tisdag 20 december 2016

Juwairiyah bint Harith

Quraish i Mecka var bara en utav Profetens fiender en annan var stammen Banu Mustaliq. De hade krigat tillsammans med Quraish i slaget av Uhud och de förberedde nya anfall mot muslimerna. Bani Mustaliq och muslimerna slogs mot varandra under slaget av Bani Mustaliq. Muslimerna vann och återvände till Medina med 700 slavar.

En av dessa slavinnor hette Juwairiyah. Hon hamnade hemma hos Thabit bin Qais för att jobba i hans hushåll. Men det ville hon inte så de kom överens om att hon kunde köpa sig fri men för det behövde hon guld. Vid första bästa tillfälle gick hon till Profeten för att söka hjälp. Profeten satt med sin fru Aisha när Juwairiyah kom in. När Aisha såg henne blev hon lite svartsjuk för Juwairiyah var vacker som en sagofe.

”Åh Allahs Sändebud, jag är Juwairiyah dotter till Harith, som är ledare över sitt folk. Jag har hamnat i en svår situation och behöver pengar för att köpa mig fri från min ägare”, sa Juwairiyah när hon steg in. Hon hade fallit från en tron av guld ner till dammet på marken. Som dotter till en hövding hade hon aldrig behövt arbeta och nu bad hon om hjälp.  

Profeten blev mycket rörd av hennes historia och om hon ville skulle han köpa henne fri och gifta sig med henne. Inte hade hon trott att hon skulle få denna ära, med glädje accepterade hon hans erbjudande.

När nyheten spred sig i staden släppte Profetens kompanjoner sina fångar fria. Juwairiyah var de troendes moder nu och de ville hedra Profetens ingifta släktingar genom att låta dem gå fria. Ingen kvinna har tillfört sitt folk en så stor välsignelse som hon. Och vet du hennes far som krigat mot Profeten Muhammad underkastade sig islam och blev muslim. 

Juwairiyahs riktiga namn var Barrah, men Profeten ändrade det till Juwairiyah. Profeten Muhammad brukade ändra de namn som inte var bra till något annat. Juwairiyah är namnet på en ros om luktar väldigt gott. 

Innan allt det här hände var Juwairiyah gift med en man från sin stam men han dog i slaget mot muslimerna. Tre dagar innan Profeten kom till hennes stam hade hon en dröm. I drömmen såg hon månen komma emot henne från Medina, och den gick ner i hennes knä. Hon förstod att månen var Profeten Muhammad. När hon blev tillfångatagen hoppades hon att drömmen skulle bli sann. 

Juwairiyah dog 50 år efter Hijrah, 65 år gammal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar