Smäll på fingrarna, eller?

Profeten Muhammad sa; "Verkligen den troende med bästa tro är den som har det bästa uppförandet, och som är snällast mot sin familj." Tirmidhi
Jag har sökt med lykta efter någon hadith där vi finner Profeten Muhammad slå ett barn utan att finna det. Däremot läser jag hadith efter hadith om hans barmhärtighet, omtanke, kärlek, förståelse och lättsamhet gentemot barn. Hur han tog barn under sina vingar för att uppfostras i hans hushåll.

Islam gör dock en skillnad på yngre barn och äldre barn. Information om att slå yngre barn rekommenderar jag denna text som förklarar att detta inte är tillåtet. 

Under mina resor har jag ofta fått frågan hur det ens är möjligt att uppfostra barn utan slag eller kommenterar om att mina barn skulle behöva ett kok stryk. (Ni som får höra dessa kommentarer ge inte vika!) Slag är sorligt nog många muslimska barns vardag. Redan från tidig ålder får de smäll. Fastän det inte finns någon hadith som tydligt förbjuder barnaga finns det en del annat…

Vi känner alla till hadithen;  
"Lär era barn bönen när de är sju år, och slå dem (lätt) om de inte ber när de är 10 år gamla..." 

 Slaget i fråga ”ska vara lätt och inte orsaka smärta, förstöra huden, en tand eller ben. Det ska ske på baken, handen eller liknande. Ansiktet [vilket inkluderar huvudet] ska undvikas efter som det är förbjudet att slå på. Inte mer än tio slag och det ska vara för att disciplinera och undervisa. För att skydda barnet självförtroende och heder ska det inte ske framför någon annan."

Den fysiska bestraffningen är det absolut sista vi tar till för att få våra barn att utföra den viktigaste handlingen vi utför – det som skiljer eman från kufr . Så om inget annat fungerat och detta sker efter 3 års tid av samtal, tjat, uppmuntran och påminnelser då får man ge en lätt smäll ex på axeln eller handen!! Tänk er 3 år från "tjat" till fysisk handling och jämför det med de fall du själv känner till när ett barn blivit slaget. 

I en annan hadith som är klassad Hassan av Al-albani säger Profeten; 
"Lyft inte er pinne mot er fru eller barn och uppmana dem ständigt att frukta Allah den Allsmäktige."
 Att ingjuta gudsfruktan för Allah kommer inte via slag utan genom uppfostran som sker under många år med diskussioner, lärdomar, påminnelser och genom att vara en god förebild. Ett barn som älskar sina föräldrar kommer att lyssna för att den vill och utav respekt och kärlek. Det är stor skillnad på uppriktig lydnad som kommer från hjärtat som bygger på kärlek, respekt och förtroende och ouppriktig lydnad som bygger på förtryck, våld och tvång. Den första är den som håller i längden medan den andra kommer tyna bort samtidigt som våldet ökar.

För många år sedan lyssnade jag på en lektion där imamen sa något som jag tycker är värt att reflektera över.  En syster frågade honom om hon fick slå sitt yngre barn med en galge varpå imamen svarade; "När ditt barn har vant sig vid galgen vad ska du ta då? Vad ska du göra när ditt barn är 10 år och vägrar att be när den vant sig vid slag?"

Ett barn som blir slaget från liten ålder eller blir slagen regelbundet kommer inte lyssna till en smäll på fingrarna. Slag ska inte vara barnens vardag utan användas som absolut sista utväg om ingenting annat fungerar!
Shaykh Ibn Uthaymen sa även; Påbudet visar att det är obligatoriskt [att slå barnet vid 10år om den inte ber]men det är endast om smällen gör nytta. Ibland när du smäller till ett barn leder det inte till någon nytta istället skriker och gråter barnet mer. Slaget som det talas om här är inte ett slag som medför smärta, utan det är ett lätt slag som ger resultat och inte gör skada. (Liqa al-Baab il-Maftooh, 95/18)
Sheikh al-Albani ansåg att inte slag alls var tillåtet att slå förrän efter puberteten. (audiolektion ”La Qushoor fil Islam)
 Vi finner även utmaningen med lockelsen som förskola/skola erbjuder här i väst. I skolan med, vuxna som inte är muslimer, möts barnen med respekt och ödmjukhet. De får göra roliga saker tillsammans. Har ni reflekterat över hur många barn som tycker det är roligt på förskolan/skolan medan de inte alls är lika glada när det gäller religiösa aktiviteter eller plikter. Låt oss inte förlora våra barn till kufr bara för att de fann ett hem med slag och hårda ord.  

Här i Sverige är all form av barnaga förbjuden så om ditt slag skulle resultera i att ditt barn blir omhändertaget eller dyl så har inte slaget lett till någon nytta. Det finns visdom med att islam värnar om familjen och familjelivet. Vet barn som omhändertagits och splittrats från sina familjer väl i fosterhem har deras liv tagit en sorglig bana mot droger och kriminalitet. Jag har träffat unga som frågar vad de kan göra för att få föräldrarna att sluta slå. En del vänder sig till socialen och splittrar familjen medan andra lider i tysthet.

Varje förälder har nog känt lusten att göra något som man vet är fel och ibland kanske det sker. Vi är människor och ibland tappar vi tålamodet eller vår ilska får oss att tappa fattningen och det är vid dessa tillfällen vi ska komma ihåg att dörren för tawbah är öppen. Men om vi gjort fel måste vi erkänna det och inte tro att vi får göra vad som helst mot våra barn. Be om ursäkt till barnet och visa att även du som vuxen kan göra fel. [Mitt eget råd!]

Om du använder slag i din uppfostran så gäller fortfarande regeln om kunskap. Ta reda på först hur, när, varför och OM du får slå.

Våra barn är ett förtroende som vi måste vårda väl – vi kan inte vara för mjuka och tillåta allt och inte ha några regler och vi kan inte vara för hårda. Som vanligt ligger svaret i medelvägen.
Sammanfattning av regler;

1.     Slag ska endast användas om alla andra sätt att uppfostra har använts, så som tillsägelse, vänlig förmaning och råd. 
2.     Slag ska inte användas till barn yngre än 10 år. 
3.     Straffet att slå ska vara i enlighet med handlingen. 
4.     Slaget ska inte skada barnet fysiskt eller psykiskt. 
5.     Välj en enskild plats för straffet och inte framför folk, släktingar, 
6.     Man får aldrig straffa ett barn av ilska. Detta för att du ska vara medveten om vad du gör. Var även medveten om att slag ska användas för disciplin och inte för hämnd eller tortyr. 
7.     Barnet ska inte bli slaget på känsliga platser, ex ansikte/huvud
8.     Huden får inte gå sönder
9.     Det får aldrig vara mer än 10 slag då det är endast tillåtet vid hadd.

10. Det får inte bli en vana 

Må Allah vägleda våra steg mot det som är rätt. 

Länkar;

Hon slår och nyper sitt barn som är ett år Rekommenderar!!
islam och fysisk bestraffning
En artikel om "Sunnah sättet att disciplinera barn"
Sveriges radio "Sverige först i världen med förbud mot barnaga"
unicef "våld mot barn"
Ideal Muslimah kaptiel "The Woman and her children"
Hur ska man slå sina barn ang.bönen
bli inte arg
Prophet and how he treated children
Är det tillåtet att slå barn

Kommentarer

Populära inlägg