onsdag 17 april 2019

Vi lär oss arabiska - thaa


Thaa - tha3lab (räv) och den har ju en mun, näsa och två ögon = 3 prickar. Väldigt söta rävar gör barnen enkelt från en cirkel vitt papper och en trekantig rött papper. Klistra fast och vik över vita papprets kanter. Klistra fast öron, ögon och näsa. Våra fick fina rosetter eftersom de tydligen var feminina rävar. 


De färglägger och skriver så gott de kan. Denna vecka hade de även ett litet prov för att se om de kommer ihåg bokstäverna som vi lärt oss och mashAllah alla tre barn som träffas kunde dem. 

Vi lär oss arabiska - taaVi fortsätter med bokstaven taa och gör en "taaj" med guld och ädelstenar. Använder fortfarande alfabetssången på arabiska så man kan sjunga lite till.

För att lära oss taa tänker vi på en krokodil (timsah) med mun och två ögon därför finner ni en krokodil på alfabetsstencilen. Barnen ringade även in bokstaven taa.


onsdag 10 april 2019

Tema Profeter - Yunus [aleihi salam]

Allah sände Profeten Yunus ibn Matta till en stad i Irak, Ninevah, vari det bodde ca. 100 000 människor. Han kallade folket till Allah men precis som tidigare folk ville de inte lyssna. Han mötte på samma motstånd som tidigare profeter upplevt. Tiden gick och Yunus gav upp och bestämde sig för att resa till en ny plats för att sprida islam. Problemet var att han inte väntade på Allahs order vilket profeter måste göra. 

I vredesmod steg han ombord på ett fartyg som kunde ta honom så långt bort som möjligt. När båten var mitt i havet kom vågorna som gjorde båten ostabil så den började sjunka. Man kastade i lasten för att göra av med vikt men det räckte inte. De drog lott för att avgöra vem av männen som skulle kastas överbord. Yunus namn dök upp men då folket inte ville bli av med denna ärade man försökte de två gånger till och varje gång kom Yunus namn upp. 
Och så kastade de lott och han förlorade [och de kastade honom i havet] och han slukades av en väldig fisk - han hade nämligen begått ett svårt fel. 37:141-142
Så Yunus hamnade i havet. Allah beordrade en val att svälja Yunus utan att bryta ben eller skada honom och på så vis hamnade Allahs profet i dess mage och fick namnet Dhunun. Yunus hade svimmat av och när han vaknade upp fann han mörker. Till en början trodde han att han var död men när han rörde sina ben förstod han att så inte var fallet. Valen har inga tänder så dess matsmältningsvätskor är väldigt starka. Dessa starka vätskorna fick hans kläder och hud att vittra. Yunus insåg sitt misstag och skyndade sig ned i sujood och bad till Allah, på en plats där ingen tidigare bett. Omgiven av mörker; mörker inuti valens mage, mörker från havets djup och nattens mörker ropar Yunus ut och ber om förlåtelse för sitt misstag. 

måndag 8 april 2019

Islam i vardagen

Att lära sina barn islam kan ibland kännas överväldigande. Var börjar man? För ett tag sedan hörde jag ett råd från en sheikh som jag vill dela med mig av; 
Samla hela familjen och sitt ner tillsammans varje dag och läs EN hadith, en sida Quran och gör 100 istghfar eller säg 100 gånger "Allahomma salli wa sallam ala nabina Mohammed". (sheikhen menade inte dhikr i grupp) 
Några av mina reflektioner, 

En hadith

Det är så lätt att börja stort men en hadith kan vara väldigt kort eller lång beroende på hur mycket tid som finns. Finns många sätt att välja hadithen på; man kan låta barnen få leta reda på en hadith, utgå från en hadithsamling eller slå upp en sida och läsa. Ibland kanske man diskuterar vidare och ibland kanske man bara läser den. 

En sida Quran

I vår familj läser alla sin egen sida på arabiska men här kan man även läsa en sida på svenska tillsammans eller på arabiska. Perfekt att låta barnen läsa högt medan man repeterar suror och ser om de läser rätt när de läser från Quran. 

Dhikr

En rutin med dhikr där även barnen blir engagerade. Dhikr är lätt att göra som vuxen men yngre så väl som äldre barn måste bli påminda. Genom att påminna varandra att göra dhikr en stund kanske barnen kommer ihåg att göra det under andra tider. 

Har man barn i olika åldrar och alla har sitt under dagen kan det vara svårt med en daglig rutin med islam (förutom bönen). Det blir lätt att påminnelser om bönen är det enda man gör under dagen.

För oss har det hjälpt och kanske hjälper det även er att få in en daglig rutin. 

torsdag 4 april 2019

Tema Profeter - Ayyob [aleihi salam]


Ayyubs berättelse är en berättelse om vackert tålamod. Allah välsignade Ayyub med all form av välsignade; rikedomar, barn och en god fru. Folket trodde på hans ord och de såg upp till honom. Allah valde att pröva Ayyub och hans berättelse tjänar som en påminnelse för oss än idag.
Ayyub drabbades av en hudsjukdom där hans kropp fylldes av blåsor så pass att ingen ville gå nära honom mer. Folket fryste ut honom av rädsla att drabbas av samma åkomma. Sjukdom drabbade hans djur och de dog, elden tog åkrarnas skörd och alla hans barn dog. Ayyub gick från att ha haft allt, både dunya och sin tro på Allah till att bara ha sin tro på Allah kvar.
Ryktet spreds i staden att Ayyub måste vara en ond människa då Allah straffat honom på detta sätt. Ingen ville ha med honom att göra längre så Ayyubs fru, som tidigare varit en välbärgad kvinna, fick jobba åt folk i byn för att kunna köpa mat. Åren gick och tillslut sa frun, ”Du som är Allah Sändebud, varför ber du inte till honom att han ska ta bort alla problem så vi får det som innan. Varför sitter du bara där och gör dhikr?” Ayyub svara, ”Åh Allahs tjänare, hur många år levde vi i lycka och framgång?” ”70 år”, svarade frun. ”Åh Allah tjänare, under dessa år klagade du aldrig över de rikedomar Allah gav oss, nu när Allah prövat oss under några få år borde vi inte då vara tacksamma över de år Allah var generös mot oss.”

lördag 30 mars 2019

Ramadan med mindre barn


Min yngsta är 4 år denna Ramadan, aktiv, leksugen och fylld med frågor som de flesta i den åldern, mashaAllah. I år har jag gjort en visuell lektionsplanering där vi reser längst vägen fram till mosken dit vi når på Eid. Tänkte att han blir mer sporrad att öppna lådorna varje dag om Eid är i sikte.  På vår resa knackar vi på varje dörr, säger salam aleikom och tittar vad som finns i tändsticksasken. Vill man inte vika egna askar har skapamer.com färdiga. Vi klistrar fast en siffra för varje hus vi besökt för att hålla koll på vart vi varit. Om kalendern överlever kanske vi klistrar fast dörrar, fönster mm för att hålla koll framöver.

Skrev ned min månadsplanering (för att jag ska förstå och komma ihåg) på ett papper som jag fyller askarna med, kanske lägger jag i ett tuggummi också som extra kul :)  Har varvat pyssel, med prat, lek, bak mm, varje dag har ett tydligt mål för honom. HÄR hittar ni min lilla planering.

Jag nämner bilder att färglägga och kylskåp att fylla, dom fina stencilerna hittar ni här. Ramadan pac för de minsta.

Ramadan med barn kan vara en utmaning nu när dagarna fortfarande är långa, HÄR hittar ni en lista med utmaningar för oss vuxna.

Jag fann inspiration till utseendet för min kalender HÄR. Har länge tyckt om idén och tror min pojke kommer att tycka om det med. 

torsdag 28 mars 2019

Vi lär oss arabiska - baa


 Allt blir roligare tillsammans med andra så nu lär vi oss alfabetet hands-on med några andra barn. Vi pysslade baa - baakhira och gjorde stencilen som ni hittar här.  


Tänkte att vi skulle göra olika bilder till varje bokstav så vi kan barnen kan hänga upp sitt alfabet på väggen hemma som en påminnelse. Vår båt är enkel att göra och kräver inte så mycket hjälp från vuxen. Våra barn var 3,4 och 5 år gamla. Klipp ut en båt form, klistra fast. Vi använde sugrör som mast. Klipp ut segel och gör hål (vi använde en rund stans som barnen själva kunde använda). Limma och trä på. Klipp ut blått papper och klipp flikar men inte helt igenon. "Rulla vågorna" med hjälp av en penna och klistra fast.


Hemma har vi även fortsatt i vår bok med färgbilder och bilder som Jakob kan måla. De stencilerna hittar ni här. 
söndag 24 mars 2019

Tema Profeter - Profeten Yusuf [aleihi salam] del 2


Surah Yusuf beskriver Yusufs liv på vackraste sätt men för tafsir rekommenderar jag Yasir Qadhis audio serie. 
Yusuf stod emot Aziz frus kallelse men ryktet spred sig i staden. Kvinnorna förvånades av att Aziz fru skulle vilja ha en slav. Hon bjuder då in stadens kvinnor till en middag. När middagen är över och frukten tagits fram och kvinnorna sitter med knivar i handen för att skala frukten ber Aziz fru Yusuf att träda in i salen. Kvinnorna skär sig i händerna av förvåning och säger, "Detta är inte en människan utan en ängel." 

Yusuf ber Allah om fängelset för att skydda sig mot kvinnornas kallelse. I fängelset möter han två män och tyder deras drömmar. 
 En av dem sade: "Jag har [i en dröm] sett mig själv pressa vin." Och den andre sade: "Och jag har [i drömmen] sett mig själv bära bröd på huvudet och fåglarna åt av det." 12:36
En av er båda skall [åter] skänka i vin åt sin herre, men den andre skall korsfästas och fåglarna skall hacka i sig [vad som är ätbart] av hans huvud. 12:41
Till den av de två som [Josef] förutsåg skulle släppas fri, sade han: "[När du åter är hos din herre] påminn honom om mig." 12:42
Inte förrän kungen vill få sin dröm tydd kommer Yusuf ut från fängelset igen. 


[EN DAG] sade kungen [till sitt församlade råd]: "Jag har [i en dröm sett] sju feta kor ätas upp av sju magra och sju gröna ax [stå bredvid sju] andra, som var förtorkade. Upplys mig, ni rådmän, om [innebörden av] min dröm, om ni är skickliga i att tyda drömmar!" 12:43

[Josef] svarade: "Ni skall så som ni brukar under sju år men lämna allt det ni skördar otröskat utom en mindre mängd, som ni använder till föda. Efter dessa [goda år] kommer sedan sju svåra [år], som kommer att sluka vad ni med tanke på dessa [år] lagt upp [i förråd, allt] utom en liten mängd av det som ni sparar [till utsäde]. Efter dessa [svåra år] kommer sedan ett år då folket välsignas med regn [och rika skördar] och då druv- och oljepressarna skall arbeta [på nytt]."  12:47-49
Kvinnorna erkände sitt brott innan Yusuf frisläpptes och hans rykte förblev orört. Nu fick Yusuf ha hand om landets förråd och förvaltade maten. När svält och torka spred sig kom hans bröder till staden för att köpa mat.Efter många år stod de nu öga mot öga igen. De kände inte igen Yusuf så han planerade en plan. Han bad dem ta med sin bror (Yusufs lillebror) till nästa resa och om han inte kommer kommer inte Yusuf ge dem något spannmål. För att visa sin välvilja lade Yusuf tillbaka deras varor utan att de visste. 

De återvände med Benjamin efter de lovat sin far att se efter honom. Olika portar in i staden. 


Arabiska stenciler för yngre barnNi vet hur det är när man letar och letar men inte hittar det man söker...så har det varit för mig och stenciler till en 4åring som är lockande och enkla nog. Med för svåra stenciler tappar de intresset och för enkla lär de sig inte något. Så jag satte mig ner idag när jag hade lite tid och gjorde egna. Återkommer med hur de fungerade i praktiken. Inget proffsigt då det är gjort på vanligt worddoc.

Min tanke med stencilen är att fylla den stora bokstaven med glitterlim, när det torkar blir det härlig struktur som man kan dra fingret över och forma bokstaven om och om igen.
De olika bokstäverna längst ned var det tänkt att han skulle färglägga samma bokstav som vi håller på med men han hade egna ideér och skrev in några istället och färglade de han kunde. Alla sätt är bra utom de dåliga. Så här långt hann vi innan roliga äventyr nalkade.


För just taa lär jag honom att det är en stor mun med två ögon precis som timsah (det var anledningen till att jag valde en krokodil).

Här hittar ni stencilerna för bokstäver alif - khaa