Allah Skapade allt



Första veckan tänkte jag gå igenom hur allt började, hur Allah skapade allt från inget. Naturligt kommer man in på Allahs namn Skaparen, al-Khaliq, Tillverkaren/Orsaken, al-Mubdi och att Allah är den Förste, al-Awwal, så det blir första veckans läxa i Allahs namn. Här kan man hitta detaljerad fakta om Allahs namn. 

Så här tänkte jag lägga upp det:

Lektion 1

Vi har en bok på arabiska som heter ”Shahadah”. Från den läser vi en text om Allah är Skaparen. Sen får A jobba med stencilen, ”Vi odlar plantor från frön”, och skriva/rita ord i rätt ruta. En annan idé är att göra en ”pizzabok” som syster iman har gjort. Den består av fyra delar, i varje del skriver barnen saker som Allah skapat med bilder. För yngre barn kan det vara lättare att förstå då det finns bilder.

Lektion 2

Kvällen innan denna lektion tänkte jag att vi skulle se en film vi har från ”vetenskapens värld” som handlar om big bang och hur universum skapades. Även om inte A förstår allt talar bilderna av universum sitt eget språk. Att A förstår hur stor skapelsen är och det kan underlätta förståelsen för nästa steg.
Jag har skrivit små "ramsor" om de Profeter vi ska jobba med, första texten börjar så här;

Först fanns bara Allah som allting ser.
Ur ingenting skapade Han allt vi ser och mycket mer.
Himlarna och jorden var allting ett men med en smäll så blev det fler.
På sex dagar var allting klart, himlarna och jorden, 
berg och hav, dagar och nätter. 

Vi hjälps åt att läsa "ramsor" som handlar om hur allt skapades, innan Adam. Hon färglägger bilderna och klistrar texter och bilder så att det passar. Tillsammans lär vi oss en ayah från surah Hadid på arabiska som bevis för att Allah skapade sju himlar och jord på sex dagar.

Här kan ni se stencilerna jag kommer använda mig av...ännu en gång när jag laddar upp filen hoppar texten omkring..


Lektion 3


Tränar att skriva på arabiska en ayah från Zumar, att Allah skapade allting. På stencilen (när dokumentet omformaterades blev det inte så bra, om  ni vill ha word version istället säg till) finns även en text där varje mening börjar med Allah skapade… varefter hon läser färglägger hon bilden med ”rätt färger”. Träning och pyssel i ett!


Under veckan läser vi rimtexten då och då så att hon kan läsa den flytande, inshAllah. 
Återkommer med bilder när vi är klara..


Obs!

Jag har lärt mig att planera är en sak och verkligheten en annan. Så här blev det:

Första dagen såg hon bilderna på universum som fanns med i utskriften. Hon började färglägga och gick med bror N till biblioteket för att låna böcker om universum. Vi googlade lite och hittade det här.  A älskar att pyssla så vi kombinerade kunskap med pyssel. Vi har inte läst texten tillsammans än eller tittat på filmen. Ibland får man helt enkelt ta tillfälle i akt när barnen får upp intresset..då får den omsorgsfyllt upplagda planeringen stiga åt sidan. Ska inshAllah läsa med henne i hennes NO-bok och jobba i arbetsboken och läsa texten...

Kommentarer

Populära inlägg