Allahs gåvor - Elden

Här hittar ni bild och recept. 

Har ni ägnat en tanke åt elden som ni tänder upp... 56:72

Vi planerar att grilla i sommar och äta pinnbröd med mullebarnen. Vi pratar även om säkerhet vid eldning och jag hoppas vi kan göra som förr då man samlades kring elden och berättade historier.

Ett studiebesök hos stadens brandkår fördjupar vi oss vi våra kunskaper inom eldsäkerhet. Det finns lite regler för eld i naturen och det finns en anledning till det! Allemansrätten har följande riktlinjer;

Vi får - Göra upp eld såvida inte risk för skogsbrand föreligger, tänk på att släcka elden ordentligt efteråt. Använda nerfallna kvistar och kvarlämnat ris som bränsle. Elden får inte skada djur och växter. 
Vi får inte - Göra upp eld om risk för brand föreligger, elda på hällar och kala berg. Du får inte lämna eldningsplatsen utan att släcka efter dig. 

Eld - en gåva från Allah
Har ni ägnat en tanke åt elden som ni tänder upp Är det ni som har fått det träd att växa [vars ved ni bränner], eller är Vi dess upphov Vi har skapat det som en påminnelse [till er] och till nytta och glädje för den vilsne och hungrige vandraren i ödemarken. Prisa då din Herres namn, omstrålat av makt och härlighet! 56:72-74
  • Värme - i alla tider har ved och en eld varit sättet att värma sig och Allah påminner oss om glädjen och nyttan vi får från träden i form av eld. 
  • Matlagning - Att kunna göra en eld för att laga mat är en enorm gåva som vi alltid kan använda oss av så länge vi har tillgång till bränsle. 
  • En intressant sak är skillnaden på oss människor och djuren- medan djuren flyr från elden söker sig människan till den. profeten Moses sa just; 
...Jag har upptäckt en eld; kanske kan jag hämta en fackla åt er därifrån eller råka [någon] vid elden som visar oss vägen." 20:10
Berättelser med eld
  • Jag fortsätter berätta om Profeterna och valde Profeten Ibrahim som blir kastad i elden av sitt folk. Där den varma elden blev behaglig och skön. 
  • Ashabol okhdod i surah al-Buroj
  • Jahanam - helvetets bränsle? värme? hur ser det ut? osv.
  • Berättelsen i surah al-Qalam om männen med trädgården som brann ner. 
  • Profeten Moses som såg en eld om vilket Allah nämner i Koranen;
Han hade sett en eld [på avstånd] och sade till de sina: "Stanna här! Jag har upptäckt en eld; kanske kan jag hämta en fackla åt er därifrån eller råka [någon] vid elden som visar oss vägen." 20:10
Vi leker scouter 


När jag var liten var jag nyfiken på eld precis som många andra barn för att mätta min nyfikenhet brukade jag få sitta i bastun med tändstickor och träna på att göra eld. Man ska inte leka med elden men man kan lära barn hur man gör upp en eld. En kunskap som jag anser är livsviktig. Idag lever vi långt i från eldens mysiga sken med element och hus som värms upp utan att vi behöver oroa oss men det behövs inte mycket för att en sådan trygghet ska försvinna och då är det bra att veta hur man gör upp en eld. Nedan hittar du länk på lite tips om du inte vet hur du ska göra.

Bildresultat för smores
Här hittar du recept på 4 olika Smores
Gott vid brasan

När jag var i USA som utbytesstudent fick jag lära mig den amerikanska traditionen med S'mores. Idag har det mesta kommit till Sverige och spridits men tänkte att vi kunde prova på att grilla lite marshmallows. Du behöver lite kex (traditionen säger grahamskex), choklad typ Marabou mjölkchoklad och nygrillad marshmallows. Pressa ihop och ät. Det blir som en liten miniefterrätt efter pinnbröden och allt annat som grillas. 
Länkar; 

Här hittar du lite tips på hur man gör upp en eld. 
Recept på Pinnbröd 

Kommentarer

Populära inlägg