Tema Sahaba - Abu Bakr

Man ser naturligt till sin närmsta omgivning efter förebilder, för att avgöra vilka beteende, relationer och kommunikationsmetoder som är lämpliga. Om du som förälder inte går in och agerar förebild kommer ditt barn att leta vidare – utanför familjen. källa
Våra unga är i processen att bygga sin identitet att finna bra förebilder under denna resa kan vara avgörande för barnets muslimska identitet. Hur kan vi ta sahaba som förebilder om vi inte känner till deras historia?

Har du någonsin suttit med dina barn eller grannens barn. Gett dem en fotboll och hört vad de säger. Alla – förutom ett fåtal- kommer att ropa ut namnen på olika kaafir fotbollsspelare när de skjuter iväg bollen. Zlatan eller någon annans namn kommer ut av hjärtats lust när de skjuter iväg bollen.


Lyssna noggrant vad de oskyldiga små barnen säger när de ropar ut dessa ord, ”Jag vill bli en kaafir fotbollsspelare, precis som Zlatan.” Förvånas inte när de börjar Universitet, när de vuxit förbi barndomsåren och kan få iväg bollen i krysset, men de kan inte läsa surah al-Fatihah utan att stappla som ett barn.


På Domedagen kommer dessa nöjesstjärnor inte att vilja kännas vid alla de som tog dem som förebilder och efterliknade deras synder. Reebok gjorde reklam för några år sedan med en av dessa nöjesidoler. Efter att han dunkat basketbollen gick han fram till kameran och sa, ”Bara för att jag kan dunka en boll betyder inte det att jag måste uppfostra dina barn.”

SobhanAllah om bara vi föräldrar och våra barn förstod vad han sa. Källa 
Man har kommit fram till att 95% av mänskligt beteende lärs in genom att se upp till en förebild. Idag med det vida nätet, dåliga vänner och inga muslimska vuxna i skolan är det lätt att barnet får fel förebilder. Det finns en skillnad dock på idoler och förebilder;

Idol - är någon som man beundrar men inte nödvändigtvis tar efter då idolen sätts upp på pidestal och då kan det vara svårt att se sig själv på samma plats.
Förebild - är någon som du kan lära dig av, som du känner igen dig själv i och som gör något som du kan klara av.

Forskning har visat att nästan alla framgångsrika människor har haft förebilder!

Jag rekomenderar er att lyssna på den här lektion och den här.

Profeten Muhammad sa;




"De bästa av människorna är min generation, sedan de som kommer efter dem och sedan de som kommer efter dem." 

Vi vet att profeterna är de bästa av mänskligheten varav Profeten Muhammad, frid över honom, var den bäste av dem. Jag vill ge min grupp förebilder och om vi söker förebilder gör vi gott i att leta bland sahaba och alhamdolillah för det finns så många och de kan alla lära oss och inspirera oss på olika sätt. Vi kommer inte hinna läsa om alla utan jag kommer att välja ut de som jag tror kan hjälpa min grupp att stärkas i deras identitet som muslimer i Sverige.

___________________________________________________________________

Vi börjar vår första träff med att diskutera förebilder, vem/vilka våra förebilder är och varför. I vår serie om sahaba låt oss finna förebilder som påverkar även oss idag. 

Vi börjar vårt letande efter en förebild genom att lära känna Abu Bakr as-Siddiq (den sanningsenlige) eller som han egentligen hette Abdullah.

Jag bor i ett område där droger är en del av ungdomarnas vardag. Man skulle kunna tro att samhället var bättre i Mekka innan islam men så var inte fallet. Alkohol var en samhällsdryck och något som de flesta drack men Abu Bakr stod emot samhället och avstod. Redan innan islam förbjöd han alkohol för sig själv efter att ha sett en berusad man med avföring på sin hand som det såg ut som han ville äta det men varje gång han förde det mot sin mun kände han lukten och tog bort det. Senare frågade man Abu Bakr om han drack alkohol innan islam varpå han svarade att han söker skydd från Allah, nej! När de frågade varför sa han; "Att behålla min heder och ära är något jag värdesätter högt och jag insåg att den som dricker ger upp både är ära och heder (genom att han gör oanständiga och vidriga gärningar)." källa

Han bad aldrig till statyer innan islam heller. 

Det finns livsavgörande val som vi alla ställs inför i livet, tillfällen som ändrar vår väg i livet. Allah prövar oss för att se hur vi ska välja. Abu Bakr dog 63 år gammal och vi vet inte allt om hans liv men vi vet tillräckligt, för när det väl gällde då var han  orubblig. Jag kommer koncentrera mig på fem av dessa tillfällen; 

1. Abu Bakr var den första muslimen och medan alla andra tvekade, om så bara för en stund men inte Abu Bakr han blev muslim direkt utan att tveka.

Efter att Profeten tagit emot de första uppenbarelserna, sökte han upp sin bäste vän, Abo Bakr. När Abo Bakr hörde att Muhammed hade valts ut till Profet, sade han utan att tveka, ”Jag har aldrig hört en lögn från din mun. Jag vittnar om att det inte finns någon gud värd att dyrka vid sidan om Allah och att du är Allahs Sändebud.” Sändebudet sade senare, ”Det fanns inte någon som jag talade med islam om som inte ifrågasatte det, utom Abo Bakr.”

Med de fåtal verser som Abo Bakr kunde gav han sig av för att kalla folk till islam. Det dröjde inte länge förrän han fått stora följeslagare till islam, så som Uthmaan ibn Affan, Zubayr ibn Awwam, Abdrahman ibn Awf, Sa’d ibn Abi Waqqas, Abo ’Ubaidah och Talha, sex ut de tio personer som blev lovade Paradiset medan de levde. Och på Domedagen kommer de att stå skrivna i Abo Bakrs bok med goda gärningar.

När islam vuxit och 38 personer blivit muslimer gick gick Abo Bakr till Profeten och sa, ”Åh Allahs Sändebud vi borde gå ut öppet med islams budskap.” Efter viss övertalning från Abo Bakr gick Profeten med på det. Muslimerna trädde in i Ka’bahs gårdsplan via de olika ingångarna för att deklarera sin islam. Abo Bakr ställde sig upp bredvid Profeten, varefter han yttrade trosbekännelsen. Därmed blev Abo Bakr den första Khateeb (föreläsaren) att bjuda in folket till Allah och Hans Sändebud.

När den otrogna gruppen som satt vid Ka’bah hörde Abo Bakr kalla till Islam, tändes ilskans eld och de började kasta sten och slå muslimerna. Eftersom Abo Bakr var den som höll talan var han den som fick utstå de flesta slagen. ’Utbah kastade sig över Abo Bakr, han slog honom med sina lädersandaler, gång på gång i ansiktet tills Abo Bakr föll till marken. ’Utbah fortsatte slå honom i ansiktet och i magen. Abo Bakrs stam, bani Taym, lyckades till slut få bort ’Utbah från Abo Bakr. De svor att om han hade dödat Abo Bakr skulle de ha huggit av ’Utbahs huvud som vedergällning. Abo Bakr låg medvetslös på marken i sitt eget blod, hans ansikte var så illa tilltygat och täckt av blod att det var svårt att urskilja ansiktsdragen.

Abo Bakr svävade mellan liv och död. Inte förrän på kvällskvisten återfick Abo Bakr medvetandet. Kan ni gissa vad hans första ord var? Han sa, ”Hur gick det för Profeten? Hur gick det för Profeten?” Hans moder erbjöd honom mat, men han vägrade att äta. ”Jag ska inte äta förrän jag blir förd till Profeten och försäkrar mig om att han är välbehållen!”



På grund av hans svaga tillstånd var Abo Bakr tvungen att få hjälp att nå fram till muslimernas hemliga mötesplats, Daar al-Arqam, och när han trädde in gick Profeten fram till Abo Bakr och pussade honom. Profeten tyckte synd om sin kära vän. Vad tror ni Abo Bakr sa till Profeten? Åh Allahs Sändebud jag har offrat mig så mycket för din skull? Jag har ont? Nej han sade: ”Åh Allahs Sändebud, ingen skada har skett mig, jag har inte ont, det är bara några små skrapsår.”


Abu Bakr beskrivs som en smal man, hans kläder brukade släpa på marken då de inte höll sig kvar på hans midja, trots det var han inte rädd att sprida sanningen!

Abu Bakr var en ganska rik handelsman och han tog tidigt för vana att använda sin rikedom för att hjälpa andra. I jahilyyah var det vanligt att man begravde sina döttrar levande om Abu Bakr fick höra att det var på väg att hända förhandlande han med fadern om att få ta över vårdnaden. Han öppnade ett hem för dessa flickor och betalade så de blev omhändertagna. 

I början av islam brukade Abo Bakr gå runt på marknader och i staden och bevittna den svåra tortyr som många av de muslimska slavarna fick utstå. Han såg hur Umayyah bin Khalaf drog Bilal ut till den stekande solen. Han såg när Umayyah tryckte ner Bilal mot den varma sanden varefter han placerade en stor sten på hans bröst för att göra tortyren värre. Bilal, som sålt sin själ till Allah yttrade ord som fick de otrogna att se rött av ilska, ”En, endast en!” Abo Bakr viskade i Bilals öra, ”Den Ende skall rädda dig!”

Abo Bakr gick till Umayyah och frågade om han kunde sälja honom Bilal för 5 oqiyyah av guld. Umayyah förundrades över den höga summan pengar och sålde honom gladeligen, han sa, ”Ta Bilal det finns ändå inget gott i honom.” Efter att affären var över sa Umayyah retfullt, ”Om du så hade velat köpa honom för 1 oqiyyah så hade jag ändå sålt honom till dig.” Abo Bakr svarade honom, ”Och om du hade vägrat att sälja honom till mig för inte mindre än 100 oqiyyah hade jag ändå köpt honom!”

Onda människor – som alltid finns – spred rykten om att Abo Bakr endast friat Bilal för att han var skyldig honom en tjänst. Men Allah uppenbarade några verser som kommer att reciteras ända fram till Sista Tiden som visar Abo Bakrs avsikt.

He who spends his wealth for increase in self-purification, And have in his mind no favor from anyone for which a reward is expected in return, Except nly the desire to seek the Countenance of his Lord, the Most High: He surely will be pleased (when he will enter Paradise). Surah Layl 18-21
Läs den sista versen en gång till. Allah säger till Abo Bakr att Han kommer att tillfredssälla honom. Allaho Akbar! Tänk om Allah sade detta till dig. Skulle det finnas något mer värdefullt i denna värld än denna vers?

2. Isra wal Miraj då han fick namnet as-Siddiq


Efter Isra wal Miraj berättade Profeten om det han varit med om för en del av de han mötte på sin väg. Nyheten nådde snart fram till hans ärkefiende Abo Jahl som trodde att muslimerna skulle lämna islam när de fick höra talas om himelsfärden.

Medan Profeten satt tyst vid mosken kom Abo Jahl fram och sa, ’Något nytt, åh Muhammed.’ Profeten svarade honom att han under natten varit i Jerusalem och återvänt. Abo Jahl sa, ’Jerusalem?’ Profeten svarade ’Ja.’ Abo Jahl frågade Profeten om han skulle säga samma sak offenligt om han samlade folket. Profeten svarade ’Ja.’ Glad i hågen började Abo Jahl kalla till sig Meckas invånare. När alla var samlade bad han Profeten säga vad han nyss sagt till honom. Utan att tveka sa Profeten att han varit i Jerusalem och återvänt under natten. Återberättaren av hadithen säger att folkmassan började skratta, klappa händera och vissla, hånandes åt Pofetens ord.


Abo Jahl skyndade sig även iväg tilll Abo Bakr, som inte hört nyheten än, och berättade för honom att Profeten hävdade att han åkt till Jerusalem och kommit tillbaka samma natt. Abo Bakr svarade honom med tanke på att nyheten kom från en utav Allahs fiender och samtidigt ville han inte förneka en händelse som kunde vara sann, så han svarade: "Om Profeten har sagt det så är det sant." Efter detta fick han titeln as-Siddiq (bekräftare av sanningen). källa


Aisha berättar att Profeten brukade hälsa på dem på morgonen och kvällen. Men en dag kom han vid middagstid, en tid på dagen som visade att någonting konstigt var på gång. Abo Bakr öppnade dörren till Profeten och han informerades om att Allah hade gett honom tillåtelse att emigrera till Medina. Abo Bakr ropade ut, ”Tillsammans, åh Allahs Sändebud?” Och Profeten svarade, ”Tillsammans!” Abo Bakr började gråta utav lycka.

Aisha kommenterade händelsen, ”Jag trodde inte att någon kunde gråta utav lycka förrän jag såg min far gråta den dag han fick reda på att han skulle göra hijrah med Profeten.”
 

Se på denna hijrah och så ska ni se att de personer som hjälpte till var barn med undantag för Abo Bakr. Vi har Aisha och hennes bror AbdRahaman. Hennes syster, Asma, som blev slagen i ansiktet av Abo Jahl när hon vägrade att berätta var hennes far var. Ali som låg i Profeten säng för att vilseleda de otrogna, han var blott en ungdom. Guiden som skulle föra dem till Medina var en ung pojke. SobhanAllah, dessa barn växte upp och blev bland de bästa människor som gått på denna jord. Hur skulle de kunna bli annat när de hade förebilder som Profeten och Abo Bakr.

Abo Bakr gick först in i grottan för att försäkra sig om att det inte fanns något som kunde skada Profeten. Hålen i grottan, där ormar och skorpioner kunde finnas, stängde han igen med tygbitar som han rivit loss från klädseln. När allt var färdigt bad han Profeten stiga in i grottan. Profeten somnade omedelbart med huvudet i Abo Bakrs knä. När Abo Bakr fick syn på ett otäckt hål stoppade han in sin fot i den. Plötsligt blev Abo Bakr stucken av ett giftigt djur. Trots att smärtan var intensiv rörde han sig inte ur fläcken för att inte väcka Profeten, tårarna rullade dock ned för Abo Bakrs kinder och ner på Profetens ansikte. Tårarna som droppat ned väckte Profeten och då såg han att Abo Bakr hade ont. Han tog lite saliv från sig själv och satte på skadan, och smärtan försvann omedelbart. mer om det här 

När ’Amr ibn al-’Aas blev muslim, utsåg Profeten honom till att leda en utav muslimernas trupper.

’Amr trodde att det berodde på att Profeten älskade honom mer än de andra. Så efter att de återvänt, gick ’Amr till Profeten och frågade honom så att alla skulle höra hans svar, ”O Allahs Sändebud, vem älskar du mest?” Profeten svarade honom, ”’Aisha!”, vilket var profetens fru. ’Amr omformulerade sin fråga, ”Nej, nej, vem utav männen?” Han svarade, ”Hennes far!” Abo Bakr, må Allah vara nöjd med honom.


3. När Profeten dog var det Abu Bakr som lugnade sahaba. 

Efter över 10 år av dawa och jihad i Medina, när Profeten avled, kallade Omar ibn Khattab på folket, han vässade sitt svärd varefter han sa; ”Muhammed är inte död. Han har återvänt till sin Herre så som Moses återvände till sin Herre och han kommer att komma tillbaka så som Moses gjorde. När han återvänder så kommer han att döda alla de som påstod att han dött.”

Nyheten om Profetens död nådde Abo Bakr som befann sig i Medinas utkanter. Han gjorde sig redo därefter red han iväg till Profetens hem. Där fann han Profeten täckt med en tygbit. Abo Bakr tog upp tygbiten och pussade Profeten och sa, ”Du är välsignad i denna värld och som död.” Därefter gick han ut till folksamling. Han sa, ”Sätt dig ner, åh Omar.” Därefter lovprisade han Allah och fortsatte, ”Den av er som dyrkade Muhammed låt honom veta att Muhammed är död, och den av er som dyrkade Allah låt honom veta att Allah lever och kommer aldrig att dö.” Han avslutade med att läsa koranversen;

“Muhammed is nothing more than a Messenger. Messengers came and went before him. If he dies or is killed shall you turn on your heels?”
Omar sa, “När jag fick höra denna vers blev mina knän så svaga att jag föll. Jag visste att Profeten hade dött.”


4. Han stod fast vid att Osama skulle ge sig iväg med armén precis som Profeten beordrat innan sin död. 


Inte långt efter det sände Abo Bakr iväg Osamas arme. Osama var endast 18 år, samma ålder som de tonåringar som slutar gymnasiet idag. Han var ledare över en hel arme! Han krigade mot Rommarna och återvände hem efter att han besegrat dem. På så sätt ingjöts fruktan i de otrognas hjärtan och de vågade inte anfalla muslimerna i Medina.

När Osama var på väg att lämna Medina, gick Abo Bakr med honom en bit. Osama sa, ”Du skall rida med mig eller så ska jag komma ner och gå med dig.” Men Abo Bakr vägrade, ”Du skall inte komma ner och jag ska inte rida. Vilken skada kommer över mig om mina fötter blir dammiga för Allah skull en timme om dagen.” Osama nådde denna position för att han hade förebilder som Abo Bakr.


Abu Bakr dog på en måndag precis som Profeten Muhammad. Han var khalifa i lite över 2 år och begravdes bredvid Profeten Muhammad i Aishas hem. 


5. Hans beslut vad gällde de som lämnade islam efter Profetens död. 

Efter profetens död fanns det stammar som vägrade att betala zakaat Abu Bakr. Under Abo Bakrs tid som khalifa krigade han mot den våg av riddah som spred sig. Han krigade även mot falska profeter som poppade upp bland annat Musaylimah. När 70 personer som kunde Koranen dog under slaget av Yamama blev Umar ibn Khattab orolig och bad Abu Bakr att sammanställa Koranen till en bok.



Läxa;
Ju mer man läser och lär sig om Abu Bakr så ser man att han var en man som alltid först i goda gärningar. 

Ali sa att Abu Bakr var den första och om vi försökte tävla med honom [i goda gärningar] kom han ändå först och då tävlade han inte ens. 

Abu Hurayrah berättade att Allahs Sändebud frågade de närvarande efter fajr en dag; 
"Vem utav er fastar idag?" "Jag," svarade Abu Bakr. "Vem utav er följde en begravning idag?" frågade Profeten. "Jag," svarade Abu bakr. "Vem av er har gett sadaqa?" "Jag," svarade Abu Bakr. "Vem av er har besökt en sjuk idag?" "Jag," svarade Abu Bakr. Därpå sa Profeten; "Den som kombinerar dessa goda gärningar kommer säkerligen träda in i Paradiset." [Sahih Muslim]
Dagen hade knappt börjat men ändå hade Abu Bakr hunnit fylla den med alla dessa goda gärningar. Det finns en annan version där det sägs att Umar ibn Khattab sa att dagen precis börjat men Abu Bakr hade redan hunnit med det. Vi kan inte alla vara som Abu Bakr men vi kan göra vårt bästa. Läxan är att göra EN god gärning som vi reflekterar över varje dag. Vi gör alla goda gärningar varje dag inshAllah men jag vill att den här goda gärningen ska vara en medveten handling där man söker Allahs välbehag och inget annat. En gärning gjord med uppriktighet och hopp om Allahs belöning. 

Utöver det ska de lära sig FEM fakta om Abu Bakr till nästa vecka och jag uppmuntrar alla att lyssna på olika lektioner om honom, länkar längst ner på några exempel. 


Pyssel;
Vi följer i Abu Bakrs fotspår och gör fina hårband att sälja för att ge sadaqa. Förra terminen fick min pysselgrupp lite sadaqa och jag har funderat över hur vi använder dessa pengar på bästa sätt. Jag köpte in ett paket med material till att göra hårband och dessa tänkte jag att vi dekorerar tillsammans och försöker sälja på vår marknad som moskén håller i. Pengarna skänker vi till ett projekt som vi bestämmer tillsammans. Gruppen får stå och sälja tillsammans för Allahs skull för att sedan ge inkomsten till andra. Att lära sig att tänka på akhera och söka belöning på olika sätt. 
Länkar; 
Audio serien på engelska om Abu Bakr av Anwar Awlaki - rekomenderar!
hadith 
Abu Bakr (engelska text)
När jag blir stor vill jag bli Abu Bakr (svenska text)
Lite om förebilder på svenska
mer om förebilder på svenska
deenshow om förebilder
Audio om Abu Bakr på svenska - islam.nu
Köp audio serien på svenska hos Tahara om "De vägledda kaliferna" 

Kommentarer

Populära inlägg