måndag 7 mars 2016

Fågelholk och papperspyssel - ta hand om djuren!


'


Vi pratade om vad islam säger om djur. Vi utgick ifrån en stencil med ett par ahadith som jag översatt med temat djur. Flickorna tycker det är kul att läsa högt och blir glada när de får läsa. Jag berättar sedan hadithen igen så att alla förstår det vi läst. Stencilen finns att ladda ner här. 
Haditherna som vi läste var; 

Allah har satt oss människor på jorden för att vi ska ta hand om Hans Skapelse. Att vara snäll och barmhärtig mot djuren är ett ansvar som vi fått. Den som är elak mot ett djur som inte kan försvara sig kommer att få stå till svars inför Allah på Domedagen.
Det var därför Profeten Muhammad (frid över honom) sa:

”Frukta Allah när ni handskas med djur.”

Muhammad (frid över honom) sa:
”En kvinna torterades och fick straff i elden för att hon låste in en katt så att den dog av hunger.” Allah sa (till kvinnan), ”Du gav den inte mat eller vatten när du låste in den. Du släppte den inte fri så att den kunde äta från jordens djur.” 


Muhammad (frid över honom) sa:
En man var på resa. Han var väldigt törstig. När han såg en brunn steg han ner i den och drack. När han kom upp igen såg han en hund vars tunga hängde ut från käften på grund av törst. ”Den där hunden lider av törst precis som jag led av törst”, sa mannen. Han klev ner i brunnen igen. Fyllde sin sko med vatten och bar upp skon i munnen och lät hunden dricka. Allah tyckte om det mannen gjort så han förlät honom.

Profeten Muhammad (frid över honom) sa:
”Den som dödar en sparv eller något större än det utan en anledning, Allah kommer ställa honom till svars på Domedagen.”

En av Profetens vänner sa;
”Vi var på resa med Profeten Muhammad. När han inte var med oss såg vi en fågel med två kycklingar; vi tog kycklingarna. Kycklingarnas mamma flög ovanför oss; den slog med vingarna utav sorg.
När Profeten Muhammad kom tillbaka sa han, ”Vem har sårat den här fågelns känslor genom att ta dess barn? Ge dem tillbaka till henne igen.”

Pyssel

När vi talade om djur så handlade pysslet självklart om djur. Vi gjorde fågelholkar i papper. Mallen till fågelholken fann jag i 101 idéer men mallar till liknande hus finner ni här. Det var lite klurigt och man var tvungen att hjälpa de minsta ganska mycket så inget barn yngre än 9 klarar själv så lätt. 

Pappersfjärilarna som limmades fast på klädnypor blev jättegulliga ma sha Allah. Lagom lätta att göra för alla. Vingarna klipps ut i dekorpapper. Hur vingarna skulle utformas fick de bestämma själva. Sen var det bara att limma fast dom på eller inuti i klämman. Klädnypan var i trä så den dekorerades vid sidan om. För fler bilder och info tryck här eller här


Min vana trogen glömde jag att ta kort på alla fina saker som flickorna gjorde..men här är det som vi fick med oss hem. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar