måndag 4 december 2017

Allahs namn: al-Quddos


Al-Quddoos är översatt till Den Renaste, Den Allra Heligaste.

Han är den som är utan brister, smuts eller fel. Han är Den som renar jorden med regn och vind. Han lär oss att vara rena, att wudo tvättar bort synder och att koranen renar våra hjärtan. 

Vi människor blir smutsiga på många olika sätt ex. 
  • Vår mun blir smutsig när vi ljuger
  • Vår hjärna blir smutsig av elaka tankar
  • Vårt hjärta blir smutsigt av avundsjuka
  • Våra gärningar blir smutsiga av synder och dåligt betende
Allah är fri från allt detta eftersom Han är al-Quddos - Den Renaste! Den allra Heligaste!
  • Vi blir smutsiga när vi leker i sanden
  • Vi blir svettiga när vi hoppar och studsar
  • Våra tänder blir smutsiga av maten vi äter 
  • Vi blir smutsiga när vi går på toaletten. 
Vi blir smutsiga på olika sätt hela tiden och vi måste rena oss själva men Allah är INTE som oss. Han är alltid Den Renaste. 

Allah älskar fläckfritt tal - men om vi gör fel och säger något dåligt så följer vi upp med astaghfirollah och förlåt. 

Allah älskar fläckfria gärningar - vi säger Bismillah innan vi gör något och om vi gör fel så följer vi upp en dålig gärning med en god för att sudda ut det dåliga vi gjorde. 

Allah älskar fläckfria hjärtan - för att få det talar vi gott och gör goda gärningar. Vi praktiserar Islam och fyller våra hjärtan med bra känslor, lycka och tacksamhet. Ett av de bästa sätten att rena sitt hjärta är att läsa koranen. Kom ihåg att alla hjärtan blir smutsiga ibland Allah är den Renaste  och Han lär oss hur vi ska få bort smutsen. 

BÖN
Den dagliga bönen är ett sett att rena vår kropp och själ. Bönen skyddar dig, Allah säger; 
 Bönen avhåller [den bedjande] från skamlösa handlingar och onda gärningar. 29:45
Profeten sa; "Om det fanns en flod vid er dörr som någon badade i fem gånger om dagen skulle ni då finna någon smuts på honom?" frågade profeten en dag. 
"Inte ett enda spår av smuts skulle vara kvar." svarade dem.
"Det är liknelsen med de fem bönerna med vilka Allah tar bort synder." [Bukhari 505]

Pyssel:

Ett givet pyssel är ju tvål som tydligt illustrerar oss människor som ständigt är behov av rening på alla sätt. Vi gör två olika pyssel med tvål.
1. Att ordna nya förpackningar på billig tvål är väldigt kul och går att göra med en ganska stor barngrupp. Tvålarna högst upp på sidan har jag klippt ut en remsa papper som klistras ihop på baksidan. Bokstäverna på framsidan är rub-ons som barn brukar gilla att gnugga på.
Den andra tvålen använde jag en bit spets som sattes fast med limpistolen på baksidan. Barn älskar dekorer så de skapar de finaste sakerna själva med allt möjligt som man lägger fram. Min erfarenhet är dock att man ska begränsa det lite för annars vill de gärna sätta fast allt och det slutar med att de inte är nöjda med resultatet.
2. Det finns färdig tvålmassa att köpa. Denna smälte jag ner och tillsatte parfym och färg. Ögonskugga blir billigast att mosa sönder och blanda ner. Skär till den färgade tvålen i kristall liknande former. Smält det som ni skurit bort och häll i en form ex. plastglas. Stoppa ner kristallbitarna. Låt svalna och pensla med lite kroppsglitter. Här hittar ni fler bilder och beskrivningar.
De blir så fina mashaAllah!
3. För den som vågar kan man göra egen tvål från grunden men det är ett farligt uppdrag för yngre barn och man måste vara noga med säkerheten. Hemmagjord tvål består av kaustiksoda och olja (efter eget tycke och smak. Jag använde kokosolja och raps men det är ett perfekt tillfälle att använda fritösolja mm istället för att slänga). Allt blandas i mixer till en tjock sörja som ska stå och dra i ca. 4 veckor. Här och här hittar ni bra recept och tillvägagångssätt.

Länkar:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar