Tema Sahaba - Zayd ibn Thabit


Zayd ibn Thabit är en man som ummaht står i stor tacksamhetsskuld till då han var den sahabin som fick i uppdrag att sammanställa Koranen under Abo Bakrs khalifa och senare igen under Uthmans khalifa. 

Zayd blev faderlös under kriget som varade i Yathrib (Medina) innan hijrah. Ett blodigt krig mellan stammarna där många av de äldre i stammarna dog och vilket öppnade vägen för Profetens emigration dit. 

Bara 11 år gammal accepterade han islam. 

Under det andra året av Hijrah förberedde sig den muslimska armén för slaget av Badr. En ung pojke, knappt 13 år gammal stegade fram för att ansluta sig till armén. I handen bar han ett svärd som var längre än honom. Han gick fram till Profeten och sa, "Jag dedikerar mitt liv till dig, åh Allah Sändebud. Tillåt mig att gå med dig och kriga mot Allahs fiender under din flagga." Profeten nekade Zayd då han var för ung men berömde honom för det mod han visade. 


Ett år senare förberedde den muslimska armén sig igen för att möta Quraysh i slaget av Uhud. En grupp ungdomar med olika vapen närmade sig Profeten Muhammad för att ställa upp. De som var starka fick tillåtelse medan de som Profeten fortfarande ansåg var för unga och inte stridsdugliga fick inte följa med. En av dessa var Zayd. Det var inte förrän Zayd blev 16 år under slaget när de grävde diket som han fick tillåtelse att bära vapen för att försvara staden. 

Fastän Zayd så gärna ville gå med i armén var det inte för denna egenskap som han blev känd. Efter att han fått avslag från att ställa upp i Badr accepterade han att han var för ung men han slutade inte att jobba för Allahs Sändebud och islam. Han var en intelligent ung man och diskuterade med sin mamma hur han skulle kunna tjäna islam. Zayd började lära sig koranen. 

Han lärde sig de suror han kom över och läste dem felfritt. Zayds stam berättade för Profeten om Zayd och att han kunde läsa Allahs ord felfritt. 

"Detta är vår unga pojke Zayd ibn Thabit och han har memorerat koranen och han kan läsa och skriva." Att kunna läsa och skriva under denna tid var ovanligt. Profeten var imponerad av det han hörde och gjorde dua för honom. 

När profeten fick veta att Zayd kunde läsa och skriva frågade han om han kunde skriva judarnas språk vilket Zayd inte kunde. Profeten bad honom lära sig det åt honom då han ville ha en pålitlig tolk. Zayd lärde sig språket på 15 dagar! När han lärt sig språket återvände han till Profeten och blev Profetens översättare. 

Det finns även andra ahadith där vi får veta att Zayd inte bara lärde sig hebreiska utan även Syriska - under 17 dagar.  

Profetens förtroende för Zayd var stor så pass att efter koranen uppenbarats brukade Profeten kalla på Zayd och be honom ta med sina skrivdon och skriva ner de nya verser som uppenbarats. Dessutom sorterade han nedskrivna skrifter i ordning under Profetens övervakning men det fanns ingen kopia av hela koranen. Människorna på den tiden hade inte papper utan man skrev på läder, palmlöv, ben osv så en koran hade varit väldigt stor. Zayds kunskap i Koranen var stor. Han var även med under Profetens sista Ramadan när Profeten läste koranen 2 gånger med Jibril. Zayd hade en utbildning som få under den tiden hade och han utnyttjade sin gåva väl.

Zayds farbror hade konverterat till judendomen innan islam kom till Medina. Zayd kunde därför studera i judarnas skola. Det var där han lärde sig bland annat matematik vilket senare kom till nytta då han blev ansvarig för att räkna ut arv mm. 

Under kriget av Tabook gav Profeten Zayd flaggan med förklaringen att den som kan mest koran hedras. 

Profeten brukade säga att den med mest kunskap inom arvsrätt är Zayd ibn Thabit. Han var en av de första lärda i detta ummah.

Under Abo Bakrs khalifa bestämde man att Koranen skulle samlas i en bok då 70 sahaba dött under slaget av Yamama. Umar ibn Khattab och Abi Bakr ansåg båda att Zayd var den bäste för detta uppdrag. Abo Bakr kallade honom till sig och sa; "Du är en intelligent ung man (från detta kan vi se vikten av att utnyttja vår ungdom på rätt sätt) och det finns ingen misstanke riktad mot dig (om att han skulle ljuga eller glömma) och du brukade skriva ner Uppenbarelser åt Allahs Sändebud. Därför ber vi dig att samla alla delar av koranen och samla dessa i en skrift." 

Det här var ingen lätt uppgift och Zayd sa till och med, "Vid Allah, om de han (Abo Bakr) hade beordrat mig att flytta ett berg från dess plats hade det inte avrit svårare än det han bett mig om vad gäller Koranen." Han samlade koranen från dadelblad, ben, papyrus och från de som kunde utantill. 

Zayd kunde koranen utantill men för varje ayah han godkände skulle det finnas fler vittnen samt en skriven version. Det var endas en ayah som Zayd inte hört innan och det finns en intressant historia kring denna ayah;

En gång köpte Profeten varor av en beduin och efter de kommit överens om pris gick Profeten iväg för att hämta pengar. När han kom tillbaka hade beduinen sålt varorna och frågade om det fanns vittnen till deras överenskommelse. Profeten frågar folket om någon kunde vittna men ingen steg fram förutom Khuzayma. 

Profeten frågade om han verkligen sett det som skett varpå han svarade, "Du är Allahs Sändebud och jag tror på dig. Du ljuger inte så hur ska jag inte tro på dig i detta.
Alla ayaht som kommit ner hade flera vittnen men så kom Khuzayma med en ayah som Zayd inte hört och ingen annan men i och med att Profeten sagt att Khuzaymas vittnesmål räknades som två skrevs denna ayah ned. SobhanAllah hade inte Profeten sagt att hans vittnesmål var som två hade denna ayah gått förlorad men istället säger vi sobhanAllah. Allah vet och vi vet inte. 

Den färdiga sammanställningen förvarades hos Abo Bakr som gav den till Umar ibn Khattab innan hans död som sedan gav den till sin dotter Hafsah, en av profetens fruar. 

Under Uthmans era hade islam spridit sig från öst till väst och de olika sätten att läsa koranen blev tydlig varpå man återigen bad Zayd att göra kopior för att skicka till andra städer. 

Ibn Abbas studerade under Zayd. Han brukade vänta på Zayd utanför hans hem med solen stekandes över hans huvud. När Zayd såg honom frågade han varför han inte knackat på dörren varpå ibn Abbas sa att det är så här man söker kunskap. Han höll tygarna till Zayds kamel likt en slav vilket gjorde Zayd generad och han brukade säga; "Åh kusin till Allahs Sändebud sluta." "Vi har blivit beordrade att behandla våra lärda på detta sätt," svarade ibn Abbas. Zayd bad att få se på Ibn Abbas hand och pussade den utav respekt när ibn Abbas frågade varför sa Zayd; "Så här har jag blivit lärd att man ska behandla Profetens familj." När han respekterade Zayd fick han respekt av andra senare. 

När Zayd ibn Thabit dog sa Abo Hurayrah; "Idag har Ummahts lärde dött." 

När vi håller en koran idag, läser den eller hör den reciteras bör vi veta att vi är skyldiga Zayd ibn Thabit stor tacksamhet då han hjälpte till att bevara Allahs ord.

Läxa; 

 Säg: "Kan de som vet likställas med de som inte vet? Men bara de som har förstånd tänker igenom [dessa frågor]." 39:9

Att söka kunskap är obligatoriskt för varje muslim, himlarna och jordens invånare till och med fisken i havets djup ber om förlåtelse för den som söker kunskap. källa Att söka kunskap är en väg som leder till Paradiset. Källa

i Islam kommer kunskap innan agerande, man kan inte agera utan kunskap. 

När Allah vill gott till en person gör Han att den personen förstår religionen. Tänk att när vi dör kan vi fortsätta få belöning inom tre olika områden; en sadaqa som människor fortsätter att få nytta av (ex. brunn), nyttig kunskap och ett rättfärdigt barn som fortsätter be för oss. källa 

Vi vill alla att Allah ska vilja det goda för oss så denna vecka strävar vi att lära oss mer om islam. De får i läxa att läsa/lyssna på något om islam varje dag. De ska skriva ned 5 saker de lärt sig under veckan i deras studier. Profeten bad om nyttig kunskap så låt oss lära oss kunskap som gynnar oss! 

Vi lär oss även den fina dua som Profeten Muhammad brukade säga vid fajr;  


Bildresultat för allahumma inni as'aluka


Vi är ummaht, stor som liten bidrar på sitt sätt. Om vi tar Zayd som förebild ser vi att han inte gav upp när han fick avslag efter avslag från att bli en del av armén istället tänkte han ut ett annat sätt att känna Allahs Sändebud och islam. Hur kan vi göra detsamma? På vilket sätt kan vi bidra till ummahts välgång? 

Vi har alla olika egenskaper och styrkor, denna vecka vill jag att vi reflekterar över vår styrka och hur vi kan använda den för islam. Kan vi tillsammans göra något som kan stärka andra muslimer i vår stad? Kanske anordna en ungdomsträff med lektion och fika? 

Har nog nämnt tidigare att forskning visat att hjälpa andra är en viktig del i vårt eget välbefinnande - så både något skoj och att man mår bättre. 

Pyssel; 

Skolan har börjat så vi passar på att göra personliga pappersmappar. Jag har tidigare gjort detta med en annan grupp och då broderade och målade vi med posca pennor men denna grupp är äldre och får själva välja hur de vill dekorera. Mod podge, fina papper och washitejp blir också fint.  





Länkar; 

Yasir Qadhi about Zayd ibn Thabit
Mufti Menk om Zayd ibn Thabit
Text på engelska om Zayd ibn Thabit
Audio om vikten av att söka kunskap 

Kommentarer

Populära inlägg