Slöseri är inte muslimens kännetecken...



Denna vecka återanvände vi gamla avlagda T-shirtar för att göra T-bags som kan användas istället för platspåsar. Varför?
Jo för denna överkonsumtion av plastpåsar förstör vår planet, dödar djur och smutsar ner våra gator. Läste precis på youghurt paketet att 80 % av skräpet i Nordsjön består av plast och frigolit som slängs på land och som sedan sprids med hjälp av vind och vatten. Det tar flera hundra år för plasten att brytas ner. Över 90% av havsfåglar har plast i magarna varav många dör eftersom de äter sig mätta på skräp istället för mat som ger näring.

Läste även att 1/3 del av maten som köps slängs. Det är var tredje plastpåse som bärs hem full med mat åker ner i soporna. Och bara genom att sluta slänga mat kan en familj på fyra personer spara mellan 8000 och 15000 kr per år.

Vad säger då Koranen om slöseri?

"...och ät och drick [det som är gott och hälsosamt], men visa måtta [i allt]; Gud är inte vän av dem som går till överdrift. " 7:31

"Och ge den nära anförvanten vad han med rätta väntar och [ge till] den behövande och vandringsmannen, men slösa inte över all måtta. Slösarna är demonernas bröder och Djävulen visade stor otacksamhet mot sin Herre. " 17:26-27

Vi vet att det bästa exemplet för oss att följa är Profeten Muhammad (frid över honom) och vad gjorde han? Han sa till oss att slicka våra tre fingrar efter måltiden. Att äta upp maten. Att inte lämna det vi tappar till satan utan istället ta upp det och rengöra det för att sen äta.

Tillbaka till plast och sopor... För att sluta använda plastpåsar behövs ett alternativ och det bästa är att använda något som ändå var på väg till soporna. Med några enkla klipp med saxen får du en påse utan att sy ett endaste stygn. För beskrivning tryck här.

Lite mer fakta från nätet....

Varje minut används en miljon plastpåsar i världen, och i snitt används en påse endast i 15 minuter, vilket är ett slöseri som får stora konsekvenser. År 2020 beräknas 5 miljarder plastpåsar kastas som skräp. Det finns dock redan idag stora skillnader mellan olika EU-länder. I Polen och Slovakien används i genomsnitt 466 plastpåsar per person och år, medan motsvarande siffra i Danmark bara är 4. Fler och fler länder lagstiftar nu om ett pris på plastpåsar, för att få ned överanvändandet av dem. Förhoppningsvis kommer detta att märkas i haven, även om det kommer att ta tid, och måste kombineras med åtgärder för att ta hand om det plastskräp som redan flyter runt.

 Idag använder en normalsvensk per person ungefär 100 platspåsar per år. Om vi inte gör något riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Glasspapper och plastpåsar som kastas på gatan och i naturen följer med regnvattnet ut till havs för att sedan spolas tillbaka upp på våra stränder eller spridas vidare. Varje minut fylls haven på med motsvarande en sopbil plast, totalt cirka tio miljoner ton årligen.källa



Kommentarer

Populära inlägg