Tema Koranen - Surah Kahf 4

Prövningen med makt som vi vet ofta leder till att man vill ha mer makt. Generellt så leder makt till korruption så profeten varnade oss för att jaga efter tronen, makt.

Profeten sa att tre personer som du måste visa respekt mot om du träffar den; en muslim som nått hög ålder (gammal), den som bär koranen i sitt hjärta (hafidh alquran) och en rättvis ledare.

Dhul Qarnayn och Gog och Magog

Efter att Isa ibn Maryam dödat Dajjal kommer Gog och Magog gräva sig ut från den mur av järn som hållit dem inlåsta. Allah kommer att uppenbara för Isa att ett ostoppbart folk kommer att sprida över folket. Isa tar då de troende till Toor, i Jerusalem för att gömma sig. 

Gog och Magog är två folkslag från Adams avkomma, dvs. de är människor men med turkmongolsk härkomst. De har små ögon, platta näsor och brett ansikte. För länge sedan levde en man som härskade över öst och väst - Dhul Qarnain. När han reste på jorden stötte han på ett folk som bad om hjälp att bygga en mur mellan dem och Gog och Magog vilket han gjorde. Dhul Qarnain sa; 
"Forsla [nu] hit järn i block och tackor!" När han hade fyllt utrymmet mellan bergväggarna [med järnet], sade han: "[Tänd eldar och] låt blåsbälgarna arbeta!" Och när han fått [järnet] att glöda, begärde han: "För hit smält koppar, som jag skall gjuta över [skyddsmuren]!" Och [muren blev färdigbyggd och Gog och Magog] kunde varken klättra över den eller bryta sig igenom den. 18:96-97
Varje dag försöker gräver Gog och Magog gräva sig ut från sitt "fängelse" när de ser solens strålar säger deras ledare, "Återvänd så ska vi komma tillbaka och slutföra det imorgon." Dagen därpå är muren lika stadig som innan. På detta sätt fortsätter dem tills den dag då ledaren säger; "Återvänd så ska vi komma tillbaka och slutföra det imorgon, inshAllah." Efter den dagen kommer de kunna gräva sig ut och spridas över jorden. De kommer att dricka varje droppe vatten de kommer över och sprida förstörelse på jorden. När de trott att de dödat alla på jorden vänder de sina pilar mot himlen. När pilarna återvänder fläckade med något som liknar blod kommer de att säga; "Vi har besegrat folket på jorden och de i himlen." 

Isa ibn Maryam och de troende kommer att vara gömda tills till och med tjurens huvud kommer vara mer värd än 100 dinarer då kommer de be till Allah om hjälp. Allah skickar då en liten mask som borrar sig in i nackarna på Gog och Magog varpå de dör. När deras mat är slut väljer de ut en man för att leta efter mat, han visste att utanför deras skydd var det ett salgfält och död så han gick mot sin död men när han kommer ut ser han Gog och Magog kroppar ligga döda. 
Isa och de troende kommer att ta sig ner från sina gömställen och finna jorden fylld kadaver som sprider en hemsk stank. Ännu en gång ber Isa och de troende om Allahs hjälp varpå fåglar som har nackar likt kameler kommer och för bort kropparna dig Allah vill. Ett regn faller som tvättar rent jorden. 

Läxa; 

Vi har nu kommit till sista lektionen om surah kahf och förhoppningsvis lärt oss de tio första ayaht i surah Kahf. Den sista av dessa ayaht är en fin dua som ni hittar länk om nedan med mer info. En dua att göra dessa tider.

Vi lär oss om Dhul Qarnayn och repeterar historien om gog och magog. Vi har ju gått igenom den tidigare så det blir lite repetition. Passar på att repetera de 10 stora tecknen som ni hittar mer om här.
Hudaifa ibn Usaid Ghifari berättade att en gång när vi de diskuterade kom Allah Sändebud och frågade, "Vad diskuterar ni?" Vi svarade; "Vi diskuterar Den Sista Timmen." Då svarade Allahs Sändebud; "Den kommer inte komma förrän ni ser tio tecken." Röken; Dajjal; besten, solen går upp i väst, Jesus son till Maryam ett jordskred i öst, ett jordskred i väst och ett jordskred på den Arabiska halvön; Gog och Magog och elden som har sin början i den nedre regionen av Aden."  
Denna sista historia i surah Kahf handlar om prövningen av makt så vi reflekterar över hur vi använder den makt vi fått. Det kan vara över syskon, i skolan, med vänner osv. Att passa sig för att förtrycka andra som är svagare.

Pyssel;

Vi gör smycken av metall, låter kreativiteten flöda fritt och de får skapa som de vill från material vi har samlat på oss under åren.

Länkar;

Fin lektion om den dua som männen i grottan gjorde. 
Lektioner om Gog och Magog 
Yasir Qadhis tafsir på surah Kahf

Kommentarer

Populära inlägg