Tema Sahaba - Umm Habiba bint Abu Sufyan

Pekandes mot Amir Muáwiyah och Umm Habibah sade Profeten, "Vid Allah, jag önskar från djupet av mitt hjärta att hon, du och jag ska dricka det rena vinet tillsammans i Paradiset."
Det fanns ingen bland Quraish som vågade utmana Abu Sufyan ibn Harbs auktoritet eller gå emot hans order. Han var trots allt en av ledarna i Mecka, någon som de skulle lyda och följa.

Hans dotter Ramlah, även känd som Umm Habibah, vågade emellertid utmana hans auktoritet när hon förkastade Quraish gudomligheter och avgudadyrkan. Tillsammans med sin man, Ubaydullah ibn Jahsh, satte hon sin tro enbart till Allah och accepterade budskapet från Hans Profet, Muhammad ibn Abdullah.

Abu Sufyan försökte med all sin makt och styrka att få tillbaka sin dotter och hennes man till sin religion, deras förfäders religion. Men han lyckades inte. Tron som var innesluten i Ramlahs hjärta var för stark för att bli utrotad av Abu Sufyans stormande vrede. Abu Sufyan förblev djupt oroad och bekymrad över att hans dotter accepterat Islam. Han visste inte hur han skulle möta Quraish efter att hon hade gått emot hans vilja. Han var helt maktlös, han kunde inte förhindra henne från att följa Muhammad. När Quraish insåg att Abu Sufyan själv var ursinnig på Ramlah och hennes man, blev dem uppmuntrade att behandla dem hårt. De släppte lös sin vrede och förföljde dem till en sådan grad att livet i Mecka blev outhärdligt.

Under det femte året av sitt uppdrag gav Profeten muslimerna tillåtelse att utvandra till Abessinien. Ramlah och hennes man och deras lilla dotter, Habibah.

Den långa resan kantad av strapatser och prövningar ledde tillslut lett till en oas av rofylldhet. Så kände Umm Habibah. Men hon visste inte att den nyfunna friheten och sinnet av frid senare skulle splittras. Hon skulle sättas prövas på ett hårt vis.

En natt, är det berättat, när Umm Habibah sov hade hon en vision i vilken hon såg sin man mitt i en bottenlös ocean täckt av våg efter våg av mörker. Han var i en mycket farofylld situation. Hon vaknade, rädd. Men hon ville inte tala om för sin man eller någon annan om vad hon hade sett.

Dagen efter denna illavarslande natt hade inte kommit till ett slut förrän hennes man, Ubaydallah ibn Jahsh meddelade att han förkastat Islam och accepterat kristendomen. Vilket fruktansvärt slag! Ramlah’s sinne av frid var krossat. Hon väntade sig inte detta av sin man. Samtidigt sa han till henne att välja mellan skilsmässa eller att acceptera kristendomen. Umm Habibah hade tre val framför sig. Hon kunde antingen stanna med sin man och acceptera hans kall och vända till kristendomen. Då skulle hon bli klassad som en avfälling – Gud må förbjuda – och förtjäna vanära i denna värld och straffet i Nästa. Detta var någonting som hon bestämde sig för att hon aldrig kunde göra, även om hon var utsatt för den hemskaste tortyr. Eller så kunde hon återvända till sin faders hem i Mecka - men hon visste att han fanns kvar i ett citadell av shirk och hon skulle bli tvingad att leva under honom, underkuvad och förtryckt i sin tro. Eller kunde hon stanna ensam i landet av Negus som en förskjuten flykting – utan land, utan familj och utan en försörjare. Här och här har jag skrivit om Umm Habiba innan,

Umm Habibah dog 44 år efter hijrah. Innan hennes död lät hon skicka meddelande till Áisha och Umm Salamah där hon bad om ursäkt om hon sårat dem på något sätt. Både Áisha och Umm Salamah blev rörda av gesten.


Läxa;

Jag har tidigare haft lektion om Umm Habiba med en andra barn och det jag tycker är extra intressant i hennes historia är att hennes man blir kristen och lämnar islam medan kungen Najashi och slavflickan blir muslimer. Vi människor har två val - att vara slavar till Allah eller något annat, islam eller koffer. Beroende på vad vi väljer får vi skörda det vi sått. 


Bildresultat för dua ya muqallib al qulub

Två läxor från denna berättelse är;
lära sig duan ovan och be till Allah att Han ska göra hjärtat stadigt på islam!
Välj noga vilka du umgås med!

Ubaydullah hade rest mycket innan han accepterade islam och var kristen innan han blev muslim. När de flyttade till Habasha återgick han till kristendomen. Vi lever i minoritet och många av våra diskussioner handlar om hur barnen ser sina muslimska vänner bli svaga här, de lämnar islam, tar av slöjan, begår stora synder osv. För att minimera risken för att själva hamna fel påminner jag oss om att välja bra vänner. Att se på vem man umgås med och våga gå emot strömmen på ett positivt sätt.

Pyssel; 

Umm Habiba fick sin mahr och bröllopsfest från Najashi så passar på och festar till lite extra med bullbak och prat om giftermål och traditioner. Hon var den av Profetens fruar som fick mest mahr och den mest påkostade festen. Vi pratade lite mer om de andra fruarna i hushållet och några roliga historier som ni finner i darsen del 1 och del 2.

Länkar;

Här och här har jag skrivit om Umm Habiba innan,
Yasir Qadhi om Umm Habiba 

Kommentarer

Populära inlägg