does righteous deeds, and says: ‘I am one of the Muslims.’”[Fussilat 41:33 – interpretation of the meaning]

Veckans utmaning är att vara ett föredömme för din omgivning. Tänk på att alla som ser och träffar dig för dom är du islam, det du gör är islam. Det är så människor i din omgivning som inte vet bättre tänker. Om du luras tänker de att det är islam. Om du ljuger tänker de att det är islam. Så var den bästa muslim du kan, kalla folk till islam med ditt beteende och våga visa att du är muslim. 

Tänk att du är islam idag och om du är svag och dålig vem ska då föra islam vidare?  

Länkar; 

Muslims in Spain, rekommenderar!

Var verkligen Colombus den som hittade Amerika? Intressant historia om muslimers avtryck i världen. 

islamqa om erövringen av spanien

Illustrerad vetenskap om vetenskap och koranen

Yasir Qadhi om seger i Ramadan

trusting allahs plan -- evans finns 2 historier som börjar ca. 29min in REKOMMENDERAR!!

Kommentarer

Populära inlägg