söndag 1 januari 2017

Maymona bint Harith - islams sprids


Med bara två fruar kvar är vi snart framme vi slutet av vårt tema. Umm al-Muminen som stod på tu var Maymona. De gifte sig under en period då det rådde fred med Quraish och islam spred sig som aldrig tidigare. Flickorna i den här åldern tycker om siffror därför bjöd jag på det... Under den första resan till Mecka för att göra umrah var det 1400 muslimer som begav sig av bara två år senare när de erövrade Mecka hade antalet vuxit till 10 000. (idag finns det mer än 2 000 000 000, kul med nollor) Islam spreds över arabiska halvön och framtiden såg ljus ut. Därmed var dagens pyssel givet - diy ljus.
Som tema hade vi dawa - att sprida islam... Hur kan vi få andra människor att se islam? Hur kan vi göra i olika situationer för att visa andra vår fina religion? Det diskuterade vi medan vi läste stencilen om dawa som länkas nedan.

Jag hade sparat mina äggskal hemma (som påskägg man knackar med en kniv på toppen och häller ut innehållet för att kunna spara hela ägg. Vi återanvände gamla ljusrester som vi smälte i en konservburk som stod i en kastrull med kokande vatten. Häll i lite stearin och sätt fast ljusveken låt det torka innan ni fyller på med stearin ända upp. Vi dekorerade med fina ljuspennor som köpts in på Panduro för 5kr/st.För ljushållare som kan återanvändas till ägghållare använde vi gips. I muffinsformar av silikon hällde vi gips. Väntade någon minut sedan la vi ett ägg i gipset för att bilda en grop. Snurra ägget då och då så blir skålformen jämn och fin och lätt att lossa.

Stencilen om Maymona hittar ni här. 
Stencil om Dawa hittar ni här. Exempel på situationer som kan uppstå i verkligheten som vi diskuterar kring. Hur kan vi uppmuntra/rätta till på bästa sätt? Dessa påståenden är inte tagna ur luften utan riktiga exempel som jag vet finns i våra barns vardag. Ibland väljer vi vuxna att blunda men det gör det inte lättare för våra barn.

Från nätet:

Några bilder med gott beteende att klippa ut och skriva under. Här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar