Tema Koranen - Surah Qadr

فِيهِ لَيْلَةٌ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ مَنْ حُرِمَ خَيْرَهَا قَدْ حُرِم

Profeten sa att Allah har gjort en natt i Ramadan bättre än tusen månader, så den som är berövad den är sannerligen berövad. - Han har missat något stort som inte kan ersättas. 

Den bästa av alla nätter är Laylat al-Qadr. Det är en natt bättre än tusen månader. Att dyrka Allah denna natt är bättre än att dyrka Honom i tusen månader ( = 83 år och 4 månader).

- Ödets natt

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

Det finns inga tvivel om att vi sänt ner den [Koranen] under Ödets natt.

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ

Och vad kan få dig att förstå vad Ödets natt är?

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

Ödets natt är bättre än tusen månader,

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ

då stiger änglar och Anden ned, med tillstånd från sin Herre, med alla beslut.  

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

Det råder frid fram till gryningen. 

För länge sedan levde en man från judarnas folk som dyrkade Allah under natten och kämpade mot Allahs fiender hela dagen.  Samma sak gjorde han i tusen månader. Profeten Muhammads kompanjoner förundrades när de fick höra detta. Hur skulle de någonsin kunna dyrka Allah lika mycket?  Vi vet att människor för länge sedan levde mycket längre än vi gör idag. Profeten Noh levde i över 950 år. Vår älskade Profet var rädd att vi muslimer inte skulle hinna göra lika många bra saker som folket som levde innan oss hann göra. Ängeln Jibril kom då ner med surah al-Qadr.  En surah som handlar om en väldigt speciell natt i Ramadan.

En natt som är bättre än tusen månader.

En natt då jorden fylls av änglar som vill säga salam till den som dyrkar Allah.

En natt då Allah förlåter alla synder hos den som ber med tro och hopp om Allahs belöning.

En natt av frid, då satan inte kan skada de troende.

Laylatul Qadr är en gåva från Allah - en gåva till dig och mig.

Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) sa: "Vemhelst som gör bön under natten Laylat al-Qadr av uppriktig tro och hoppandes om Allahs belöning (inte för att visa upp sig) så är alla hans tidigare synder förlåtna." (Bukhari Muslim)

Denna fantastiska natt, då Koranen uppenbarades, finns under de tio sista dagarna i Ramadan. Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) sa:

"Sök efter Laylat al-Qadr under de ojämna nätterna (21, 23, 25, 27, 29) bland de tio sista dagarna i månaden Ramadan." (Bukhari & Muslim)

En del lärda är av den åsikten att Laylat al-Qadr inte alltid är på samma datum varje år, utan att den kan vara på olika datum under de tio sista nätterna (troligen de udda) i Ramadan. (Förklaring från Muslim)

En del lärda säger att visdomen med att vi inte vet vilken natt det är, kan vara att vi inte bara ska välja ut den natten för dyrkan, utan att vi ska dyrka Allah under andra nätter också.

Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) brukade väcka sina fruar under de sista tio dagarna i Ramadan. Denna natt är full av välsignelser. Alla som vill nå denna fantastiska belöning under denna natt skall skynda sig till bön, dhikr, dua och Koranläsning.

Aisha frågade Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) om vad hon ska säga under denna natt. Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) sa att man ska säga följande dua under natten:

قُولِي اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي


"Du är Den mest Förlåtande, Du älskar förlåtelse, så förlåt mig." (At-Tirmithi)

Änglar ber Allah om tillåtelse att komma ner på jorden för att göra salam till de troende. De är så många på jorden den natten att det är fullt. 
De söker de som dyrkar Allah den natten. 

 Under den natten skriver änglarna ned det som ska ske. Allt står i Lahw Almahfodh men under denna natt så skriver änglarna ned det till och med vilka som ska få göra hajj det året. Det är under den natten som det som ska ske dig skrivs ner och inget kan ändra qadr förutom dua. Så det kan vara så att en man var skriven för att bli sjuk under året men då han gjorde dua ändrades detta och han fick leva längre. SobhanAllah. Någon gång under dessa nätter skriver änglarna ned vad som ska hända dig under det här året så gör dua att Allah ska skänka dig det goda. Gör så mycket dua du kan dessa nätter för dig själv och för andra. För mer om detta lyssna på lektionerna nedan. 

Det finns tecken på att det är/har varit Laylat al-Qadr.

Dagen efter Laylat al-Qadr skiner solen utan ( synliga) strålar. Dharr ibn Hubaish sa: "Jag frågade Ubai ibn Ka´b: Din broder ibn Masóod sa: "Vemhelst som gör bön under natten hela året kommer säkerligen inte att missa Laylat al-Qadr." Han Ubai sa: "Må Allah ha barmhärtighet med honom (han menade att människor inte bara skulle förlita sig på nätterna under Ramadan och glömma att dyrka Allah under resten av året). Han var säker på att Laylat al-Qadr var i månaden Ramadan och att den är i de tio sista dagarna av den och han svor utan att säga inshallah, att den är på natten före den tjugosjunde dagen. Jag Ubai sa: "Vad får dig att säga så, O Abal Mundhir? Han ibn Masóod sa: "Jag vet det genom dess tecken som Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) sa till oss, d.v.s att solen reser sig den dagen (dagen efter Laylat al-Qadr) utan strålar. (Muslim)

Natten Laylat ul- qadr är en väldigt fin natt, varken väldigt het eller väldigt kall. Ibn Abbas sa att Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom) sa: "Natten Laylat al-Qadr är en sval, mild natt, den är varken väldigt het eller väldigt kall och solen reser sig upp på morgonen därpå med rödaktig färg och inga strålar." (Ibn Khuzaimah)

Läxa/Vi lär oss

Ingen taraweh i mosken i år men det ger oss alla ett perfekt tillfälle att fånga nattens tystnad och spendera tid med Allah. Allah säger att salam råder fram till ända till gryningen sobhanllah. Ett tecken på att det varit laylatul qadr är att solstrålar inte syns och det kan bero på att så många änglar beger sig bort från jorden så dessa täcks. 

Kom ihåg att…

Söka efter Laylatul Qadr i de sista tio nätterna av Ramadan, särskilt de udda nätterna. Gör mycket gott och dyrka Allah extra mycket så kanske du blir förlåten allt dåligt du gjort och belönas som om du dyrkat Allah i mer än tusen månader.

Visste du att…

Koranen kom ner till Profeten Muhammad för första gången under Laylatul Qadr. 

Ett gyllene tillfälle att repetera lite om änglar. Vi kör gemensam kunskapsrunda där alla bidrar med något de vet så ser vi hur mycket vi kan tillsammans. Några fakta om änglar är; 

Allahs skapade de vackra änglar av ljus. Han gav dem vingar och gjorde dem enorma och starka. Aldrig är de olydiga mot Allah. De dyrkar Honom hela tiden. De varken äter eller dricker. Änglarna älskar att höra Quran och dhikr men ogillar dålig lukt. Med varje människa finns fyra änglar; Ängeln på vår högra sida skriver ned allt bra vi gör medan ängeln på vår vänstra sida skriver ner allt dåligt vi gör. Vi har en ängel framför oss och en bakom oss som skyddar oss från ondska och olyckor med Allahs vilja. När tuppen gal ser den en ängel.


Pyssel;

Vi gör eco ansiktsskrubb för att få bort vinterns döda hud och ge vårt ansikte en ny start inför sommaren. Precis som Ramadan ger oss en ny chans att börja om, att bli lite bättre varje år. Att bygga på sin ibadah och karaktär. Vi utgår från detta recept. 

Profeten sa, "Den som fastar månaden Ramadan utav tro och hopp om Allahs belöning, då kommer Allah att förlåta honom hans tidigare synder. Den som står i bön under Laylatul Qadr utav tro och hopp om Allahs belöning då ska Allah förlåta honom hans tidigare synder. Sahih Bukhari

Länkar;

Text på engelska om laylatul qadr

Kommentarer

Populära inlägg