måndag 18 april 2016

Strewing

Öppna upp för samtal genom att göra saker synliga. 

Att skola på annat sätt öppnar många möjligheter. De flesta som tänker på hemskolning går nog i banorna "skola hemma", dvs. man följer den typ av skola man själv är van vid sen man själv gick i skolan. För de som hemskolar är dock alternativen fler än så.  För en lärare med över 16 elever är det ett måste men för en förälder finns så många andra alternativ. Ofta kombinerar man flera olika sätt och kommer med egna lösningar som fungerar just för den egna familjen.
Ofta hoppar man mellan olika metoder, provar något ett tag för att sedan gå över till något annat. Man stagnerar inte utan fortsätter med det som fungerar. För huvudsaker är att vi lär oss och utvecklas, både stora som små.

Hursomhelst under min tid som förälder till barn som skolar på annat sätt så kom jag över en metod som jag gillar som även fungerar utmärkt för alla er med barn i skolan. Det är en metod som fungerar vid sidan av andra metoder..

 Strewing!!!


Vad är då detta strewing? Jo det är konsten att locka barnet till att upptäcka något som den annars skulle kunna gå miste om men som skulle kunna intressera den. Låt ditt barn få upptäcka något nytt genom att öppna dörren till nyfikenhet. Så om du nu trycker på knappen till nyfikenhet och ger barnet möjlighet att utforska något som den inte utforskat tidigare sker inlärning på köpet. Så din uppgift är att locka barnet, ibland kanske de inte nappar på betet och det är också ok.

Motivation är ett nyckelord när det kommer till inlärning, en person, stor som liten, som inte vill lära sig kommer inte att lära sig. Nyckeln till strewing är att läsa av ditt barn och vad du tror fungerar just nu. Sterwing kan ske på olika sätt, här är saker jag själv har provat.
  • Låt böcker vara synliga. En uppslagen bok på köksbordet eller på soffbordet gör susen ibland. Det kan leda till samtal, research på nätet eller kanske en ny hobby. 
  • Visa bra sidor på nätet som väcker intresse. Mina barn hängde ett tag på www.diy.org  en sida som vänder sig till barn och uppmuntrar dem att utveckla sitt intresse. De skickar in foto/film när de uppnått sitt mål. Det finns alla möjliga olika kategorier allt från slöjd till kemiexperiment och djur. Min son skickade in några fina bilder på djur han mött i naturen på nära håll. 
  • Gör något framför barnens ögon, vill du att barnen ska få bättre handstil - sitt och kladda på ett papper framför barnen där du tränar att skriva ord. Ta fram massa kvitton och en gammal miniräknare - många yngre barn kommer inte kunna hålla sig borta och kanske få en lektion i matte. Ni förstår säkert taktiken - locka genom att vara ett exempel. 
  • Häng upp en karta! En stor karta på väggen har fått hela familjen att leka lekar, leta efter platser, drömma oss bort, bli bättre på geografi, se hur jorden och länder hänger ihop mm. Nu är vår stora gamla skolkarta upphängd i uterummet igen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar