Tema Koranen . Surah Kawthar


Den kortaste suran i Koranen men som Profeten betalade ett högt pris för att få. Tre korta verser som fick Profeten att le.

Anas berättar att när han var med Profeten somnade han till sedan höjde han sitt huvud och log. Vi frågade, "Varför ler du. åh Allahs sändebud?" Han svarade, "En surah uppenbarades för mig." Sedan reciterade han surah Kawthar.
"vet ni vad al-Kawthar är?"
"Allah och Hans Sändebud vet bäst." svarade vi.
Han sa, "Det är en flod som min Herre har lovat mig vari det finns mycket godhet. Det är en cistern som mitt ummah kommer att komma till på Domedagen." [Sahih Muslim 607]

Profeten Muhammad fick sex barn tillsammans med sin första fru Khadija. De fyra döttrarna levde i många år men hans två söner dog när de fortfarande var små. Profetens fiende och farbror, Abo Lahab, var hans granne och när han hörde att den andra sonen dött dansade han fram längst gatorna medan han sjöng, ”Muhammads namn kommer att glömmas bort!” Så inte nog med att han förlorat ett barn de ortrogna gladde sig åt det. 


Quraish älskade att såra Profeten Muhammad och påminna honom att han inte hade några söner, inga pengar och ingen far. I deras samhälle var söner allt. Det var via sönerna som din familj fördes vidare. Nu när sönerna dött trodde de att människorna skulle glömma bort honom men tänk så fel de hade.

Abu Lahab och hans like glömdes bort medan Profeten blir ihåg kommer hela tiden; varje gång vi gör adhan eller iqaamah, när vi ber och sänder frid till honom genom att säga, ”Allahomma salli wa sallam ala nabiyina Muhammad.” 

Al-Kawthar är en flod i Paradiset, en flod av godhet. I botten av floden finns pärlor och rubiner medan flodbanken är av guld. Dess jord sprider lukten av godaste mysk och vattnet är vitare än mjölk och sötare än honung.

Läxa; 


Al-Kawthar

På Domedagen efter samlingen, presentationen av gärningarna, räkenskapen och det som skrivits ned lästs upp ska de troende från Profetens ummah få dricka från en cistern, så stor att det skulle ta en månad att resa över den, med vatten. Där kommer Profeten Muhammad vänta på dem. Cisternen är fylld med vatten från al-Kawthar - vatten som är vitare än mjölk, sötare än honung, svalare än is, med en doft godare än mysk och de kommer aldrig vara törstig igen. Dryckeskärlen är lika många som stjärnorna på himlen. Det kommer att komma folk som profeten känner igen och som känner igen honom men en vägg kommer skilja dem åt och Profeten kommer att säga, "de är från mitt folk" men det kommer att sägas 'du vet inte vad de gjorde efter din död'.  Från tidigare lektion om nästa liv. 

Vi pratar lite om Bidah och vikten av att följa Sunnah. Att dyrka Allah med bevis och inte följa gamla seder och bruk som går emot något som Profeten lärt oss. 

Kom ihåg att - Be och göra goda gärningar för Allahs skull. Ta Profeten som lärare så att det blir rätt!

Veckans utmaning - att vända negativt till positivt. Att uppmärksamma Allahs gåvor istället för att koncetrera oss på förluster och sorger. Efter Profeten förlorat ännu en son påminner Allah honom om det oändligt goda han fått och kommer att få. När vi får gåvor vänder vi oss till Allah i tacksamhet och ber. Allah påminner även om att de riktiga förlorarna är de som är elaka och grymma. 
Surah Kawthar kan bli en tröst för oss alla när det känns svårt. 

Pyssel: 

Ordet kawthar betyder det oändligt goda men även floden som Profeten fick i Paradiset. Min koppling blir därför till vatten och tvålar. 

Vill att vi ska bära med oss historierna kring surorna i framtiden och genom hands on hoppas jag att de kommer ihåg att den här suran inte bara är den kortaste (som ofta reciteras i bönen) utan även var en tröst till vår ädla Profeten Muhammad och de troende. För tänk att få möta Profeten och de troende en dag vid al-Kawthar. 

Må Allah välsigna oss med vatten från al-Kawthar.  

Länkar; 

Nouman Ali Khan om surah al-kawthar
Tidigare genomgång av surah kawthar med länkar hittar ni här

Kommentarer

Populära inlägg