fredag 18 december 2015

Notebooking Medeltiden

Här kommer ett kompendium med notebooking sidor om Medeltiden ur ett islamiskt perspektiv. Vi läste och lärde oss sedan fick barnen dokumentera det de lärt sig.. Ibland kopierade de kanske en text och tränade på att skriva fint, ibland skönlitterärt och ibland rent faktamässig dokumentation.
För att skriva ut och se dokumentet följer ni länken.

Vi använde delvis boken "Boken om Historia 1" av Stina Andersson och Elisabeth Ivansson men eftersom en hel del historia ur islamiskt perspektiv utelämnats så fick vi vända oss till andra källor för mer information.

För att barnen skulle få en känsla för miljön under denna tid valde jag att läsa en skönlitterär bok om Djingis Khan av Conn Iggulden som heter Bågens mästare. De uppskattade boken väldigt mycket och som vanligt när det är jag som läser högt kan vissa delar utelämnas. De jag tyckte om med boken var att de fick en uppfattning om hur människor växer upp på olika villkor vilket i sin tur formar oss till olika personer. Det var ingen tillfällighet att mongolerna var ett hänsynslöst folk som krävde hämnd för varje sak, stor som liten. Djingis Khan sökte inte rikedomar i första hand utan det var hämnd som drev honom framåt i första hand. Det här är en bok för vuxna så ibland hoppade jag över lite men historien om hur familjen överlevde efter att ha blivit lämnade av stammen inför vintern var väldigt intressant.

Min dotter som då var 6 år träffade en mongolsk kvinna på biblioteket. Hon blev väldigt imponerad av att en liten tös kunde berätta för henne om Taymudin och dennes bröders första år på den karga stäppen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar