Undervisa dem de följande sju åren...

Pile of Books

Vi känner alla till ummahts tillstånd och vi drömmer om en ljusare framtid, för oss kvinnor är denna dröms uppfyllelse av stor betydelse då det är vi som uppfostrar morgondagens muslimer tänkte därför fortsätta med nästa del av Ali ibn Abi Talib uttalande; 
Lek med dem de första sju åren (i livet); undervisa dem de följande sju åren; ge dem råd påföljande sju åren (och efter det). 
Om vi går tillbaka till jahiliyya och Quraish, ett samhälle som dyrkade statyer, trodde på omen och dödade sina döttrar. Så många svagheter och galenskaper men vad var de första orden som uppenbarades till vår ärade Profet? "Läs!" Man skulle kunna tro att de första ayat skulle handla om den ondska som föregicks. Istället var det "läs!" att utbilda oss. Kunskap är det starkaste medlet att förändra samhället och nyckeln till framgång. Kunskap är lösningen för ummats situation idag. Förändring börjar med kunskap. Vad säger islam om kunskap? 
 Säg: "Kan de som vet likställas med de som inte vet? 39:9
Profeten sa även, "Att söka kunskap är obligatoriskt för varje muslim." Källa

Kunskap kan delas in i världslig kunskap och religiös kunskap. 


Världslig kunskap - grunder så som att läsa, skriva och räkna. Dessa måste vi alla lära oss för att klara oss i samhället idag. Att ge barnet denna grund är nödvändigt kunskap sedan kan man gå vidare till gymnasium och högre utbildning som är extra och inte obligatoriskt för varje muslim så länge det finns muslimer som fyller dessa roller. Att det finns muslimer inom varje yrke är viktigt för att vi muslimer ska kunna bli självständiga. Ser man till islamiska guldåldern så fanns dessa kunskaper bland oss. 

Religiös kunskap - denna kunskap behöver vi för att vara framgångsrika i denna värld och i nästa. Det är kunskap om hur vi ska agera så att Allah blir nöjd med oss. Att vara muslim är att sträva efter att göra det som Allah vill i varje situation och hålla oss borta från det som Allah inte tycker om för att veta vad Allah vill måste vi söka kunskap. Den religiösa kunskapen går till viss del hand i hand med den världsliga kunskapen. 

Vad är vår roll som föräldrar i barnens utbildning? 
"The mother is a school: If you prepare her properly, you will prepare an entire people of good character. The mother is the first teacher, foremost among them, and the best of teachers."
Då de första sju åren i ett barns liv kan ses som en tid då man bygger en stark relation med närhet och kärlek som man sedan bygger vidare på under barnets liv. De flesta problem som barn i tonåren utvecklar har sin grund i den tidiga barndomen, därför är det viktigt att ge yngre barn rikligt med kärlek under uppväxten så att de blir stabila individer i framtiden. Bilal Philips går igenom detta igen här. Han menar även att de första sju åren ska barnet utbildas i hemmet. 

Förebild

Vi som föräldrar måste vara en bra förebild. Våra barn lär sig från oss i första hand och då talar vi inte bara om de första åren utan även när blir äldre. Se bara till hur du ser på dina egna föräldrar och om du inte ser dem som en förebild vad fick dig att sluta? 

Ansvar

Hadithen "Var och en av er är en herde ansvarig för sin flock," summerar upp vårt ansvar som föräldrar och främst modern. Den islamiska utbildningen är vårt främsta ansvar, speciellt här i väst. På andra plaster i världen kan barnen få islamisk kunskap från skolan, mosken osv men här i Sverige så är det utbudet begränsat och ger inte den kunskap som behövs. Vi ska inte tro att bara för att barnet går på en friskola med islam på schemat så är vi fria från ansvaret att utbilda våra barn islamiskt. 
Barn i åldern 7-14 år är nyfikna och redo att fyllas med kunskap. De absorberar allt och det måste man utnyttja innan tiden är förbi. Min erfarenhet är att ju närmare de kommer puberteten desto svårare är det att få dem intresserade av det du har att säga. Du måste lägga grunden innan det. Ta vara på den första tiden när intresset är stort och frågorna många. De måste lära oss de islamiska reglerna som berör deras liv så som bönen men vi måste även lära dem att älska Allah och Hans Sändebud. Fyll dem med kunskap - aqeedah, halal och haram, fiqh, quran, seerah. En från tabieen sa, "Vi lärde oss seerah, regelbundet och i detalj, från våra föräldrar på samma sätt som vi lärde oss koranen."

Det är lätt att hamna i en haram spiral där det enda vi förmedlar är haram eller alla krav. Vi säger till om bön, fasta, slöja, läsa koran osv men ju äldre barnet blir desto viktigare blir det att samtala och förklara varför. Ge kunskap och diskutera med ditt barn. 

En stor sorg för oss här är att vi inte har böcker för barn i denna ålder om islam som fångar dem, böcker om profeter, sahaba, historia osv. Vart finns alla duktiga skribenter i ummaht? Men försök finna andra vägar där barnet kan söka kunskap själv på svenska. Det finns några svenska föreläsare, uppmuntra barnet att lyssna på något varje dag. Min blogg är ett resultat av mina försök att utbilda mina barn vilket vi alla vet inte är en lätt uppgift. Om du har fler tips och idéer dela dem gärna i kommentarerna. 
Något jag finner givande om du har ett barn som inte är intresserad av dina historier och lektioner om islam är att bjuda in fler barn och diskutera tillsammans. Du lär andra barn och ditt barn lär sig samtidigt. Win - win. 

Utbildning och skola

Som förälder måste vi komma ihåg att vi inte kan känna stolthet om vårt barn nåt hög utbildning men aldrig gett dem verktygen för att vara muslimer. Ge dina barn de bästa förutsättningarna men glöm inte den religiösa delen. Det finns även en större bild för oss muslimer att se till vad gäller utbildning och framtida jobb. Vi muslimer ska vara det bästa ummaht sänt till mänskligheten. Genom att ha avsikten att göra en skillnad för människor när vi vägleder våra barn mot ett yrke finns det en mening och fortlöpande belöning i jobbet. En läkare räddar liv, en lärare utbildar morgondagens samhällsmedborgare osv. Så glöm inte att arbeta för Allah skull och inte bara för pengar i slutet av månaden.  

Vänner och omgivning

Vi som föräldrar måste även vara uppmärksam på barnets vänner. Vänner påverkar mer ju äldre barnet blir. Vi känner till hadithen,"En person är på sin väns religion, så var uppmärksam på vem ni har som vän." källa

Halal utlopp för energi

Fysisk aktivitet är ett bra sätt att hålla barn sysselsatta och bli av med all energi som bubblar. Profeten sa även, "Lär era barn att simma, skjuta pilbåge och rida." Rastlösa barn finner ofta sätt att göra sig av med energi men ibland gör dem det på fel sätt. Anders Carlberg har en bok som tar upp en del av det utifrån hassom tar upp lite om hur viktigt det kan vara med fler engagerade vuxna i ett barns liv. Var aktiva kära muslimer och skapa dessa möjligheter för era barn om det inte finns där ni bor. Sverige är ett land där vi har dessa möjligheter finns bara vi samarbetar. Se till att skapa bra miljöer för era barn! Många vuxna vågar inte be ex på jobbet så hur kan vi kräva detta av våra barn? Genom att göra aktiviteter tillsammans med muslimer blir bönen något naturligt som görs mellan lek och spel. De lär sig att livet inte behöver bli tråkigt eller begränsat bara för att man är muslim. De lär sig att ta vara på bönen oavsett vad. 


Våra barn är en källa till lycka, kärlek och hopp om ljusare framtid för det krävs en god uppfostran men om deras utbildning och uppfostran försummas blir de en börda för familjen och för samhället.


 رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا 

"Herre! Låt våra hustrur och barn skänka oss glädje och gör oss till föredöme för de gudfruktiga!" 25:74

Länkar; 

The role of the parent in Education  Sulayman Ravat audio
Educating our children Bilal Philips audio 







Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg