onsdag 18 maj 2016

Ödet - vi planterar hemliga frönVi gjorde två olika typer av krukor som vi planterade "hemliga frön" i. Bara Allah vet om de kommer att växa och vad de blir. Fastän vi inte vet om de kommer att gro måste vi plantera och ta hand om våra växter på samma sätt är det med oss. Vi kan inte sitta och säga att vi väntar på att ödet ska inträffa utan vi måste försöka och sträva.  

Omar ibn Khattab frågade en grupp som bara satt och hängde; "Vilka är ni?" De svarade; "Vi accepterar Allahs vilja och har satt vår tillit till Honom (tawakkul)." Dessa människor försökte inte ens att tjäna sitt uppehälle. De använde tawakkul som en uräkt. Omar slog till dem och sa åt dem att inte förändra meningen med tawakkul. Han sa, "Ni ljuger! Den person som accepterar Allahs öde är den som planterar fröet och sedan förlitar sig på Honom. Det är inte tawakkul att sitta utan att göra något. Guld och silver kommer inte ner från himlen." 

Sedan berättade vi historien om Mosa och Khidr. Den finns översatt i boken Godnattsagor från Koranen som jag tipsat om tidigare. 

Jag gjorde en stencil om ödet som barnen tog med sig hem för att läsa i lugn och ro med sina föräldrar. Den finns att ladda ner här.
Kom ihåg, om ni hittar fel eller har tips och ideér säg gärna till. Det viktigaste är att våra barn växer upp och blir goda starka muslimer.  


På den här bilden kan ni se hur den andra krukan blev. Vi limmade fast övre delen av en pet flaska på en CD skiva. 
De andra krukorna är gjorda med den undre delen. Jag sågade lite med kniven för att kunna komma in och klippa runt om med saxen. Tänk bara på att klippa upp små trianglar till öronen. Finast är att spraya allt men det luktar och är lite för svårt för små barn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar