fredag 30 mars 2018

DIY Lotion bar och läppglans


I bakgrunden ser ni hur kakaosmöret ser ut. 

I dag är det ju populärt med naturprodukter men de som finns färdiga brukar kosta en del och då är det ju bra att veta att man kan göra sina egna produkter väldigt lätt.

Jag har provat göra "lotion bars" typ salva men i tvålform. Man gnider händerna på "tvålen" och smörjer in där det är torrt. Dessa luktar ganska starkt av kakao så om man inte tycker om den doften får man byta ut kakaosmöret mot något annat.

Recept hård lotion;

1/3 bivax (vi är ju biodlare därför är mina salvtvålar inte helt vita utan helt naturliga!)
1/3 kokosolja
1/3 kakaosmör (jag köpte från apotea.se och rekommenderar det, snabbt och billigt) om du inte vill ha kakaolukt så kan du använda mandelolja, olivolja, sheasmör istället men använd lite mindre än 1/3 del då kakaosmöret är fast medan oljorna är flytande.

Smält allt, antingen i micron eller över vattenbad. Vi gjorde detta med en massa barn och lät barnen mäta upp allt i silikonformar som fick ligga i en stekpanna med kokande vatten tills det smälte. När allt är smält kan man tillsätta lukt, lavender, aloe vera, kaffe, rosblad eller vad man vill. Lägg i kylen.  Det tar ca. 15 min sedan är den hård nog att ta bort från formen. Om du tycker den är för mjuk är det bara att smälta igen och ha i mer vax, är den för hård tillsätt mer av smör/oljorna. Rekommenderar IKEAs muffinsformar som gav fina dekor på baksidan och inte släta som de ovan.


Recept läppglans;

1 tsk bivax
3 tsk kokosolja
1 cm crayon krita i valfri färg
några droppar olja - mandelolja eller olivolja...kanske lite kakaosmör..

Man kan göra receptet personligt på så många sätt genom att tillsätta aloe vera, propolis (mot munsår), honung (mot torra läppar).
Smält allt på samma sätt som ovan men denna gång ger kritan färg. Blanda och häll upp i burken eller återanvända läppstiftsbehållare.För fler recept, videor och beskrivningar sök på diy lotion bar eller diy lip balm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar