söndag 22 maj 2016

Ramadans välsignelser - Ramadan kortVi började förbereda flickorna inför Ramadan genom att prata om Ramadans välsignelser. Det som får Ramadan att urskilja sig från de andra månaderna på året, som vi nämnde var;


  • Portarna till Paradiset öppnas och portarna till Helvetet stängs. 
  • Shayateen är fastkedjade.
  • Belöningen under denna månad är större än vanligt. En fard ger 70 gånger mer belöning och en nafl ger belöning som en fard. 
  • Belöningen för fastan är inte fastställd utan Allah belönar som Han vill. 
  • Den som fastar en dag blir flyttad från Helvetet en distans som tar 70 år att resa. 
  • I Ramadan finns en natt värd 1000 månader (det här kommer vi prata om mer senare i Ramadan (inshaAllah).
  • Varje dag och varje natt under Ramadan räddar Allah några människor från Helvetet.
  • En dua är accepterad varje dag.
  • Fastan är ett skydd eller en sköld från Helvetet. 
Det sista vi tog upp var att Ramadan är Koranens månad, då det var i Ramadan som Koranen kom ner för första gången.Vi berättade om hur folket levde innan islam och hur det gick till när Koranen kom ner för första gången. Jag håller på med ett projekt att skriva seerah för barn om du vill hjälpa mig är du välkommen :) Nedan är ett utdrag från när Koranen kom ner, första delen är ett försök att måla upp en bild av hur livet i Mecka var innan islam...kan vara svårt att förstå då det bygger på texten innan men varsågod..


Marknaden i Mecka myllrade av folk. Slavarna som var till försäljning stod uppradade längst en vägg. De som inte lydde order fick smaka på piskan. En av kvinnorna såldes för att hennes man skulle kunna betalat av sina skulder. En annan föddes som slav och skulle byta ägare. 
På avstånd hördes klappandet och visslandet när pilgrimerna gick nakna runt Kabah. 
Ett får slaktades till stenguden Wudd. Bredvid gudarna Isaf och Naila satt en kvinna på knä och bad. Framför henne låg brickan med mat hon tagit med sig till gudarna.
”Kom, kom min vän så ska jag läsa i stjärnorna vad som ska hända dig i framtiden”, lockade en häxa. Hon var inte en enda som talade med jinnerna. Marknaden var full av spåmän, trollkarlar och siare.
En man kastade de fjäderlösa pilarna som låg uppställda vid Kabah. Han ville få svar på om han skulle resa till Jemen i år. Pilarna for iväg och landade längre bort. Nu visste han, i år blev det ingen resa, pilarna hade visat honom att det var bäst att stanna hemma. Längre bort vände sig en kvinna om då hon såg en fågel vända riktning, ”Åh nej, nu ska oturen vara med mig resten av dagen”, muttrade hon medan hon skyndade vidare.
En far red med sin dotter ut från staden mot den stora öknen, idag var dagen då han skulle lämna henne där för att dö.
En grupp fulla män kom ragglande längst gatan. Bägarna med vin var tomma och de drog fram för att hitta mer att dricka. En av männen kräktes i ett hörn. Knappt kunde han se vägen han gick på ändå fortsatte han framåt tillsammans med de andra. Skratten, skriken och säljarnas rop ekade mellan husen.

På dessa gator gick Profeten fram. Han såg slavarnas lidande och flickornas rädsla. Stenstatyerna kring Kabah blev bara fler och fler. Krig låg ständigt i luften, för minsta småsak hämtades svärden och blodet flöt längst gatorna. Istället för att vara kvar i stadens myller sökte han lugn och frid högt upp i bergen. I grottan Hira drog han sig undan. Där dyrkade han den Enda Guden, Världens Skapare, Allah. Tre år i rad hade han spenderat hela Ramadan där. Då och då gick han ner för att cirkulera runt Kabah.

En natt, när Profeten var 40 år gammal, hände något konstigt. Strax innan soluppgången fick han se något han aldrig sett förut. Hela himlen, från öst till väst, täcktes av en ängel. Den ängeln hade 600 vingar och hette Jibril. Jibril bad Profeten Muhammad att läsa.
Men han kunde inte läsa så han sa, ”Jag kan inte läsa!”
Ängeln tog tag i Profeten Muhammad och tryckte honom hårt mot sitt bröst, sedan släppte han honom och sa till honom att läsa.
”Jag kan inte läsa”, svarade Profeten Muhammad igen. 
Ängeln tog tag i honom igen och sa, ”Läs!”
”Jag kan inte läsa”, svarade Profeten Muhammad igen.
Då tog Ängeln honom mot sitt bröst en tredje gång och så sa han,

”Läs i din Herres namn som skapat, som skapat människan av något som hänger sig fast, läs upp! För din Herre är den nådigaste, Han som undervisar med pennan, som undervisar människan om det hon inte visste.” [al-Alaq 96:1-5]

Det här var de första ayat som kom ner från Koranen till Muhammad. Efter denna natt blev han en Profet som skulle kalla människorna till islam. Hans ord skulle först förändra hela Arabien och senare hela världen. Muhammad är det vanligaste namnet och islam är den religion som växer snabbast.

Pysslet: Jag hade gjort tre olika exempel som barnen kunde se på för att göra sina egna kort. 

Ett enkelt och fint kort får man genom att rita upp en moske på vanligt vitt papper sedan klipper man ut alla bitarna och använder olika fina papper för varje del. Moskén limmas sedan upp på ett nytt papper. Dekorera med glitter och pennor. Det andra kortet är en sk. popupp kort som jag hade gjort en mall för. Jag skar ut en moskéliknande kupol i ett papper. Vik fram moskédelen och klistra fast på annat papper. Dekorera. Den tredje modellen är en popupp moské som faktiskt är ganska enkel att göra när man förstår principen. Finns jättefina att skriva ut från nätet. 
Obs! Man kan inte säga Ramadan Kariim!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar