Ramadan och begär

Inte ovanför en penna men samma koncept...bakelser och gott av fimolera. 

 Sverige är för mig ett land där man ofta uppmuntras till att följa sina begär, sina lustar och "gå sin egen väg" vad det än innebär. Islam bygger mycket på att praktisera självkontroll och inte falla för sina lustar. Det finns ett helt begrepp som heter jihad nafs som jag tror är viktigt att barnen lär sig från tidig ålder. Och inte bara lär sig utan även är medvetna om.

Som muslim går vi upp från den varma sängen på natten och den djupa sömnen för att be, vi fastar och ger upp mat och dryck, vi tar från våra pengar för att ge till fattiga osv. allt detta lär oss att ta kontroll över oss själva. Om vi klarar dessa saker har vi inshAllah lättare att stå emot andra frestelser.

Islam är ett hav av kunskap och en komplett livsstil. Så många delar vi kan försöker vi implementera i våra och våra barns liv men ibland glömmer vi bort att förklara och sätta ljus på de mer diffusa sakerna.

När jag hade en ny grupp barn valde jag att prata om Ramadan men mer ur perspektivet jag och mina begär...

Jag började med att fråga lite frågor om; Vem måste fasta? Vad heter månaden då vi fastar? När börjar fastan? Hur vet vi det? Barn som lärt sig läsa älskar att läsa så de får turas om att läsa högt, Profeten sa; 

”Observera fastan när ni ser nymånen...

Vi pratade lite om månen och uppmuntrade dem att titta ut på kvällen för att se hur den ser ut just nu för när månen försvinner (och kommer tillbaka) nästa gång är det Ramadan. 

Vad är att fasta? Vad måste vi göra när vi fastar? Profeten sa; 
Han har lämnat sin mat, dryck och lustar för Min skull. Fastan är för Min skull och Jag kommer ge belöning för den.
Vi får belöning för allt gott vi gör ex. salam aleikom ger 10 belöning, salam aleikom wa rahmatollahi ger 20 osv. Vad gäller fastan är det så speciellt för Allah väljer hur mycket belöning du ska få och det finns ingen gräns och den som fastar kan bli förlåten alla sin synder. Fastan gör även förbön på Domedagen och det finns en speciell dörr i Paradiset för de som fastade... Trots det så varnade Profeten oss när han sa, 

Det kan vara så att allt den fastande personen får är hunger och törst…

Hjälp! Hur kan det vara så att en del personer fastar men de får bara hunger? Profeten sa; 
Den som inte slutar med lögner och dåliga gärningar, Allah har inget behov av att han slutar att äta och dricka. 
För att veta vad som är dåligt måste vi veta hur en bra muslim ska vara, barnen fick ge olika exempel på bra karaktär. Allahs säger i Koranen; 
Troende! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er – kanske skall ni frukta Gud. (Tänka på Gud.)
Koranen 2:183

Här säger Allah till oss att fastan ska hjälpa oss att bli bättre muslimer. Muslimer som tänker på Gud väldigt mycket. För om vi kan sluta äta och dricka, som vi får göra i vanliga fall, en hel dag så blir det lättare att sluta med andra saker som kanske är svårare. Och Ramadan är så speciell eftersom Allah har välsignat den månaden och gjort den till en tid då vi har lättare att bli bättre muslimer. Profeten sa, 
"När (månaden) Ramadan börjar, (så) öppnas barmhärtighetens portar, helvetets portar stängs och djävlarna kedjas fast.
I vanliga fall kommer shaytan till oss för att viska dåliga saker. Han vill att vi ska vara i Helvetet med honom men under Ramadan är Shaytan fastkedjad och då har vi bara oss själva, våra begär, vårt nafs att slåss mot. Och Allah säger i Koranen om den som kan kontrollera sitt nafs..
Men den som fruktade att stå inför sin Herre och som kunde lägga band på sina begär ska få Paradiset som sin boning.           
Koranen 79:40-41

Så tänk om vi kan kriga mot våra egna begär och kontrollera dom då kan vi få Paradiset. Vad är begär?

Vi tog exempel på saker som folk kan vilja ha/göra som är dåligt/haram. Ex. stjäla från affären. (Liten fotnot till er föräldrar; Där vi bor finns en Citygross butik som är en av de butiker som ligger på topp för stöld. Vet ni vilka som går dit? Muslimska barn och vuxna. Dom öppnar paket i butiken för att smaka, man fikar i butiken och hämtar engångsbestick!, osv osv. Butikschefen frågade rakt ut om det här är något vi lär ut inom islam då det är muslimska barn som gör det?!! Så jo, stöld är ett stort problem i vårt ummah.)

Ett sätt att hjälpa oss att bli starkare är att läsa Koranen. För Ramadan är Koranens månad...

Ramadan är den månad i vilken Koranen sändes ned som vägledning och urskiljning mellan rätt och fel…                        
Koranen 2:185
 Det var en ny barngrupp denna gång och jag tycker sååå mycket om pennor med cupcakes av fimolera så det blev såna denna gång med. Varför? Jo för att bara för att något ser gott ut betyder det inte att vi ska äta det. Vi måste lägga band på våra begär och först ta reda på om det är halal. Vi ska alltid lägga Allah först!


En del av barnen gjorde fina runda bollar med dekor så det såg ut som klubbor. Mer inspiration hittar ni om ni söker på polymer clay cupcakes.

Länkar; 

Stencil med ahadith och koranayor
Lite om att rena sin "själ"
Lite om dagens psykologi ang. självkontroll och islams syn.. Intressant!

Kommentarer

Populära inlägg