Tema Profeter - Hud




Nohs barn spreds ut över världen. Det första folket att återgå till shirk efter Nohs död var stammen ’Ad från Jemen, vid havet nära Hadramawt. De var ett ovanligt långa, friska, rika och starka. De karvade ut boningar ur de sandiga bergen utöver det tävlade de med varandra i byggnadskonst. Allah säger i Koranen att ingen hade byggt eller kommer bygga sådana byggnader som de kunde bygga. Allah hade välsignat dem med rikliga skördar, floder med färskt vatten och många avkommor. Deras framgång ledde dem till arrogans och de glömde sina plikter gentemot Allah och att de skulle återvända till Honom.

De frågade, ”Vem är starkare än oss?” Allah svarar dem i Koranen, ”Förstår de inte att vi Allah, som skapat dem först är starkare än dem!”

De visste att Allah fanns men de vägrade att dyrka endast Honom. Istället hade de gudar som de dyrkade vid Allah sida vilket är den synd som Allah inte förlåter.

För att vägleda folket sände Allah en profet som var bland dem – Profeten Hud. Han sa, ”Mitt folk, vad finner ni för nytta i dessa stenar som ni skapar med era egna händer? Det är en förolämpning mot förståendet. Det finns endast En Gud värd att dyrka och det är Allah.”

Människorna brydde sig inte utan trodde han var ute efter makten eller ville få betalt. Hud förklarade dock att han endast ville ha Allahs belöning. Han sa, ”Om ni tror så kommer Allah ge er rikligt regn och ge er mer styrka så vänd er inte bort.”


Hud berättade för dem om Domedagen något de hånade. De trodde inte att de skulle återuppstå igen. De menade hur skulle det ske efter att kroppen blivit jord.

Tålmodigt förklarade Hud att det goda inte alltid är det som vinner i detta liv men på Domedagen kommer rättvisa att skipas. Vilka orättvisor känner ni till? 

När ondska vinner över det goda ska dessa onda människor få gå ostraffade? Allah har förbjudit orättvisa och på Domedagen ska vi alla stå till svars. 

Huds folk vägrade lyssna. De trodde deras gudar skulle rädda dem från Allahs straff och kallade Hud för en lögnare, galen och att han drabbats av jinn.

”Åh Hud! Du har inte kommit med några bevis och vi tänker inte lämna våra gudar bara för att du säger så. Vi tror inte på dig istället tror vi att våra gudar har gjort dig galen.”

Tiden gick och Huds folk blev bara mer arroganta, stolta, förtryckande och trotsiga. De förtryckte de svaga och fattiga i samhället och gick så långt att de dödade några av dem. När Hud påminde dem om Allah så skrattade dem och sa att han var bara en man som dem, som åt deras mat och drack vad de drack.

Allah hade gett dem rikedomar men rikedomar är inte ett tecken på intelligens eller eftertänksamhet istället gjorde makt och rikedomar ’Ad till ett arrogant folk. De trodde deras styrka och makt skulle skydda dem från Allah.

[Hud] svarade: "Jag ber Gud vara mitt vittne - och även ni skall vittna - att jag inte har någon del i vad ni gör då ni sätter medhjälpare vid Guds sida. Smid nu era onda planer mot mig utan att ge mig andrum! Jag litar till Gud, min Herre och er Herre… Men om ni vänder mig ryggen, [kom ihåg att] jag har framfört till er det [budskap] med vilket jag sändes till er. Min Herre kan låta ett annat folk ta er plats men ni kan inte i något avseende vålla Honom skada. 11:54-57
Han varnar dem tydligt för det straff som hotar dem om de inte ändrar sig. De sa, ”Har du kommit för att vända oss bort från våra gudar? I så fall låt straffet komma.”

De sa, ”Det är detsamma om du varnar oss eller inte. Dessa sagor hör till det förflutna och vi kommer aldrig att straffas så som du berättar för oss.”

Hud kallade ut till Allah, ”Ya Allah! Hjälp mig med deras otro!”

Rikedomar och makt stod i vägen för deras underkastelse till Allah. De vägrade ändra deras livsstil. Ibland kan dåliga vanor vara så ingrodda att när någon påminner oss vill vi inte lyssna och ändra oss istället vill vi göra oss av med den som påminner oss. Huds folk utmanar honom tillslut och Allah uppfyllde sitt löfte gentemot 'Ad. En svår torka drabbade dem under 3 år och inget regn var i sikte. När folket frågade Hud varför torkan kommit svarade han; ”Allah är arg på er om ni tror på Honom kommer Han låta regnet falla och ni kommer bli starkare än innan.”

De retade honom och torkan blev värre. Träden blev gula och plantorna dog. Hud förde de troende till en säker plats innan Allah straff drabbade folket. När moln hopade sig på himlen trodde folket att torkan var över men men istället möttes de av en hård vind som härjade i åtta dagar och sju nätter. Den förstörde allt i sin väg.  

”…och vad [stammen] Aad beträffar utplånades den av en piskande stormvind med iskyla, som Han lät rasa mot dem utan uppehåll i sju nätter och åtta dagar. Där kunde man se människorna ligga utsträckta [på marken] som urgröpta palmstubbar. Kan du [nu] finna några spår efter dem.” 69:6-8
'Ads storhetstid utplånades från jorden. Allah har bevarat tecken från andra folk men 'Ads byggnader och dess folk förintades. 

Läxa;
Uppträd aldrig med överlägsenhet mot [andra] och trampa inte denna jord med inbilsk högfärd! Gud är inte vän till de överlägsna, de som vill vara förmer än andra. 31:18

Huds berättelse lär oss att visa tacksamhet för de gåvor vi får om vi istället blir arroganta och stolta kommer Allah att förnedra oss. Stolthet är ett karaktärsdrag som endast Allah får ha och den som tävlar med Allah om det kommer att straffas. 

Rikedom är inte fel i sig utan det är om vi låter rikedom och ära stiga till vårt huvud som är fel. En muslim ska vara ödmjuk, tålmodig och mild med andra. Veckans läxa är att disciplinera vårt nafs genom att ge sadaqa och reflektera över oss själva. Är jag stolt? Arrogant? Vad kan jag göra åt det?

Nafs eller "jaget" kan vara kraftfullt och något som vi måste lära oss att kontrollera. Islam i sig bygger mycket på det, ex fastan. Vi ska inte följa varje lust utan kontrollera det. Vi har alla olika svagheter och vi måste alla jobba med att övervinna dessa även om det tar oss hela livet. 

Stolthet kan vara av olika sort; 

1. När en person vägrar följa Allahs väg. Stolthet och arrogans kan stå i vägen för att en person ska underkasta sig Allah. Idag har många svårt att förstå hur man kan underkasta sig Allahs vilja. De påstår att de är fria men istället har de fastnat i fångenskap av deras lustar och passioner. 

2. En person som beundrar sig själv och känner sig bättre än andra av olika anledningar. Profeten sa, ”Medan en man gick med kläder som släpade efter sig utav stolthet, håret välkammat, lät Allah jorden svälja honom och han kommer att låta honom fortsätta sjunka ända till Domedagen.”

Vad kan folk vara stolta över mer? 

Botemedel;
Och trampa inte jorden med dryga översittarfasoner; du kan aldrig borra dig igenom dess [innandömen] och inte heller kan du nå högre än bergens krön. 17:37
Ödmjukhet - Profeten sa,"Allah säger, Den som är ödmjuk mot Mig så här (och han sänkte sin hand tills den låg på marken) Jag kommer då att höja honom så här (och Profeten höjde sin handflata högt upp mot himlen.)" (Sahih Hadith; al-Albani) 

Tänk även på Profeten ord; ”PÅ Domedagen kommer de arroganta att samlas som myror men se ut som människor. Förnedring kommer att attackera dem från alla håll. De drivs mot ett fängelse som kallas Bawlas där den hetaste eld reser över dem. De får dricka vätskan som kommer ut från helvetets invånare som kallas al-khabaal.”  

Och kom ihåg att du och urin kom ut bredvid varandra, du började som en föraktad droppe av sädesvätska och kommer att återvända att bli et ruttet lik och däremellan är du en behållare fylld av avföring. Så vad finns det att känna sig stolt och arrogant om?!

Se till våra förebilder bland sahaba. När en kusin till Ali ibn Abi Talib frågade,"Vem är bättre, du eller Abo Bakr?" Ali svarade, "Abo Bakr". Och när han blev frågade samma sak om Omar, svarade han, "Omar". Mannen frågade, "Vilken rang har du då?" Ali svarade, "Jag är en muslim bland många muslimer."




Pyssel:

Vi ska inte låta rikedom (dunya) förstöra oss. Denna vecka gör vi badbomber som ser ut som ädla geoder och precis som allt annat försvinner de till tomma intet när vi lägger de i vatten. När vi lever kan vi känna oss mäktiga/tuffa/grymma/poppis men en dag tar det slut och vi kommer stå tillsvars framför Allah för det vi gjort. Låt våra dagar fyllas med goda gärningar för Hans skull. Hur du gör dessa badbomber hittar ni här och här. 

Mitt recept som räckte till 3 barn är,
½ dl bikarbonat
¼ dl maizena
¼ dl havssalt
¼ dl cintronsyra
¼ dl smält kokosolja

Färg, antingen tvålfärg, karamellfärg eller naturlig färg från kryddor så som gurkmeja, paprika och kakao.

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt olja lite i taget medan du blandar hela tiden. Spraya ev. vatten över de torra ingredienserna medan du blandar. Var försiktig så att det inte börjar bubbla om smeten. När du fått en blandning som håller ihop lite grann då kan du fylla dina former.
För att göra geoder packar du massan hårt i en form. Färga lite havssalt i olika nyanser av samma färg och fyll på i mitten. Häll på lite smält kokosolja och sprinkla lite glitter över. Låt stå minst ett par timmar i kylen innan de är färdiga att flyttas. Om ni gör en liten ask av papper får ni fina presenter att ge bort till vänner och bekanta. 



Länkar,

Kommentarer

Populära inlägg