Tema Koranen - Surah Feel och Surah Quraish

Ni hittar texter om Surah Feel här och Surah Quraish här som jag skrivit tidigare.

Vi repeterar dessa berättelser och sedan tar jag fasta på Allahs ord i Surah Quraish;
"Som skyddade de från svält genom att ge dem mat och trygghet när de kände rädsla" 
Nu när världen är upp och ner i dessa Corona tider kan det vara bra att ha en liten disussion kring det ur ett islamiskt perspektiv. Det är lätt att bli rädd och förvirrad men i Surah Quraish läser vi just att Allah är den som ger oss trygghet när vi känner rädsla.

Fysiskt finns några råd från sunnah vad gäller corona;

Profeten sa, "Om du hör om pesten i ett land träd då inte in i det och om det bryter ut i ett land som du är i lämna då inte landet." Karantän.

Profeten sa; "En sjuk person ska inte hälsa på en frisk person." När man är sjuk ska man värna om andra och inte sprida sjukdomen dvs idag så säger myndigheten att vi ska stanna hemma (förutom skolbarnen och lärare och alla andra).

Psykiskt;

Som muslim så tar man åtgärder för att skydda sig men om man tar dessa åtgärder men ändå blir sjuk så ska man veta att vi kan inte fly från Allahs qadr. Denna sjukdom drabbar utan att skilja åt på färg, nationalitet, religion osv. Den Allah skyddar kan ingen skada och den som är menad att bli skadad kan ingen skydda. Allah har makten att bota och skydda så i dessa svåra tider vänder vi oss till Allah och ber om Hans skydd.

- Om det finns något som kan ändra qadr så är det dua - så vi höjer våra händer i uppriktig dua.

- Vi gör adhkaar - morgon och kväll, innan du ska sova, när du går ut osv. Dessa dua finns skydd från Allah på olika sätt och Allah är den som hör den troende när den kallar på Honom.

- Vi har tawakkul till Allah. När vi lägger vår tillit till Allah förhindrar det panikkänslor och ångest. Gör ditt bästa, skydda dig, köp hem mat osv men när du litar på Allah så vet du att allt ligger i Hans hand så vänd dig till Honom.

- Alla prövningar på jorden sker pga våra egna synder så ett sätt att få bukt med det här är genom att återvända till Allah. Att ångra oss, be mer, göra dua. Gudsfruktan är ett indivduellt skydd men också ett generellt skydd mot prövningar i ett samhälle.

- Ge sadaqa

källa

Islam lär oss positivtet, att se det positiva i tider av prövningar så jag tänkte att vi diskuterar lite kring vilka lärdomar vi kan få från en sådan här prövning. Några lärdomar som Yasir Qadhi tar upp är;

1. Ödmjukhet. Det är lätt att vi känner oss oövervinnerliga på denna jord och om vi ser till länder syns detta tydligt. Nu kommer ett mikroskopiskt virus (för att kunna se det måste man förstora det minst 100 000 ggr och man gör samma sak med ett riskorn skulle den bli stort som 5-6 fotbollplaner) och lamslår hela världen. Vi tror att vi är i framkant och övervinner allt men så kommer detta lilla virus och visar oss att det finns en Gud. Det finns En Herre och vi är alla underkastade Honom.

2. Påminner oss om döden. Det är så lätt att glömma döden när vi är upptagna med att leva. När vi påminns om döden så vaknar våra hjärtan till liv och om denna prövning får oss att komma närmare Allah så är det inte en prövning utan en barmhärtighet. Våra hårda hjärtan mjuknar upp.

3. Ingen skillnad mellan människor. Vi är ett folk och hudfärg, ekonomi, nationalitet osv har ingen relevans utan detta lilla virus drabbar utan att sklija oss åt.

4. Vår status i denna värld är inte ett tecken på vem Allah är nöjd med. Det här dunyat indikerar inte vem som har högst status hos Allah utan denna prövning kan drabba den gudsfruktige på samma sätt som den drabbar den syndige.  Det är vår reaktion som visar vem vi är.
Aisha berättade att hon frågade Profeten om pesten och han berättade för henne att "det är ett straff som Allah sänder på den Han vill och Allah har gjort det som en barmhärtighet för den troende. Den troende som är i ett land som drabbats av pesten, är tålmodig och hoppas om Allahs belöning, som vet att inget kan hända honom utom det som Allah har bestämt, han kommer bli belönad likt en martyr. " Sahih Bukhari

5. Vi behöver varandra. Empati och medmänsklighet. Samarbeten mellan människor.

6. Eman i Qadr. Även om du gör allt du kan för att skydda dig så kan du bli sjuk. Någon går in i ett coronasjukhus utan skydd men blir inte sjuk och inget händer. Vi vet inte vem som drabbas och vem som inte drabbas. Vår uppgift är att ta sabab Ingen kan rymma från qadr men dua kan hjälpa dig. Säg: "Ingenting kan drabba oss om det inte är förutbestämt för oss av Gud. Han är vår Herre och vår Beskyddare. Till Gud skall de troende lita!" 9:51

7. Människor vänder tillbaka till Allah under tider av prövningar. Allah talar om det här i koranen i flera olika verser, att när människor har det svårt kallar man på Allah och det är positivt det som är negativt är när svårigheten är över så glömmer människor Allah. Att bli praktiserande vid svåra tider är positivt men glöm inte Allah efter prövningen är över. Så be mer, gör dua mer, ge mer sadaqa osv.
En av anledningarna till att vi får prövningar är för att vi ska vakna upp och återvända till Honom innan det är för sent och det stora straffet i nästa liv börjar.

Läxa;

Vi lär oss fem fakta från surorna och duan nedan - att kunna den är inte det viktigaste utan att läsa den är! Att få in en rutin kring adhkaar och söka hjälp hos Allah vid tider av svårigheter.


De ska även få med sig en liten utmaning, att se till sina äldre grannar i området och se om de kan hjälpa dessa. Ta ut deras sopor om de bara lägger den utanför dörren, handla mat, eller hjälpa till på annat sätt för de som inte ska/vågar gå ut. Visa medmänsklighet och på ett praktiskt sätt visa vad islam lär oss. 

Pyssel;

Som pyssel delar vi in oss i grupper och tävlar om vem som kan göra de godaste kokosbollarna. 
Coronatider och oro om jobb och mathyllor som ekar tomma så pratar vi lite om att bunkra mat. Vilka åtgärder ska man ta?  

Länkar;

 Yasir Qadhi 7 lärdomar från Corona
Ali Albarghouthi om hur man kan skydda sig från Corona

Kommentarer

Populära inlägg