Tema Historiska hjältar - Uweis al Qarni

Denna termin går vi igenom islams historia genom att prata om olika historiska personligheter genom tiderna. Personer vars minne lever kvar än idag. Att veta sin historia är ett sätt att stärka sin egen identitet. 

Som vanligt gör vi något hands-on och har någon form av utmaning under veckan. 

Uways al -Qarni var ingen bland folket, en bortglömd fåraherde i de Jemenitiska bergen men hos Allah var han någon. Han var en man vars dua var accepterad. En man som Profeten berättade om till sahaba fastän han aldrig träffat honom och aldrig skulle träffa. Uways träffade aldrig Profeten, salato wa salam, och är därför en taabi3 i och med att han träffade sahaba. 

(Som konvertit var det faktum att vem som helst kan vara närmast Allah, man behöver inte vara en präst eller någon speciell bland folket för endast Allah vet våra hjärtan och Endast Han kan döma dig, var en av många anledningar till att mitt hjärta mjuknade inför islam.)

Uways far hade dött och hans mor var blind. Under hela sitt liv fanns Uways vid hennes sida för att hjäpa henne. 

Omvårdnaden om modern förhindrade honom från att träffa Profeten. Han offrade mötet med Profeten för att ta hand om henne och Allah hedrade honom. Profeten berättad för sahaba om denne man och sa att att om de möter honom ska de be om hans dua. 

Uways blev sjuk i lepra och gjorde dua för att bli frisk men bad att ett märke från sjukdomen skulle bli kvar som en påminnelse. Han ville bli påmind om den svåra prövningen för att inte glömma bort att visa tacksamhet. 


Umar var en av de som Profeten gav rådet till att fråga om Uways dua så varje år när hujjaj kom frågde Umar folket från jemen; "Är Uways ibn Amir bland er?" Så ett år fick han möjligheten att äntligen träffa Uways så han frågade, "Är du Uways ibn Amir?" Han sa ja. Umar sa, "Är du från Murad, från Qaran?" Han svarade ja. "Umar fortsatte, "Hade du lepra som du blev botad från förutom en fläck stor som en dirham?" Ja svarade Uways. Umar frågade om han hade en mor. Ja svarade Uways. Jag hörde Profeten säga, "Umayr ibn Amir kommer att komma till dig med folket från Jemen, från Muurad från Qaran. Han har en mor som han hedrar. Om han skulle svära i Allahs namn att något ska hända skulle Allah låta det hända. Om du kan så be honom be om förlåtelse åt dig." Umar frågade vart Uways skulle. Uways sa Kufa. Umar frågade om han skulle skriva till guvernören å hans vägnar men Uways sa att vara en av folket var mer kärt för honom.

Året därpå kom en man från Kufa för att göra Hajj och Umar berättade för honom om Uways. När han åkte tillbaka till sitt land sökte han upp Uways och bad honom be Allah om förlåtelse å hans vägar. Uways frågade mannen om han inte precis hade varit på hajj och han borde be Allah om förlåtelse för Uways. När mannen fortsatte att insistera frågade Uways om han talat med Umar varpå han sa ja.  Uways gavs sig då av för att inte bli känd bland folket. Uways var en munk från detta ummah. 

Det finns även en hadith som säger att på grund av förbön från en man från mitt ummah kommer fler människor från Banu Tameem träda in i paradiset." Hassan AlBasri sa att denna man var Uways. 

När Uways levde i Kufa brukade han närvara vid lektioner. Usayr ibn jaabir berättade att när de flesta gått började en man tala på ett sätt som han inte hört någon tala på och sedan gick han. Dagen efter kom han inte tillbaka så Usayr började leta efter honom efter att han fått reda på att det var Uways. Han bodde i ett rum och när han knackade på och frågade varför Uways inte kommit till dem svarade Uways, "Jag har inga kläder. Folket skrattar och retar mig och stör mig." Usayr sa, "Ta på dig manteln jag bär." Uways svarade, "Gör inte så för om de ser mig kommer de att störa mig." Usayr fortsatte att tjata tills Uways gav med sig och de gick iväg varpå folket sa, "Vem lurade du för att få manteln?" Uways tog den av sig och sa, "Ser du vad jag menar?" 

Usayr tillrättavisade folket och sa, "Vad vill ni från denne man? Varför stör ni honom? Ibland har han kläder och ibland har han det inte." Han tillrättavisade dem på ett hårt sätt. Mobbing har alltid funnit och låt oss vara en styrka som stoppar det. 

Vikten av att ta hand om sina föräldrar; 

Det finns ayaht alquran, berättelser och ahadith om vikten av föräldrar och att ta hand om dem. 

Ett av tecken på Domedagen är att en slavinna ger födsel till sin "ägare"/husmor. Ibn Hajar sa att det betyder att respektlösa barn kommer att vara vida spritt. Barnet kommer att behandla sin moder som en ägare behandlar sin slav. Barnet kommer att göra det med förnedring, förolämpningar, slag och slaveri. 

Vi vet alla att sättet som föräldrar blir behandlade på idag rent generellt är hemskt. Barn skriker på sina föräldrar, de slår dem, de slänger inte dem på ålderderdomshem och glömmer bort dom. Må Allah skydda oss. 

Gott beteende mot föräldrar i Quran; 

Er Herre har befallt, att ni inte skall dyrka någon annan än Honom. Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Om en av dem eller båda uppnår hög ålder i din vård, var då inte otålig eller sträng mot dem, tillrättavisa dem inte, och tala alltid hövligt och vänligt till dem.  Och sänk ödmjukt [ömhetens] vinge över dem och be: "Herre! När jag var liten vårdade och fostrade de mig [med kärlek]; förbarma Dig [nu] i Din nåd över dem!" 17:23-24 intressant lektion med tafseer på ayahn

Men om de vill förmå dig att sätta vid Min sida något som du står främmande för, skall du inte lyda dem. Omge dem i detta liv som sig bör [med dina ömma omsorger], och följ samma väg som de som vänder tillbaka till Mig i ånger [över sina synder]. Till Mig skall ni föras åter och Jag skall låta er veta vad era handlingar [var värda]. 31:15 

Gott beteeende mot föräldrar i ahadith;  

 En man kom till Ibn Abbas efter att ha gjort en stor synd och frågade om det fanns något sätt att bli förlåten varpå han fick svaret, "Är din mor vid liv?" Det var hon inte så Ibn Abbas sa till honom att be Allah om förlåtelse. När studenterna frågade Ibn Abbas varför han frågat om modern svarade han, "För jag vet inget större sätt att dyrka Allah än att hedra sin moder." Det är det största sättet att hedra Allah även om din mor inte ens är muslim. 

Profeten salato wa salam sa, "När en person dör upphör alla gärningar förutompå tre sätt, sadaqah jariyah, användbar kunskap som lever kvar, och ett rättfärdigt barn som ber för honom." Sahih muslim 

Profeten sa även, "Ska jag berätta för er om den grövsta synden?" De svarade, "Ja, åh Allahs Sändebud". Profeten svarade, "Att dyrka någon vid Allahs sida och att vara olydig mot sina föräldrar. " Bukhari

Profeten sa. "Han är dömd, han är dömd, han är dömd." Någon frågade "Vem åh Allahs sändebud?" Han svarade, "Den vars föräldrar, en eller båda, når hög ålder under hans livstid men han når inte Paradiset." En av de största portarna till jannah är genom att lyda sin föräldrar. 

En man kom till Profeten och sa, "Åh Allahs Sändebud, hur kan jag träda in i paradiset?" Profeten sa, "Lever din mor?" Mannen svarade, "Ja, hon lever." Profeten sa, "Gå till henne och hedra henne (meningen av orden stanna vid hennes fötter) för där finns paradiset." 

 Tre som Allah  inte kommer att acceptera deras sarfan (fard) eller adlan (nawafil) - den som olydig och elak mot sina föräldrar, mannan - den som ger sadaqa och säger påminner om det, och den som inte tror på qadr. källa

Bland de tre som Allah inte kommer att se till på Domedagen är den som varit dålig mot sina föräldrar. 

Några fler berättelser om föräldrar och dua;  

- Mosa frågade Allah vem hans rafeeq (kompanjon) i jannah. Namnet han fick var inte en person han kände så han gick för att se vem han var. Han spendera tid med honom och det han såg var att mannen sparade den bästa maten tills in mor varpå han serverade den till henne. Mosa frågade om det och han sa att varje gång jag ger henne mat gör hon dua åt mig, "Åh Allah låt denna son vara Moses kompanjon i jannah." Själva poängen i berättelsen är sann, en moders dua kan förändra ditt liv. Denne berättelse har ingen källa men används i många lektioner. 

- Historien om Jurayj Al-Bukhaari (3436) and Muslim (2550) narrated from Abu Hurayrah (may Allah be pleased with him) that the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) said: “Jurayj used to worship in his cell, and his mother came to him. She said: ‘O Jurayj! I am your mother, speak to me.’ She found him praying and he said: ‘O Allaah, my mother or my prayer?’ And he chose his prayer. She went away, then she came back a second time and said: ‘O Jurayj! I am your mother, speak to me.’ He said: ‘O Allaah, my mother or my prayer?’ And he chose his prayer. She said: ‘O Allaah, this is Jurayj and he is my son, and I spoke to him but he refused to speak to me. O Allaah, do not let him die until he has seen prostitutes.’” He said: “If she had prayed that he be tempted, he would have fallen prey to temptation.” En prostituerad kvinna närmade sig Jurayi men han vägrade närma sig henne. I ilska gick hon till en fåraherde och blev därefter gravid. NÄr hon födde barnet ska hon till folket att fadern var Jurayi. Jurayi fänglsades och skulle dödas. Han bad två rakah och bad Allah om hjälp varpå han sa till barnet att tala saning barnet pratade och sa vem den riktiga fadern var.  Audio om Jurayi här

Veckans utmaning;

Låt oss göra vårt absolut bästa denna vecka att få våra föräldrars goda dua över oss eller ridaa (att de är nöjda med oss). 

Om du har en mor som gör dåliga dua när hon blir arg sitt med henne under en tid då ni har det bra och be henne att inte göra det. Förklara för henne faran med dåliga dua. Fastän man är ett barn kan man ge sina föräldrar råd och goda förslag men var ödmjuk och ta vara på rätt tillfälle. 

Jag hörde en berättelse för många år sedan om en man som hade en son som inte var bra och han gjorde dua att Allah skulle ta sonens liv. En dag blev sonen bra och han tog hand om fadern men det är nu som duan blir uppfylld och sonen dör. Vi måste akta oss för vad vi ber om - så be alltid om det som är gott. 

Allah har lagt kärlek i föräldrarnas hjärtan till deras barn och ett barn kan gå på förälderns hjärta utan att kärleken försvinner. Föräldrar kan ha konstiga sätt att visa sin kärlek på men tro inte en sekund på att dina föräldrar inte älskar dig. 

Det finns föräldrar som slår sina barn, som förtrycker men det tar inte bort din obligation att vara en bra dotter/son speciellt när dina föräldrar blir gamla och behöver hjälp, vill ha ditt sällskap. Du ska se med tiden kommer de ångra mycket de gjort fel mot dig så var inte långsint mot dina föräldrar utan var barmhärig. 

Pyssel;

Vi gör nyttiga mellanmål - smoothie bowl. Som mor kan det vara så skönt när barnen kan servera sig själv något men ofta blir det onyttigt. Att lära sig god hälsa och ta hand om sig själv när ens föräldrar inte är där är en nyttig kunskap. Att även göra en fin smoothie bowl och servera sin mor kan få vilken mor som helst att mjukna och bli nöjda över sina barn inshAllah. 

Länkar, 

Islamqa om Uways 

Serie om Heroes of islam som jag utgår ifrån under detta tema

Ali Albarghouthi om Uways  

En moders dua - audio


Kommentarer

Populära inlägg