måndag 20 februari 2017

Surah al-Masad


Surah al-Masad är en intressant surah då den nämner den enda av Profetens fiender vid namn. Inga av de andra som kämpade mot Profeten nämns vid namn förutom Abo Lahab och det redan från första stund. Abo Lahab var en vacker man som värdesatte rikedomar och sina barn över allt annat. När Profeten kallade folket vid Safa för att varna dom om Allahs straff var det delvis pga av förlusterna Abo Lahab lidit då hans affär varit stängd då han kommit för att lyssna som gjorde honom upprörd och sa; tabban lak. Allah besvarade på en gång med orden; "Tabbat yadaa abi lahabin tabb.."

Som muslim får vi bedriva handel och det är uppmuntrat att tjäna sitt uppehälle men vi får aldrig låta det gå före islam, vår religion. Idag gjorde vi därför fina lyktor av gamla glasburkar. Helt klart går de att sälja :) Vi använde glasfärg. Burken på bilden är dock målad med mod podge som jag blandat ner färg i. Vi limmade fast pärlor och dekorerade med guldpenna och guldstift till limpistolen. Nu i efterhand rekommenderar jag guldpenna, limstiften blev onödigt kladdigt. Vanlig metalltråd och lite pärlor för att hänga upp den med.

Litet utdrag från stencilen;

...Abo Lahab och hans fru, Umm Jamil, var kändisar i Mecka. Båda var rika, vackra och kom från fina familjer. Nu satsade de allt på att förstöra för Profeten Muhammad. De hånade honom och spred falska rykten.

Umm Jamil tvinnade ett rep av palmfiber på samma sätt som slavarna gjorde när de bar ved. Fastän hon var rik och berömd lade hon repet runt halsen och gick ut tidigt på morgonen för att samla taggiga grenar. Grenarna slängde hon sedan på vägen som Profeten Muhammad skulle gå på. När hans fötter blev röda av blod bubblade det av glädje i hennes bröst. Hon trodde att hon var bättre än slavar och fattiga men Allah påminner henne att hon bär på ved precis som dem.


Stenciler;


Länkar;


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar