Allahs gåvor - skogens frukter


därmed frambringar Han brödsäd och olivträd och dadelpalmer och vinstockar och alla [andra] slag av frukt. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker. 16:11 
Tillsammans ger vi oss ut i skogen denna gång för att leta efter frukt, bär och svamp. Allt detta är gåvor som bara ligger där för den som har kunskap om vad man kan äta och som ger sig ut och letar. Sverige är väldigt speciell med allemansrätten som inte är lika omfattande i andra länder eller inte existerar alls. Det är bara att ge sig ut och plocka, frysa in eller äta direkt. Enligt allemansrätten så gäller följande;

Vi får - Plocka bär och svamp på mark som inte är tomt eller plantering. Plocka frön, nötter och kottar från marken.
Vi får inte - Plocka nötter och ollon utan lov från markägare. Plocka frukt och bär som någon har odlat. Plocka fridlysta svampar. 

Frukt och bär - gåvor från Allah
Och det är Han som har låtit regn falla från skyn; med det har Vi skapat all växtlighet och därur frambringat ängarnas gräs. Ur detta låter Vi säd som bär ax uppstå och dadelpalmens blomkolvar bli till lättåtkomliga klasar av dadlar; och [Vi låter] vingårdar uppstå och olivlundar och granatäppelträd, [alla i grunden] lika varandra och ändå olika. Se på dessa frukter, hur de tar form och hur de mognar! I detta ligger sannerligen budskap till dem som har tro. 
  •  Allah har gjort den döda marken som börjar växa till ett tecken för oss - precis som Han väcker jorden till liv kommer Han återuppväcka oss efter vår död. Den som stannar upp och reflekterar har klara tecken framför sig om Allahs existens. 
Och bland Hans tecken är jorden som inför dina ögon ligger torr och död men som, när Vi låter regnet falla, skälver och sväller [av liv]. Han som väcker jorden till detta nya liv är med visshet Densamme som återuppväcker de döda! Gud har allt i Sin makt. 41:39
  • Förr i tiden drabbades många av skörbjugg som beror på c-vitaminbrist i Finland samlade man in både hjortron och lingon inför vintern för att hålla sig frisk. Hos min farmor förvarade man lingon i en stor tunna i köket och sen fick man en klick till maten varje dag. Tänk att här uppe i norr där det inte fanns stor variation på grönsaker förr har Allah fyllt skogen med vitaminkällor för att kunna bevara hälsan. SobhanAllah. En annan intressant sak är att hjortron och lingon har hög bensoesyra och behöver inget konserveringsmedel vilket underlättade vinterförvaringen. På sydligare breddgraden är dadeln en välsignelse. Dadlar är en av få livsmedel man kan överleva på under längre tid. En enda frukt och vatten! 
... låtit vatten strömma från skyn och därmed frambringat frukter för er försörjning. 2:22
  • Frukt och grönt är en källa till inkomst för stora delar av världens befolkning. En trädgård med frukter/dadlar är rikedom. Idag pratar man mycket om att vara självförsörjande - att kunna gå ut till den egna odlingen för att hämta dagens mat är enorm gåva och finns inget som är så gott som maten man själv odlat. När skörden är riklig är det en stor källa till lycka. Folket i Medina var jordbrukare och de brukade komma till Profeten med den nyplockade frukten varpå han gjorde dua för dem. 
...så att de kan få [hjälp av dem till] sin försörjning [på arabiska thamarat - frukter] och därför känna tacksamhet [mot Dig]. 14:37 
  • Alhamdolillah vi tackar Allah för alla de olika sorters frukter Han skapat åt oss. Tänk att bara behöva äta en sorts mat varje dag. För många är detta en verklighet (om de ens har mat) men för oss i detta land är en sådan värld långt borta så det minsta vi ska göra är att visa tacksamhet istället för att ta det för givet. Allah fyllt skogen med bär och träden med frukter av alla dess slag åt oss. 
Troende! Ät av de goda ting som Vi skänker er för ert uppehälle och tacka Gud, om det är Honom ni [vill] dyrka. 2:172
SER DU inte att Gud låter regn strömma från skyn och att Vi därmed låter frukter av alla slag och färger mogna.. 35:27
Berättelser med frukter 


  • Jag tänkte berätta om Profeten Yunus. När han klarat sig från valens mage och ligger på stranden låter Allah en pumpa planta växer upp bredvid honom.
  • Maryam fick frukter till sig som förvånade Zakaria och hon skulle skaka den stora dadelpalmen efter hon fött Isa. 
  • Mannen med de två trädgårdarna i surah al-Kahf.
  • Frukter i Paradiset vs frukter i Helvetet
Skogsvett

Om man ska äta från skogen gäller det att veta vad det är man plockar för att inte råka illa ut. Svamp är något många blir osäkra på men det finns sorter som inte kan förväxlas med någon giftig svamp. Mina barn har alla plockat svamp sen de varit små. Det viktiga är att de lär känna 1 svamp i taget och inget annat får de ta! Kantarell är en bra nybörjarsvamp som man finner lite överallt i skogen. Den har ingen giftig förväxlingssvamp. Det finns en giftig gul svamp i skogen som är liten och slemmig men den påminner inte alls om kantarell och luktar inte likadant. Soppar är en annan svamp som är bra att börja med då det inte finns någon giftig men en del är inte så goda. De har alla hål på undersidan som ser ut och känns lite som disksvamp. Flugsvampen är ju den som de flesta vet är giftiga och det är ju bra men man ska nog lära barnen att inte plocka någon svamp förutom den de lärt sig. Sen är det många djur som äter av svampen och då bör man låta den stå kvar åt dem.


Pyssligt


Vi leker med lera och använder naturen som inspiration. Små svampar att placera i blomkrukan eller en skål med tryck från blad. Då har ni extra koll på de goda och ätliga svamparna! Här hittar ni hur man gör skålarna av blad och lera.


Skogslek

Hittaleken - ta med lappar med bild på något i skogen. Ge de yngre barnen något enkelt. Den som först hittat sin "sak" vinner. 

Länkar;
Träd i koranen

Kommentarer

Populära inlägg