måndag 9 maj 2016

Paradiset - massor av pyssel!!


När vi pratade om paradiset hade vi flera olika pyssel delvis loom bands som barnen själv önskade men även annat som vi bestämde.

Men först pratade vi om Paradiset, jag lät barnen följa med på en liten resa i fantasin...

Nu vill jag att du ska följa med mig på en liten resa i fantasin, för vi kan inte veta exakt hur det kommer att vara i Paradiset. Det finns inget på jorden som liknar Paradiset men tänk dig att du går på en liten guidad tur i Paradiset för att få en inblick i hur det kan vara…

Tänk dig att du kommer från Domedagen som varat i 50 000 år. Man är trött och törstig. Snart syns en enorm bassäng med vatten vitare än mjölk som smakar sötare än honung.  Det är vatten från Profeten Muhammad (frid över honom) flod al-Kawhar som finns i Paradiset. Den som dricker från den kommer aldrig mer att känna törst. Bägare av guld och silver finns förberedda för alla muslimer som kommer men det är bara de som följde Profeten Muhammad (frid över honom) som får dricka.
Men än är det en bit kvar till Paradiset först måste man gå över Sirat. Den smala bron över Helvetet. Hur det går för just dig beror på hur du levde i detta liv. Det kommer att vara mörkt och det enda ljus som finns är det ljus som du har med dig i form av bön, fasta och goda gärningar.

Så äntligen står den som Allah beviljat vi entrén till Paradiset. Från och med nu finns inga svårigheter eller problem, inga straff, ingen Eld, inget skvaller eller elaka ord endast salam, salam. Fred och frihet. I Paradiset finns inga problem, inget tjafs, inga bråk, ingen avundsjuka. Alla hjärtan är som ett och ingen känner något dåligt för någon annan. Någon ropar ut;

”Verkligen må du vara frisk och aldrig bli sjuk igen, må du leva och aldrig dö igen, må du vara ung och aldrig bli gammal och svag igen, må du njuta och aldrig känna sorg eller ånger igen.” (Saheh Muslim)

Fastän människan aldrig varit där vet de precis vägen till sin egendom. Man möts av den vackraste byggnaden med tegelstenar av silver och guld. De små stenarna som leder upp till huset är av pärlor och safirer. Aldrig har man känt sig så lycklig. Den goda doften sprider ut sig i luften men vart kommer den ifrån? Jo, det är murbruket mellan tegelstenarna som sprider lukten av den godaste mysk.

Bredvid det stora slottet finns ett stort tält men det ser inte ut som något i denna värld. Det är en urgröpt pärla som skimrar. Det finns ingen brådska, inga tider att passa. Längre bort finns en flod av vatten och bredvid hänger en bägare av glittrande guld. Det finns inte bara en flod med vatten utan även utan även en av mjölk, som aldrig blir dålig eller gammal. En flod av vin, som aldrig får människan att kräkas eller bli snurrig i huvudet. En flod av honung så utsökt. 

Redan nu betar en tjur i paradiset redo att ätas för den som kommer dit. Där behöver du inte göra något för att tillaga den utan du får den serverad precis som du önskar. Det enda du behöver göra är att äta av det goda köttet. 

Trädens stammar blänker av guld. Frukten som hänger mogen och klar från träden liknar den frukt som finns på jorden men smaken är helt annorlunda. Olika träd med olika frukter. I ett av träden ser du de vackraste kläderna. En grön sidenklänning med broderat mönster och andra så vackra att man inte kan föreställa sig. Fastän man äter och äter i Paradiset behöver man inte oroa sig för magont eller lukten av prutt för i Paradiset går man inte på toaletten. Istället rapar man och luften som kommer ut luktar mysk. 

Så hur ser människorna ut i Paradiset? De är unga och vackra med stora ögon fyllda med kohl. Vacker hud och helt perfekt. Ju längre tid man är i Paradiset desto vackrare blir man. Till och med vackrare än kvinnorna som Allah skapat som just nu lever i Paradiset. Om en sådan kvinna skulle se ner på jorden skulle avståndet mellan himlen och jorden fyllas med ljus och den godaste doft. 

Man kommer få träffa varandra även i Paradiset. Tillsammans kommer de att stå och prata om när de levde på jorden. 
De säger till varandra;”Kommer du ihåg när vi levde på jorden och vi fruktade Allahs straff, vi bad och frågade Allah om skydd”.
”Allah har varit nådig mot oss och räddats oss från Elden. Vi brukade be till Honom och ingen annan. Allah är den Vänligaste och Barmhärtigaste.” säger någon annan. Man kommer känna likadant.När man gick upp på natten när alla sov för att tvätta sig och be morgonbönen. Minnas de långa dagarna när man fastade i hopp om Allahs belöning. Minnas när man gav de fattiga mat eller när man gick ut i sommarvärmen med slöja fastän de andra barnen skrattade. En dag är det över och belöning finns där för alla de som fruktade Allah och gjorde sitt bästa. 

Någon i Paradiset frågar folket i Elden, ”Vad förde er till Helveteselden?”
De svarar, ”Vi var inte bland de som bad och vi gav inte den fattige något att äta och vi umgicks med andra som oss och pratade en massa strunt. Vi sa att Domedagen var en lögn men så fick vi veta sanningen.”

Lycklig är den som får komma till Paradiset omgiven av vackra trädgårdar, stora byggnader, floder som rinner, mogna frukter, kläder som växer på träd och som aldrig slits ut. Du kan aldrig föreställa dig hur det är, allt du vill ha kommer du att få. Lycklig är den som får veta att det här är bara början på evighetens evighet.

Det bästa av alla saker och alla du träffar är ändå när du får se Allah. För varje fredag händer något speciellt; En vind från norr kommer att svepa över folket i Paradiset och den förskönar deras ansikten och kläder. Folket i Paradiset kommer att samlas varje fredag för att se Allah och Han kommer att ge dem allt som de någonsin tänkt på. Det kommer vara den bästa av allt – att få se vår Skapare, den Rättvise, den Högste, den Kungligaste, den Kärleksfulle, den Förste, Utplånaren av synder.

Må Allah låta oss vara tillsammans i Paradiset.  

Pysslet vi gjorde var;

Kottmålning - Ett enkelt och roligt pyssel är att gå ut i naturen och samla lite kottar som sedan målas i fina färger. Meningen är att de ska se ut som blommor. Vi limmade fast dem på ett papper som ett collage. För fler bilder och inspiration tryck här. Krympplast - Jag bad barnen att rita något på en bit krympplast som skulle påminna dem om Paradiset. Brickan satte vi fast på en nyckelring som de kunde bära med sig. Min tanke var att denna lilla symboliska bild skulle påminna dem i vardagen om målet i livet och kanske stärka dem någon gång när de var svaga. 

Vi hade både vit och genomskinlig krympplast. Den vita kan man måla med vanliga pennor på vilket är positivt. Trots det så kladdar det lätt. Den genomskinliga plasten använde vi stämplar och permanenta pennor. Trots det gick det att torka av om man gjorde fel. Sedan gjorde vi hål med hålslagare och värmde dem i ugnen på 130 grader så de krympte till 1/3 dels storlek vilket gör att de blir tjockare. Som en plastbricka. Här hittar ni massor av inspiration...
Bilderna före ugnen..
Bilderna efter ugnen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar