torsdag 16 november 2017

Allahs namn - lektion 1

Betydelsen av namnen på min familj. 

Mina anteckningar för första lektionen tillsammans i vårt nya tema om Allahs namn...
 • Mål - Vi bör alla ha mål i livet. Om man har tydliga mål är det lättare att jobba för att nå dessa mål. Vilka är era mål (kortsiktiga/långsiktiga)? 
 • Vi muslimer har ett gemensamt mål - Paradiset. Allah är så snäll mot oss att Han gett oss olika vägar att nå Paradiset. För Han vill att vi ska få vara där tillsammans MEN det finns vissa kriterier. Repetera arkan islam och eman. 
 • Något som jag tycker är fantastiskt med Paradiset är att alla hjärtan kommer att vara som ett där. För här på jorden bråkar och slåss vi  människor, vi dissar varandra, vi pratar bakom ryggen, vi gör varandra illa på olika sätt men i Paradiset finns inget sådant. Och tänk att vi ska få träffa alla kända personer vi brukar prata om så som Profeten Muhammad, Jesus osv. Vi kommer även att få se Allah! 
Ett sätt att nå Paradiset är att lära sig Allahs namn för Profeten Muhammad sa; 
"Allah har nittionio namn, en  mindre än etthundra; den som lär sig dem träder in i Paradiset." (Bukhari) 
 • Lära sig = Lära sig utantill - Förstå vad de betyder - kalla på Allah med dessa namn (genom att använda namnen tillsammans med barnen när det passar så lär sig barnen det naturligt ex. Ya Latif, bota lilla x och få honom att känna sig bättre. Ameen"
 • Men nu är frågan kan vi använda vilka namn som helst när ber till Allah? Allah säger till oss i koranen;  
"GUDS är fullkomlighetens sköna namn; anropa Honom alltså med dessa [namn] och håll er på avstånd från dem som missbrukar dem." 7:180
För att veta vilka dessa namn är går vi till Koranen och Profeten Muhammad och tar reda på det och nu ska vi lära oss några av dessa tillsammans inshAllah. Av alla dessa namn och egenskaper finns det ett namn som en del lärda anser är det största namnet. Som om man ber med det besvaras ens bön och det namnet är - Allah 

Allah - är ett unikt och speciellt namn på gud som inkluderar alla andra vackra och perfekta Namn och Egenskaper. Det är endast Allah som förtjänar vår dyrkan. Lite intressanta fakta om detta namn; 

 • Namnet Allah nämns ca 3500 gånger i Koranen.
 • Det första och det sista ordet i Adhan är Allah. 
 • Det första ordet vi säger i vår bön är Allah. 
 • I vår bön så är det mest upprepade ordet Allah. 
 • Vi börjar och avslutar vårt liv med ordet Allah. När vi föds gör våra föräldrar Adhan  i vårt öra och när vi dör säger vi "la ilaha illa Allah" inshAllah. 
 • Vi använder namnet Allah i våra dagliga böner så som; Bismillah, Alhamdolillah, la ilaha illa Allah, SobhanAllah, Astaghfirollah. 
Denna vecka vill jag att ni ska prova att säga så många adhkar ni kan... säg alhamdolillah och tacka Allah för allt Han gett dig. Säg Bismillah när du ska göra något. Säg sobhanAllah när du ser något som förvånar dig. Säg astaghfirollah hela vägen till skolan och hela vägen hem. Just Istaghfar ger så många goda ting i ditt liv. Prova så får du se vad som händer! 

Pyssel: 

Som pyssel gör vi magnetiska namnbrickor vi kan ha på kylskåpet. Varför? Jo för våra namn kan betyda många saker men det är inte säkert att de stämmer överens med oss. Mitt namn betyder stor, hel, väldig, universell men det finns säkerligen de som är större än mig :) 

Klipp bort den undre delen från värmeljuset och släta ut remsan som blir kvar. 
Stansa in ditt namn på metallen.
lägg lite lim på baksidan och klistra fast metallen på en magnetremsa. 
Fyll i bokstäverna med penna och gnugga bort överflödig färg. 

Har du fler tips och ideer på vad man kan prata om? 

Länkar:

Nasheed Allahs namn 
App med Allahs namn (engelska)
Om Allah på svenska
Benefits istaghfar 
om Allah på engelska 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar