lördag 23 juli 2016

"Ecomuslim" - färgglada pinnar
Påminnelse nummer två i "Eco temat" är hämtat från två olika ahadith;

"Djabir bin Abdullah  sade: Allahs Sändebud sade: "Om en muslim planterar ett träd, och fåglar och andra djur äter från det, är allt det som de äter allmosa för honom, och allt som blir stulet eller förlorat från trädet är också allmosa." Källa. 

Profeten sa även; "Om Timmen är på väg och en av er håller en dadelplanta, låt honom då ta tillfället i akt även om det bara är en sekund kvar innan Timmen för att plantera den."
Profeten högg ner träd vid ett enda tillfälle. Att plantera och värna om träd

Om vi tänker på dessa ahadith och ser på vad västvärlden främst har åstadkommit med kapitalismen;

  • varje sekund skövlas en area lika stor som två fotbollsplaner i regnskogen
  • på 100 år har hälften av regnskogen skövlats
Det är denna skog som kallas jordens lungor....vi människor håller på att ta självmord, eller? Idag 2016 talar vi om trädens rättigheter, man kan bli fadder till ett träd. I Sverige måste man återplantera skogen efter den har huggits ned. Alla dessa saker är försök att ställa saker och ting till rätta igen...tänk om vi muslimer visste vår religion och spred den till våra barn då hade vi kunnat vara i framkant och lärt vår omgivning istället för tvärtom. Vi ska vara de som tar hand om jorden innan vi ställs tills svars för all den orätt vi orsakar. 

Jag hörde en liten händelse från Mauretaniens ödemarker... De som reser dit för att studera får bygga sina egna "hus" från det naturen har att erbjuda. En man från väst gick fram till ett träd för att hugga ner det men stoppades av en utav lokalbefolkningen. Istället för att ta ett friskt träd blev han uppmanad att använda sig av grenarna som låg på marken för att snickra sig ett hus. Därefter följde ett utlägg om trädets nytta och ekosystemet kring detta träd. Det kom från en människa som lever ett med naturen, en insikt som asfaltsbarnen måste bli lärd via skolbänken. 

OBS! Grenarna till vårt pyssel var självklart sådana vi hittat på marken....inte bryta av grenar från levande träd...
Relaterad berättelse är den om Moses och hans pinne som förvandlades till en orm.
Trädet som grät när Profeten bytte plats och talade från talarstolen.
Trädet som Profeten vilade under som endast Profeter vilat under.
Träden som bugade sig för profeten.

Kommer du på fler berättelser med träd? Ge oss tips så lägger vi till dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar