Tema Historiska Hjältar - Andalus ett minne blott

 När Granada föll så föll även Spaniens storhet. Muslimerna hade byggt upp ett samhälle som omvärlden avundades efter inkvisitionen fanns inget kvar. En gång i tiden var läkarna från Spanien ett föredöme men efter så blev de inget annat än åtlöje. Spaniens mest kända åtagande efter Granada föll var Colombus som ska ha hittat Amerika, frågan är bara hur han kan ha hittat ett land som redan var hittat? Något som Abdullah Hakim Quick pratar om här. Med muslimernas uttåg påbörjades även Spaniens förfall. 

Många av muslimerna var konvertiteter som övergett sina tidigare seder. De var portugiser och spanjoner i olika delar av landet anlades olika strategier. När Granada föll tillfångatog man 12 av dessa konvertiteter och ledde ut dem på ett fält, utan kläder bands de fast på pålar. Med vässade träpålar red ryttare fram och tillbaka på fältet medan de kastade sina spjut mot kropparna. För att avrunda segerdagen som fader Abarva beskrev som "festligheter och illuminationer till glädje för våra suveräners katolska fromhet" brändes ett antal judiska konvertiter på bål. Judar fördes i exil vilket ofta resulterade i svält. De hade tidigare tvångskonverterats till kristendomen utan framgång och man var rädd att det fiaskot skulle påverka muslimernas konvertering. 

När Granada föll var kristnas korståg på frammarsch och man hade stor tilltro till att muslimerna skulle konvertera till kristendommen. I början lät man muslimer få vara och i 3 år fick de som ville lämna Spanien göra det. I Marocko sökte de tillflykt. När tre år gått hade inte tillräckligt många blivit kristna så man frångick avtalet som skrivits. 

Man bjöd in muslimer till kyrkan och de som blev kristna fick stöd och belöningar. De som vägrade fängslades tills de konverterade. Det här ledde till upplopp i de muslimska delarna av staden. De som inte kunde eller ville lämna Spanien hade dragit sig upp i bergern i Alpujarras. 

I många delar skedde masskonvertering, en prästen Cineros skröt med att 3000 döpts på en morgon. Det var även han som drev på den slakt av muslimer som kom att ske i byarna i Alpujarras. Männen slaktades medan kvinnor och barn togs som slavar. Men muslimerna gav inte upp. Dessa gerillakrig fortsatte uppe i bergen ibland med förlust ibland med vinst. Generellt var muslimerna för få. 

Ferdinand och Isabella bytte taktik. De muslimer som inte konverterat fick betala höga skatter. Islam skulle utrotas i Kastilien, morerna skulle döpas och om de inte blir kristna så kommer deras barn och barnbarn att bli det. De muslimer som vägrade fick en månad på sig att lämna landet och alla sina ägor. Man förbjöd arabiska språket och böcker brändes. De som var kunniga inom islam dödades eller flydde. 

Men islam lever kvar under ytan. Man läser koranen i smyg, ger sina barn muslimska namn och omskär sönerna. 

Cineros gjorde samma sak som en del kuffar gör idag - han lät bränna koranen. Det han glömde bort var att koranen inte bara är en skrift utan den lever i våra hjärtan. Det är ord som förmedlas genom att läsas från våra minnen så även om de brände koranen så fanns den kvar hos folket i deras minnen och fortsatte att spridas. 

Nästa steg för att försöka ellminera islam var att kontrollera muslimernas vardag. De fick inte tvätta sig för ofta, man övervakade bröllop och slakt. Barn som föddes skulle ha gammelkristna faddrar och inte ha muslimska namn. De fick inte bära moriska kläder, ingen slöja, dörrarna skulle stå öppna på fredagar och under bröllop. De fick inte bära vapen eller smycken. 

Muslimerna lärde sig att visa upp en kristen fasad medan de i verkligeheten var muslimer. De döpte sina barn men gick hem och tvättade  noggrant bort varje droppe från dopvattnet. Mellan varandra använde de muslimska namn. Man mutade gravsättarna så att muslimska kroppar begravdes på öppen mark bortom kyrkan. Dessa kompromisser från 1563 finns nedskrivna;

Fortsätt att be, även om du måste göra det tyst eller med hjälp av tecken. 

Uppfyll skyldigheten att betala allmosor genom att på vilket sätt som helst göra gott mot fattiga, Gud bryr sig om den inre avsikten. 

För att uppfylla reningsbudet skall du bada i havet eller i floden, och om det är förbjudet så gör det på natten och det gälls lika mycket som om du gjorde det dagsljus. 

Utför wudo före bönen om så bara genom att gnida dina händer mot väggen. 

Om du tvingas dricka vin så drick men ta avstånd från alla avsikter att göra vad som är ont. Samma sak om du tvingas äta gris. 

Om du rannsakas av otrogna och du kan förställa dig, så gör det, och förneka i ditt hjärta det du säger med dina som tvingas ur dig. 

1564 förbjöds arabiska språket och morerna hade 3 år på sig att lära sig spanska. Alla barn mellan 3-15 år skulle tas till ortens präst för undervsning i kristna läran. Barnen sattes i kristna familjer. Man fick hembesök av prästen. Kvinnorna fick endast gifta sig med gammelkristna och på så sätt skulle islam dö ut. Man pratade om kastrering.

Efter ännu ett upplopp blev reglerna fler. Att bli påkommen med en koran tillhörde en av de största brotten. Många avrättades då de påkommits med att vara muslimer i hemlighet. De avrättades men fick välja om de ville dö som muslim eller kristen. Om de valde att dö som kristen hängdes de. Om de valde att dö som muslim stenades de och sedan brändes. Många sa att de ville dö som kristen men gjorde shahada innan snaran drogs åt. 

1574 var 80% omskurna i tre byar och när de ville veta vem som gjort det möttes de kristna av en mur av tystnad. Om de fick veta vem som gjorde det dömdes den till att brännas levande. 

En morisk man skrev en ballad från denna tid; 

Dyrkan av deras målade avgudar, 

En drift med det stora osedda

När klockan dånar tvingas vi

samlas att usla bilder dyrka

Med skränig röst som ugglans tjut

Längst fram står prästen i sin kyrka.

Han frambesvärjer vin och fläsk,

Sin mässa han med vin förrättar;

Med tillgjord ödmjukhet han påstår

Att detta är Guds lag, den rätta. 

1609 skrevs ett fördrivningsdekret och moriskerna fördrevs till Marocko. En del säger att 1 miljon muslimer utvisades. Men andra ideer de haft var att sätta muslimer på båtar och sänka dem till havs, massavrättningar mm. I ett sista uppror gjorde muslimerna adhan och bad en sista bön. 1614 var de sista moriskerna ute ur landet. Ännu på 1900-talet kunde vissa familjer visa upp sina gamla nycklar och säga att de skulle öppna sina hem i Spanien. Bara små barn med stark kristen koppling fick vara kvar eller de som kunde visa att det var riktiga kristna. 

Idag har Spanien gått in i en ny era. Granada planerar halal turist tourer. Isabella och Ferdinand måste vända sig i sina gravar. Folk vallfärdar för att se islams prägel på landet. Fastän kristna försökt bygga upp något liknande som muslimer gjort med alhambra så finns inget som dess likhet. 

Ironiskt nog är drottning Isabella begravd i Alhambra nedanför de inskriberade orden, "det finns ingen Gud värd att dyrka förutom Allah." Turister kommer till landet för att se dess muslimska arv. De försökte utrota islam från landet men den bedriften var fruktlös i längden. Det land som gjorde allt för att elliminera allt med islam gör allt för att möta de muslimska turisternas behov med halal restauranger. Hotell visar qiblah och koranen finns tillgänglig för besökare. 

Många spanjorer upptäcker sin historia och fler och fler kommer tillbaka till islam efter de funnit att deras förfäder var muslimer. Ibland är det hela familjer som konverterar. 


En Pirat drottning - Sayyida

Drottning Sayyida al Hoora bint Ali ibn Rashid ibn Allami. Hon var från en välbärgade familj 1485 i Andalaus.När staden föll var hon bara 7 år. Muslimerna i staden dödades eller fördrevs från landet. Hon växte upp som flykting i Marocko men hennes hjärta tillhörde Andalus. 

En av flyktingarna blev guvernör i Norra Marocko. Sayyida gifte sig med honom bara 13-14 år gammal medan han var äldre. Hon sändes till Marockos kung för att övertala honom om att ge flyktingarna en egen stad. Vilket i dag heter Tetouan. Kungen gick med på det och Sayyida blev stadens ledare med sin man. 

Spaniorerna var inte nöjda utan attackerade norra Marocko och bombade staden. Sakta men säkert byggde man stadens mur och stabila byggnader från början. För Sayyidah var inte det här tillräckligt så när hennes man dog bestämde hon sig för göra livet surt för de kristna som drivet ut henne från hennes land. 

Pirater härjade på Medelhavet och en ökänd man vid namn Barbarosa var den hon kontaktade för att utföra sina attacker. Barbaraosa var en av fyra söner till en handelsman som sålde krukor. En dag attackerade korsfarare Barabora och hans bröders båt som de använde för sin handel. Barbarosas bror dödades medan de fänglsade Barbarosa. Efter flera år i fängelset kom hans andra bröder och frigav honom. Som en film :) 

Barbarosa gick till den Turkiska regeringen och bad om en båt som han skulle använda för att göra livet surt för korsfararna, vilket han gjorde och blev en legend. 

Sayyida gav uppdraget till Barbarosa att utbilda hennes folk så de kunde segla havet och Sayyida blev en pirat drottning a västra sidan av Medelhavet. Hon utförde attacker mot Portugal och Spanien. De attackerade korsfararnas båtar. Hon skickade till och med in män till Spanien för att ta tillbaka det som gått förlorat från muslimerna efter erövringen. Det tillfångatog folk som de krävde lösensumma för. Alla pengar de fick in gav hon till flyktingarna som lämnat allt bakom sig. Hon stärkte stadens murar. I över 20 år var en kraft att räkna med. I Portugisiska och Spanska tidningar beskrevs hon som en av de mest fruktade fiender. I över 20 år höll hon den spanska flottan under kontroll. 

Under alla dessa år hade den marockoanska kungen frågat om Sayyidahs hand men då hon var upptagen med att vara pirat var inte detta aktuellt förrän hon blev äldre. Hon vägrade dock att lämna Tetouan för att bosätta sig i Fez där kungen bodde men han gav med sig och de gifte sig. Fastän hon blev drottning förblev hon även regent av Tetouan och inte kungen. 

Hon var en flykting som blev en kraft att räkna med. 

Utmaning; 

Vad innebär det att leva som minoritet? Vad kan man göra mot förtryck? Tänkte även att vi pratar lite om kvinnan i islam. Vad säger islam om kvinnan? Dessa öppna diskussioner är ofta väldigt givande för mig då det är som att känna pulsen på den generation som växer upp. Att kunna påverka dem att stå upp för sig själva. Att veta sin rättigheter och veta sin islam. Islam är en styrka som vi inte ska skämmas över eller försöka gömma. 

Pyssel:

Vi gör håroljor och läppglans till äran av en pirat drottning som levde för 500 år sedan. 

Länkar

Sayyiahs historia lektion 17

Rekommenderar Andalus historia audio

Mycket av texten är hämtad från boken "De Otrogna" 


Kommentarer

Populära inlägg