Tema Historiska Hjältar- Ali ibn Hussein

Ali ibn Hussen ibn Ali ibn Muhammad rasolollah eller Zayn al Abidin var den ende överlevande av de manliga arvtagarna till Profeten efter slakten som skedde vid Karbala. För mer om det rekommenderar denna lektion. 

Eftersom Ali var sjuk under denna slakt och befann sig i kvinnornas tält och med sin faster, Zaynab (Ali och Fatimas dotter) som medlare besprades hans liv. Han levde ett liv borta från fitnah och höll sig borta från maktens korridorer. Han blev istället känd för sin dyrkan och godhet. 

När khalifa kom för att besöka Kabah och ville kyssa den svarta stenen men kunde inte det pga alla människor så sattes han vid en upphöjd plats för att vänta tills folket tunnats ut. Så händer något och folket går och sidan och bildar en väg fram till den svarta stenen och man kommer in och går fram och kysser den svarta stenen och går därifrån. Khalifa är chockad och frågar vem det är. En poet som hörde det gjorde en dikt om khalifans okunnighet om Zayn al Abidin varpå poeten fänglsades. Ali Ibn Hussein medlade och betalade så mannen friades igen. 

Som gammal brukade man finna honom gråtandes och när man frågade varför sa han att han grät för Karbala. En dag då över 70 av hans släktingar dödades. De tänkte att tiden fått honom att glömma men han sa, Jaqob hade 12 söner och en försvann. Han grät tills han blev blind och saknade honom. 

Efter hans död såg man det goda han gjort i det dolda. I Medina fanns en man som kom under natten och delade ut mat till de fattiga men då ansiktet var täckt visste man inte vem han var. När Ali ibn Hussein dog fick man svaret. 

Ali ibn Husseins historia är kopplad till shia. Vi har ibland kommit in på ämnet men inte vidarutvecklat det så mycket men med denna historia gick vi in lite djupare på skillnader och hur shia uppkom och blev en sekt. 

Utmaning; '

Historia kan vara sorglig men lärorik och denna termin hoppas jag att vi förstår mer om vårt arv och drar nytta av vår historia. Allah uppmanar oss att berätta historier för kanske kan vi dra nytta från dem. Vilket jag hoppas vi kan. 

Ali ibn Hussein höll sig borta från fitnah. Han var en arving till Profeten Muhammad och kunde yrkat på att vara khalifa och många försökte få honom att kräva det men han avstod. Att undvika fitnah, att muslimer dör i onödan. Vår utmaning är att inte göra fitnah. Att hålla oss borta från bråk och konflikter. Att ha tålamod med våra syskon. 

Länkar; 

Tyvärr har jag inte hunnit skriva ner förra veckans texter eller alla länkar men här är några;

sunni vs shia historia 

lite mer om shia

Lektion 3 hittar ni mer

Kommentarer

Populära inlägg