tisdag 20 februari 2018

Allahs namn: al-Azeez


Den Allsmäktige

Till Honom hör all makt och styrka. Han är Den oövervinnerlig som ingen kan besegra. Ingen kan skada Honom. Han ger ära åt den Han vill. Vi söker ära, heder och skydd hos Honom. 

Allah har uppenbarat för mig att ni bör vara ödmjuka, så att ingen skryter för någon annan och ingen förtrycker någon annan.
[Muslim 5109]

Den här veckans tanke - Allah har valt dig - var en stolt muslim!  

Från mina anteckningar;


  • Allah är Den som skyddar oss. Om han ger dig sitt skydd vem kan då skada dig? Berätta om muslimerna vid slaget av Badr. 
  • Om Allah ger dig heder och ära vem kan då förnedra dig? Jag berättade tre olika berättelser som hör till izza. Allah är Den som ger ära till den Han vill och förnedrar den Han vill.     
  1. Omar ibn Khattab när han tar över nyckeln till Quds. Ni hittar en detaljerad beskrivning av händelsen här.  Det är vid denna händelse som han säger de välkända orden; "Vi var ett vanhedrat folk och Allah hedrade oss med islam, så om vi söker heder från annat än islam kommer alla förnedra oss." Rekommenderar att ni läser hela berättelsen och reflekterar över Omars förståelse om al-Azeez. 
  2. För många år sedan berättade en syster för mig om en kung som skulle ta emot en delegation från muslimerna. Denne kung visste om att muslimerna inte bugade sig inför människor något som kungen ogillade. Kungen lät därför göra en liten dörr som muslimen skulle vara tvungen att buga sig i för att komma in i hovsalen. Men muslimen var klokare än så...han vände sig om och lät baken vara det första som kungen såg när han trädde in i salen. Må Allah ge oss izza och stolthet för vår tro igen. 
  3. Den tredje berättelsen hände mig för över 15 år sedan. Jag och en syster var ute och gick när ett par kom gående mot oss arm i arm. När de närmade sig hörde vi hur kvinnan kastade oförskämdheter mot oss. Vi bestämde oss för att ignorera dem och gå förbi med rak rygg. När de närmade sig blir mannen plötsligt väldigt arg och drar bort sin arm och skriker på kvinnan om hur ouppfostrad och hemsk hon är som beter sig så där mot oss. Kvinnan blir helt förstörd och springer efter och ber mannen om ursäkt för sitt hemska beteende. Allah förnedrar den Han vill. Att behöva kräla i stoftet inför två täckta kvinnor kan inte varit lätt. 
  4. Vi pratade även om stolthet och att den som har stolthet i sitt hjärta kommer inte komma till Paradiset. Om hur Allah kan vända ära till förnedring på bara en sekund. Vi tog exempel från verkliga livet. Någon som skröt och var tuff men som sedan gjorde bort sig inför klassen osv. 
Om vi verkligen tror på Allahs namn al-Azeez så syns det i vårt dagliga liv. Det ger oss mod. För det Allah vill det sker även om folket vill annat och det Allah inte vill ska ske kommer inte hända även om folket vill det. Därför var veckans uppdrag att våga vara en stolt rättfärdig muslim! 
Pyssel; 

Med tanke på de nycklar som Omar fick till Quds som än idag är hos samma familj samt porten som mannen gick in genom med baken före dekorerade vi orientaliska dörrar. Jag sydde dem av lakan och sedan fick tjejerna dekorerar med färg. De fylldes med vetekort som värms i micron med ett glas vatten för att användas som värmedynor. Länkar: 

islam.nu en audio om al-Azeez
På engelska om Allahs namn al-Azeez
Historien om Abdullah ibn Hudhafah 
Fin text om al-Azeez (engelska)
Mer om al-Azeez på engelska med tips på hur du kan leva namnet.
Fler länkar och förklaringar till al-Azeez

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar