söndag 15 januari 2017

Intro Koranen


Mixed media framsida på boken med deco page och servetter...
Vi mjukstartar temat med att diskutera och lära känna Koranen och varför vi bör lära oss den utantill. Vi pratar om belöning och hur vi kan göra för att nå målet att lära oss 18 suror tillsammans, inshaAllah. För en del av flickorna blir det en rejäl utmaning därför läste vi denna hadith tillsammans. Aisha sa att Profeten Muhammad sagt;

"Sannerligen, den som läser Koranen vackert, utan svårigheter och perfekt kommer vara i sällskap med de nobla och lydiga änglarna. Den som läser Koranen med svårigheter, stammar och snubblar genom dess verser, den kommer få dubbel belöning." (Bukhari och Muslim)

Denna hadith ger goda nyheter till alla de som inte kan arabiska eller som har svårt med uttal! Dessa flickor kan inte arabiska och därmed förstår de inte vad de läser berättelsen om "Den vise mannen" är perfekt för att synliggöra hur Koranen ändå är viktig för oss.

Allah säger att det är ett botemedel för de troende. Precis som kroppen behöver mat behöver själen Allah... Viktigt att påpeka att Koranen är en vän de ska vända sig till i sitt dagliga liv...

"MED KORANEN uppenbarar Vi det som är läkedom och nåd för de troende..."


Vi tittar tillsammans i en Koran och besvara frågan:

 Vad är Koranen? Vad gör den så speciell?

  • Koranen är Allahs ord som sändes ner till Profeten Muhammad med Ängeln Jibril. 
  • Koranen är en vägledning till mänskligheten. 
  • Koranen är inte som andra böcker - det är en bok där Allah talar direkt till oss människor för att vägleda oss på den Rätta Vägen. 

En av flickornas anteckningar...
Tillsammans gjorde vi en mindmap med fakta om Koranen. Se ovan vad vi kunde... Barnen skrev ner detta i sin egen bok för att kunna repetera framöver inshAllah.

en av flickornas framsida
Vi diskuterar på vilka sätt Koranen är en vägledning för oss muslimer (vad är rätt/fel mm). Denna fråga kommer vi återkomma till inshAllah under temats gång. För varje surah vi lär oss ska vi tillsammans se vad vi kan lära oss från den och hur vi kan leva efter det...lite praktik under veckan både för mig och barnen!
För er som lär era barn i hemmet kan man göra ett collage med bilder och skrift tillsammans med dessa lärdomar..

Pysslet denna vecka var att dekorera böckerna så fint som möjligt, lite scrapbooking :)

_________________________________________________________

Stenciler vi använde idag; 

Jag lär mig Koranen. Fyll i vartefter du lär dig suror med ahadith om belöning mm
Den vise mannen, endast första sidan.

Länkar:
Lyssna på olika qaari för att finna en favorit som barnen kan lyssna på regelbundet. Här har ni en lång lista. Det är viktigt att inte byta qaari då man lär sig genom att lyssna. Många rekommenderar Hussari  Mo3lim (lärare) då han läser tydligt och långsamt när man ska lära sig surorna.
Här hittar ni bilder på gamla koranexemplar för barn som visar intresse.
Coloring page med Koran.
Fina ahadith om Koranen för föräldrar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar