måndag 9 maj 2016

Svårt att hitta böcker till barn över 12 år?


Jag vet hur svårt det är att hitta böcker som man vågar låta barnen läsa. Många böcker, även för väldigt unga, handlar om kyssar och kramar, kärlek och annat som jag tror att de yngsta kan vänta med. För er med barn 12 år och äldre som letar efter böcker kan jag ändå rekommendera:

Serien om Alex Raider av Anthony Horowitz. Allt som allt är det 10 böcker fyllda med spänning. Dessa böcker handlar om den 14 år gamla pojken Alex Rider som blev föräldralös redan som baby. När hans farbror och förmyndare dör tar livet en ny vändning för pojken. Han värvas (ofrivilligt) av M16 för att hjälpa till med olika uppdrag runt om i världen. Böckerna är rena James Bond resan men för ungdomar.

Serien om Will i Spejarens Lärling av John Flangan. Även denna bok är om en föräldralös pojke i medeltidsmiljö som blir lärling hos en spejare. Serien består av 12 olika böcker. De är fyllda med spänning och barnen vill gärna läsa bok efter bok. Han har även en serie som heter Broderband men jag har bara läst första delen och den var ok.

Femböckerna av Enid Blyton är en klassiker med oskyldig spänning.

Serien Gladiatorn av Simon Scarrow. Om du vill att dina barn ska få en inblick i hur livet var förr så är den här serien bra. Vi får följa Marcus hårda liv efter att hans far mördas brutalt. På jakt efter hämnd och sökandet efter sin moder som förslavats får man följa pojken Marcus i Romariket för över 2000 år sedan. Kan ge många diskussioner om livsvillkor, slaveri mm.

OBS! Jag tycker att de flesta böcker av skönlitterär art inte är att rekommendera alls men i Sverige är böcker en del av skolan och om dina barn måste läsa något eller älskar att läsa så tycker jag att dessa är helt ok.


2 kommentarer:

  1. Assalamu alaykom, och jag bara bara få skrika ut min glädje, sååååååååå lycklig över din blogg! Så fantastisk, så underbart och så vacker mashallah mashallah. Fortsätt snälla, jag ser verkligen upp till bloggen, den berikar mig med kunskap. :-))))

    SvaraRadera
  2. wa Aleikom Salaam..

    BarakaAllahofiki :) Kul att det kommer till nytta

    SvaraRadera