tisdag 22 mars 2016

Änglarna

Änglarna

Eman (att tro) har sex delar. Att tro på änglarna är en del av eman. Allah skapade änglarna redan innan Han skapade första människan, Adam.

Vi kan inte se änglarna men de kan se oss. Änglarna skapades från ljus. De liknar inte oss människor utan tillhör en annan skapelse precis som jinner. De är väldigt vackra. Du kanske har hört någon säga ”vacker som en ängel”.

Änglarna liknar varandra men de är inte likadana. Deras vingar är speciella och är inte som fågelns vingar eller flygplanets. En del änglar har två, tre eller fyra vingar men Ängeln Jibril har 600! De flyger snabbt som blixten. Änglarna är väldigt stora. Profeten Muhammad (frid över honom) berättade att en av änglarna som bär Allahs tron är så stor att det skulle ta 700 år att resa från ängelns öronsnibb till dess axel.

Änglarna kan ändra sitt utseende. De har visat sig som människor många gånger när de hälsat på olika Profeter. Profeten Lot blev varnad av två män som egentligen var änglar.

Änglarna har inte fri vilja. De lyder alltid Allah. De tröttnar aldrig på att dyrka Honom. 

Bara Allah vet hur många änglar det finns men i sjunde himlen finns ett hus (bayt al-Ma’mor) som änglarna besöker. Varje dag kommer 70 000 änglar till detta hus men de kommer aldrig tillbaks igen.

Änglarna har olika uppgifter en del änglar; skriver ner det vi gör, dyrkar Allah hela tiden, bär Allahs tron, prövar folk i graven, vaktar Paradiset, vaktar Helvetet, flyger runt för att leta efter folk som nämner Allah. 

Änglarna har namn men vi vet bara namnet på några av dem; Jibril, Mikail, Israfil, Dödsängeln, Malik, Munkar och Nakeer, Haroot och Maroot.

Eftersom änglarna är något vi inte kan se så finns det mycket som vi vill veta om dem. Det finns ju många som hittar på saker om änglarna på filmer, tidningar och böcker. Här är lite fakta om änglarna så att du kan skilja på det som är rätt från det som är fel.

 •   Änglarna varken sover eller vilar, Allah säger; "De prisar Honom natt och dag utan att bli trötta." 2:21
 • Änglarna gifter sig inte och de får inte barn.  
 • Änglarna är blyga. 
 • Änglarna ber för de som tror på Allah. När en muslim gör dua så säger änglarna ameen. 
 • Änglarna blåser in själen i det ofödda barnet när det ligger i magen. 
 • Änglarna äter inte. 
 • Änglarna är varken flicka eller pojke, kvinna eller man. De är inte som oss människor. 
 • v  De tycker inte om dålig lukt. Därför ska man inte prata på toaletten eftersom änglarna inte vill gå in för att skriva ner vad som sägs.
  Profeten sa: ”När en person använder siwak och därefter ställer sig för att be nattbön kommer en ängel och ställer sig bakom honom. Ängeln lyssnar på koranrecitationen och rör sig sakta närmare. Han fortsätter att lyssna och röra sig närmare ända tills han placerar sin mun mot personens mun. Varje vers som personen läser kommer att gå in i ängeln. Så rena era munnar när ni läser koranen.” [Bayhaqi]
 • Änglarna kommer inte in i ett hem där det finns en hund, bilder eller bjällror. 

När jag och mina barn läste om änglarna gav jag dem själva läsa på om änglarna för att sen göra följande uppgifter;

·         Skriv ner en sammanfattning om vad du lärt dig om änglarna.
·         Skriv även ner om du har några frågor, något du vill veta som inte stod i texten.

·         Skriv en ayah som talar om änglarna. Gör en fin ram runt denna ayah! Eller skriv ayahn på ett färgat papper och klistra in. 

Mer från nätet:

Mer ingående fakta om änglarna finns härr
Utskriftsvänligt format samt några övningar finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar