måndag 8 april 2019

Islam i vardagen

Att lära sina barn islam kan ibland kännas överväldigande. Var börjar man? För ett tag sedan hörde jag ett råd från en sheikh som jag vill dela med mig av; 
Samla hela familjen och sitt ner tillsammans varje dag och läs EN hadith, en sida Quran och gör 100 istghfar eller säg 100 gånger "Allahomma salli wa sallam ala nabina Mohammed". (sheikhen menade inte dhikr i grupp) 
Några av mina reflektioner, 

En hadith

Det är så lätt att börja stort men en hadith kan vara väldigt kort eller lång beroende på hur mycket tid som finns. Finns många sätt att välja hadithen på; man kan låta barnen få leta reda på en hadith, utgå från en hadithsamling eller slå upp en sida och läsa. Ibland kanske man diskuterar vidare och ibland kanske man bara läser den. 

En sida Quran

I vår familj läser alla sin egen sida på arabiska men här kan man även läsa en sida på svenska tillsammans eller på arabiska. Perfekt att låta barnen läsa högt medan man repeterar suror och ser om de läser rätt när de läser från Quran. 

Dhikr

En rutin med dhikr där även barnen blir engagerade. Dhikr är lätt att göra som vuxen men yngre så väl som äldre barn måste bli påminda. Genom att påminna varandra att göra dhikr en stund kanske barnen kommer ihåg att göra det under andra tider. 

Har man barn i olika åldrar och alla har sitt under dagen kan det vara svårt med en daglig rutin med islam (förutom bönen). Det blir lätt att påminnelser om bönen är det enda man gör under dagen.

För oss har det hjälpt och kanske hjälper det även er att få in en daglig rutin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar