Allahs gåvor - träden


Ser de inte över sig himlen som Vi har byggt och utsmyckat, och där inte den minsta reva kan upptäckas? Och jorden som Vi har brett ut och sänkt ned i den fast förankrade berg och där Vi låter sköna växter av alla slag spira. [Allt detta] bör öppna [människornas] ögon och tjäna till påminnelse för dem av [Våra] tjänare som vänder åter [till sin Herre] i ånger [över sina synder]. 50:6-8
de som minns Gud när de står, när de sitter och när de lägger sig till vila, och som, när de begrundar himlarnas och jordens skapelse [ber med dessa ord]: "Herre! Du har inte skapat [allt] detta i blindo. Stor är Du i Din härlighet! Förskona oss från Eldens straff! 3:191
 Hur många är inte de tecken i himlarna och på jorden som de går förbi och vänder sig ifrån [utan att ägna dem en tanke] 12:105
Vår första lilla utflykt går till ett litet skogsområde där vi bor. Med temat träd berättar jag om Profeten Adam. Vi lär ska lära oss lite om träd på olika sätt. För att hålla ihop sidorna använder vi en pinne från naturen - samtidigt lär vi oss att man inte får bryta grenar från levande träd och att det finns osynliga regler vi måste följa när vi hälsar på i skog och mark. Vi hälsar på i djurens värld och där gäller deras regler. Enligt allemansrätten gäller följande (som jag tycker stämmer väldigt bra överens med islam);

Vi får - Använda nerfallna kvistar och kvarlämnat ris som bränsle.
Vi får inte - Bryta grenar eller kvistar från träd och buskar eller ta näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande träd och buskar.


För att kunna samla alla våra naturupplevelser under sommaren gör vi en bok. Barnen bestämmer själva hur de vill bevara sina upplevelser - konstnären kanske ritar av något, vetenskapsmannen antecknar dag, temperatur och observationer medan upplevaren kanske inte har tid för anteckningar och bilder utan nöjer sig med att gnugga blad och blommor för färg på pappret eller tejpar fast sina skatter. Finns inget rätt och fel i barnens upplevelser i naturen det viktiga är att de upplever och använder alla sina sinnen. Försök få barnen att stanna upp, lyssna, lukta och känna. De som vill ha färdiga naturböcker rekommenderar jag de från Majemaförlaget

Träd - en gåva från Allah;
  • Det är en del yngre barn med så vi gör det enkelt och förklarar hur träden andas ut syre som vi måste andas in medan vi andas ut koldioxid som träden andas in. Allah har skapat vår planet helt perfekt för oss sedan satte Han oss på jorden för att ta hand om den. Så vi måste värna om träden så vi får syre. 
  • OCH SE, din Herre sade till änglarna: "Jag skall tillsätta en ställföreträdare på jorden." [Änglarna] sade: "Skall Du tillsätta någon som stör ordningen där och sprider sedefördärv och [till och med] utgjuter blod, medan det är vi som sjunger Ditt lov och prisar Ditt heliga namn?" [Gud] svarade: "Jag vet vad ni inte vet." 2:30
  • Titta på träden frö och förundras över hur det lilla blir till något så stort. Vem är det som får trädet att gro? Ta hem tallkottar för att se dem gro. Hm, vad är skillnad på en tallkotte och en grankotte?  
Är det ni som har fått det träd att växa [vars ved ni bränner], eller är Vi dess upphov Vi har skapat det som en påminnelse [till er] och till nytta och glädje för den vilsne och hungrige vandraren i ödemarken. 56:71-73
Berättelser om träd
  • Prata lite om träd i Paradiset och träd i helvetet, som ni hittar här och gör dua tillsammans om att få se Paradisets träd och aldrig behöva se helvetets träd. 
  • En annan idé är att prata om Profeten Moses och hans trästav. Hur han använde den till olika saker, sina får, luta sig mot och annat. Den blev en orm och han slog med den för att öppna havet. För barn som är rädda kan en stav att slå i marken med vara bra då ormar känner av vibrationerna (det går ju lika bra att stampa i marken). Det inger lite mod. 
  • Profeten Adam och historien om när de åt från trädet i Paradiset. 
Skogsvett;

Om man tar med sig barn till skogen är det viktigt att de vet vad man gör OM man skulle gå vilse och inte hittar tillbaka. Dit vi ska är det nog inte någon risk men tänkte ändå att man ska nämna för barnen att det bästa de kan göra är att krama ett träd och vänta på att en vuxen kommer. Vet inte barnet vart det är så ska den aldrig gå någonstans utan stå kvar på samma ställe - att krama ett träd kan ju kännas lite tryggt när skogen känns stor. För äldre barn finns lite svårare info längst ner på denna sida. 


Pyssligt


Efter utflykten går vi till en lokal för att sätta ihop böckerna av det material vi tagit med oss. Till boken ovan laminerar du valfria blad/blommor från naturen vilket bildar fram och baksida på boken. Vik på mitten. Ta så många papper du vill ha (det går att fylla på mer vartefter om barnen behöver fler för sina minnen) och vik på mitten. Gör två hål, ett upptill och ett nertill, trä in gummiband genom hålen och trä in din pinne genom öglan.

Till den andra boken har jag använt kartongen från ett corn flakes paket och gjort samma sak som ovan men den har jag tryckt ord och bilder på med stämplar.

Att rita med en krita över olika material på ett vanligt vitt papper är kul för yngre barn och något de kan lägga in i sin bok.
Trädkull;

Där vi tänkte vara för denna lilla miniutflykt finns en tallskog med barr på marken men lagom avstånd mellan träden. Tänkte vi skulle leka lite trädkull när vi väl är där och bekantar oss med träden i skogen :)

En annan idé är att (kanske för lite äldre barn) är att göra en snitslad bana av ett rep och ta tid vem som kommer snabbast runt. Lät väldigt kul för de tävlingsinriktade!


Länkar; 

Väldigt fin förklaring kring hadithen om att muslimer är som dadelträdet. 
Exempel på naturjournaler
Hadith - Detta liv är som en resande som vilar under skuggan av ett träd. 
Här hittar ni lite ahadith och annat om träd som jag skrev för några år sedan.
Träd i Quran och Sunnah

Kommentarer

Populära inlägg