måndag 9 november 2015

bli-inte-arg-örngott med tryckProfeten Muhammad (frid över honom) sa; "Bli inte arg och du får Paradiset"

Sista gången med pysselgruppen utgick jag från den hadithen. Som pyssel tryckte vi mönster på varsitt bli-inte-arg-örngott. Jag tyckte att ett en kudde med eget designat örngott skulle få barnen att tänka på följande hadith när de känner sig arga;

Profeten (SAS) sa: "Om någon av er blir arg när han står upp, låt honom då sätta sig, så hans ilska ska försvinna; om den inte försvinner, låt honom då lägga sig ner." 

Den som berättat denna hadith heter Abu Dharr (ra), och det finns en historia i samband med hadithen; han var på väg för att ge sina kameler något att dricka vid ett kar han ägde, då kom de några människor gående och de sa till varandra, "Vem kan tävla med Abu Dharr (i att ta sina djur för att dricka) och få hans hår att resa sig?" En man svarade, "Jag kan," mannen hämtade sina djur och tävlade med Abu Dharr, men det resulterade bara i att karet gick sönder. (Abu Dharr trodde mannen skulle hjälpa honom att ge vatten till kamelerna, men istället var mannen oförsiktig och fick karet att gå sönder.) Abu Dharr stod upp, så han satte sig, sedan lade han sig ner. Någon frågade honom, "O Abu Dharr, varför sätter du dig ner och sedan lägger dig?" Han svarade: "Profeten (SAS) sa: "..." och så berättade han hadithen. (Hadithen och berättelsen finns i Musnad Ahmad, 5/152; se även Saheeh al-Jaami´, no. 694) 

Enligt en annan källa höll Abu Dharr på att ge vatten till sina kameler vid karet, när en annan man gjorde honom arg, så han satte sig ner.....(Fayd al-Qadeer, al-Manaawi, 1/408) 


Mer om ilska finner ni här och här.

Stenciler med de hadith vi läste och gick igenom hittar ni här.

Textilfärg och textilpennor samt schabloner köpte jag från Panduros utförsäljning billigt. Den hittar ni här.

2 kommentarer: