onsdag 16 april 2014

Ärlighet


Källa
Ärlighet är att ”vara sanningsenlig i det man säger och gör.”
Ärlighet är mer än att bara berätta det som är sant, ärlighet är även det du gör. Ärlighet inkluderar;
säga sanningen (inte ljuga)
inte dölja sanningen (vilseleda/bedraga)
Vara på ett sätt som är moraliskt riktigt (inte stjäla, luras).

"När min son S var 4 år hade han slängt ut en massa tops från balkongen tillsammans med några små vänner. När systern vi var hos frågade vem som gjort så. "Inte jag, " svarade barnen i kör. Min son var en enda som svarade ärligt, "Jag slängde ut, och x och x men inte y." "MashaAllah, du har inte lärt dig att ljuga än," var systerns svar. Första barnet är lättare att "hålla ren" längre. 

Tänk på! Om någon frågar dig, ”Var det du som åt upp godiset?” Du skulle kunna svara, ”nej" eftersom du bara åt en men det skulle inte vara ärligt. Du åt godis, även om du inte åt allt.

Eftersom ärlighet även är dina gärningar måste man tänka på att det men gör är sant och riktigt. Att fuska i ett spel är inte OK för den som strävar efter att vara ärlig. Även att fuska på ett prov är att låtsas som att du kan mer än du egentligen gör.

Kom ihåg att ärlighet är att säga och göra det som är sant, inte falskt!

Tänk dig ett samhälle där invånarna kan lita på varandra. Ett samhälle där ingen fuskar, försöker dölja fel på varor som de säljer, där man kan lita på varandra.

Det kommer en tid då vi alla lär oss vad oärlighet är men för att lära våra barn att vara ärliga kan det vara bra att tänka på några saker:

1. Belöna ärlighet. Om barnet är ärligt förmildra "straffet" för oförrätten. Om du straffar ett barn som är ärligt så ska du inte blir förvånad om du får höra en lögn nästa gång.

2. Fråga inte om du redan vet svaret. Om du vet att ditt barn gjort fel fråga inte om det. Säg till barnet att ställa saker och ting till rätta istället och be om ursäkt. Din ledande fråga kan locka till lögn.

3. Lär barnen vikten av ärlighet. Profeten sa, "En muslim ljuger inte.!" punkt! Låt oss vara förebilder för våra barn. Säg aldrig, "Säg att jag inte är hemma," när x ringer på telefonen. Du lär ditt barn att ljuga och om du gjort det, hur kan du då förvänta dig ärlighet?

4. Skoja inte med lögn. Även när vi skojar med varandra får vi inte ljuga. Något som är vanligt idag, man ska låtsas ta si och så från barnen. Min son S, 4 år, började gråta när ammo sa att han skulle ta med sig hans filmer hem. Hur kunde han veta att ammo skojade om han alltid kunnat lita på att folk talat sanning?

5. Ärliga vänner. Profetens ord talar för sig själv; "En man blir som den han umgås med, så var försiktig med vem du beblandar dig med." 


Diskussionsfrågor:


Hur känns det när någon ljuger för dig?
Hur kan en lögn leda till fler lögner? Hur kan det skapa problem?
Om någon ljuger eller gör fel, hur kan hen ställa allt till rätta igen?
När kan det vara frestande att fuska eller ljuga?

Jag kommer visa ärlighet genom att:

  • Tala sanning

  • Inte fuska
      Undvik att spela spel där fusk är ett av inslagen. När man spelar lär barnen att följa reglerna.

  •      Inte överdriva när jag berättar
      Här måste man även vara försiktig med uttryck. Hur lätt är det inte att säga, "det tog tusen år," "Fler år sen," och liknande. 

  •      Erkänna när jag har fel
     Belöna uppriktighet. Att barnet vågar berätta om sina misstag för dig när det växer upp kan vara guld värt i tonåren.

  •     Låta bli saker som inte är mina
      Att lära barnen tidigt att ditt är ditt kan vara bra för då blir det lättare för barnet att förstå att andras ägodelar tillhör dem. Bara för att barnet vet vad som tillhör vem betyder inte att den blir snål. Om barnet lånar något se till att det lämnas tillbaka. Vi vill inte att våra barn ska växa upp och bli x som aldrig lämnar tillbaka saker. Värdera dina egna saker och låt andras saker vara ifred!


Berättelser om ärlighet:


Berätta för barnen om hur viktigt det är att vi muslimer är ärliga delvis är det obligatoriskt men det är även viktigt då folk i vår omgivning kommer skylla på islam om vi är oärliga. "Vi är islams ambassadörer" som en del brukar säga.

Berätta om Profeten Muhammad, som redan innan islam kallades för al-Amin, den trovärdige, och al-Sadiq, den som talar sanning. Berätta om hur viktig denna egenskap var vid spridandet av islam. Folket visste att han aldrig ljög därför kunde de aldrig kalla honom lögnare efter profetskap. Allah vet bäst vem Han ska välja som Profet. Tänk om en profet var känd för att ljuga och bedra människor, hur ska då människor kunna lita på att deras ord är sanna när de berättar om Allah? Profetens egenskaper var avgörande vid många tillfällen vid spridandet av islam.

Vid återuppbyggandet av Kabah stoppade han ett krig mellan stammarna då de visste att han var någon de kunde lita på.

Den dag då Profeten klättrade upp för berget Safa för berätta för folket om islam sa han; ”Lyssna, om jag skulle säga till er att det finns ryttare nere i dalen redo att attackera er, skulle ni då tro mig?” De svarade: ”Ja, vi har aldrig hört dig ljuga.” 

När ledarna för Quraish samlades för att komma på ett sätt att förstöra Profetens dawa (kallelse till islam) sa Nadhr bin Al-Harith, "Åh Quraish! Ni har inte funnit något sätt att möta den prövning som kommit över er. Muhammad (frid över honom) växte upp i er närvaro. Han var den mest omtyckte, ärlige och trogne bland er. Nu när han har blivit vuxen och berättar för er dessa saker, säger ni att han är en magiker, siare, poet, galen. Vid Allah! Jag har hört vad han säger, han är inget av det ni säger. En ny prövning har fallit över er." 

    Berättelsen om den ärlige pojken
Berättelse ärlighet - Ling och kejsaren
Berättelse om Abdullah ibn Mubaraks ärliga far..
Berättelse om Den blinde, den spetälske och den flintskallige.
Berättelsen om Armbanden från Kisra
Tidning för barn om att inte ljuga (på engelska)
Notebooking om ärlighet


Fler tips och idéer från det stora nätet;


Fem tips att lära barnen ärlighet.

Lögn smakar alltid illa, en praktiskt lektion om ärlighet

Värdegrund, ärlighet, kanske hittar ni något som passar muslimska barn

Vattenexperiment som samtidigt lär barnen att lögnen alltid syns

Scrolla ner på sidan så hittar ni en berättelse om lejonet som alltid är ärligt (eng) översätt och dela med er till barnen.

Så här tänkte jag lägga upp arbetet med karaktärsbyggnad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar