Tema Islams pelare - shahadah





Fortsätter med grunderna i islam denna termin för barn i åldrarna 6-10 år. Som vanligt pratar jag lite om dagens ämne sedan gör vi pyssel som befäster det jag vill att de ska komma ihåg/lära sig. Har även gjort nya stenciler och hadith att ta hem. 
"Islam bygger på fem pelare: vittnesmålet om att det endast finns EN gud värd att dyrka och det är Allah och att Muhammad är Hans sändebud; regelbunden bön; betala allmosor - zakaat; pilgrimsfärden - Hajj och fastan i Ramadan." (Bukhaari 8)
Vi muslimer är ett ummah som enas kring fem pelare. Dessa pelare skapar gemenskap över nationalitet, färg och kultur. 
Ett hus behöver pelare för att stå stadigt på så även islam. Den muslim som praktiserar de fem pelarna förblir stark. Om han struntar i en av dem kommer hans tro försvagas och det finns en risk att huset faller samman. I hadith Jibril får vi berättat för oss om när Ängeln Jibril kom till Profeten Muhammad och frågade om islam.
Umar ibn al-Khattab berättade:Vi satt en dag tillsammans med Guds budbärare Profeten Muhammad (Guds frid och välsignelse vare över honom) då en man kom till honom, klädd i helt vita kläder och med ett ovanligt svart hår. Det fanns inga spår av resa hos honom trots att ingen av oss kände igen honom. Till slut satte han sig ner [framför] profeten (Guds frid och välsignelse vare över honom) med sina knän mot hans och lät sina händer vila på hans knän och sade:
"Muhammed, berätta för mig om Islam." Guds budbärare (Guds frid och välsignelse vare över honom) svarade: "Islam är att vittna om att det inte finns någon gudom förutom Gud, och att Muhammed är Hans sändebud, att förätta bönen, betala allmosan och fasta under Ramadan och, om du har råd att vallfärda [till Ka'ba, Makka]"...
Efter besökaren gått väntade vi en stund och profeten (Guds frid och välsignelse vare över honom) sade "vet du, 'Umar, vem frågeställaren var?" och jag svarade "Gud och Hans sändebud vet bäst" Han sade: "det var Gabriel som kom för att lära er er religion". översättning källa

Jag delar upp första pelaren på två lektioner. Första delen är; 

Shahadah
…Den som förnekar avgudar och som tror på Gud, har sannerligen vunnit ett säkert fäste som aldrig ger vika. Gud hör allt, vet allt. (2:256)
Den första delen av islams pelare är shahada och det är något varje förälder måste pränta
in i sina barn redan från tidig ålder. Ju äldre de blir ju djupare blir studierna för att befästa tron på den Sanna Guden - Allah och kunskap om den sista Profeten Muhammad som valdes ut för att lära oss om vår Herre och Skapare. 


La ilaha illa Allah inkluderar tron på att det endast är Allah som är Herren, Enväldig, Skaparen och Försörjaren. 
Tron på Allahs vackraste namn och attribut. 
Tron på att all form av dyrkan endast ska riktas till Allah och ingen annan. 
 Hur skulle en son [ha fötts] åt Honom, himlarnas och jordens Skapare, när ingen ledsagerska har funnits vid Hans sida - Han som har skapat allt och har kunskap om allt Detta är Gud, er Herre. Det finns ingen annan gud än Han, alltings Skapare. Tillbe Honom som har allt under sitt beskydd. Människans öga ser Honom inte, men Han ser allt vad ett människoöga kan se. Han är den Outgrundlige som genomskådar allt och är underrättad om allt. 6:101-103
En fin berättelse om Moses tänkte jag berätta för barnen och som stencilen bygger på som de får med sig hem som visar på hur stor belöning som finns i att säga shahadah. Kanske inspirerar det barnen att bygga en vana kring att recitera "la ilaha illa Allah" ofta.
 Also in ‘Musnad’ on the authority of Abdullaah bin Amr -radiAllaah anhu-from the Prophet – sallAllaahu alayhi wa sallam: ‘Musa –alayhi Sallam- said: ‘O Lord teach me something by which I can remember You and supplicate to You.’ 
He said: O Musa say ‘La ilaha ‘illa Allaah’
Musa said: O Lord everyone of Your slaves says this.’ 
He said: O Musa say ‘La ilaha ‘illa Allaah’ 
He said: ‘La ilaha ‘illa Allaah’ but I want something specific for me.
He said: O Musa if the seven heavens and the seven earths and what is in them other than Me were placed on a scale and ‘La ilaha ‘illa Allaah’ was placed on the scale then ‘La ilaha ‘illa Allaah’ would outweigh them.’



Pyssel;

Vi dekorerar mappar som barnen ska samla terminens stenciler och annat i inshAllah. 
Jag gjorde min mapp genom att rita upp ett mönster och sedan göra hål rakt igenom med en tjock nål med jämna mellanrum. Använd broderigarn för att göra bilden levande. 

Blommorna runt omkring är målade med poscapennor som går att rita med på de flesta material. 

Länkar; 

Stencil om shahada, på svenska 
hadith "islam bygger på fem" stencil
Fina ideér och stenciler på engelska 
Islams fem pelare att färglägga
Allahs namn på arabiska- barn kan fylla i med pennor, glitter eller annat.
futureummah har fina enkla lektioner för barn att klippa och färglägga
fin artikel om la ilaha illa Allah
Ett tjockt kompendie med massor av lärdom för barn (engelska)
Ni hittar fina moske mallar här och här

Kommentarer

Populära inlägg