onsdag 11 september 2019

Tema Sahaba - en modig familj


Jag kommer inte hinna berätta om allt dessa modiga förebilder genomförde under deras liv men de små exempel jag tänkte berätta visar på ett mod som vi kan förundras över. Mina texter är mina personliga anteckningar inför våra möten följ länkarna för att läsa/lyssna på mer. 

Farmodern Safiyyah bint AbdulMuttalib - var profetens faster och en tuff kvinna redan innan islam. När hon slog sin son en dag stoppade Zobeyrs farbror henne och sa att det såg ut som om hon hatade sin son. Safiyyah svarade ungefär; Den som säger att jag slår honom för att jag hatar honom ljuger. Jag slår honom så att han växer upp och blir en krigare och ingen ska sätta sig på honom. (i.e För att bli en man) 

Under slaget av Diket när Quraish stod utanför Medina var den muslimska armén samlad för att ta hand om fienden. Deras kvinnor och barn var samlade i ett fort inne i staden. Under denna kritiska tid vände sig den judiska stammen, Banu Qurayda, mot muslimerna. Deras plan var att anfalla kvinnorna och barnen medan männen var upptagna med Quraish. Två spioner klättrade upp för muren till kvinnorna varpå Safiyyah sa till den ende mannen att gå för att göra slut på dom. Denne man var ingen krigare så han vågade inte. Safiyya tog då saken i egna händer och smög bort till muren med en kniv i handen. Så fort den första mannen tog sig över muren anföll hon och högg honom till döds sedan skar hon av hans huvud och kastade ner det till mannen nedanför som nu trodde att fortet hade vakter. På det här sättet räddade hon Medinas kvinnor och barn från bakhåll. En sådan stark och modig kvinna fick en son som lämnat stort avtryck i muslimernas historia.

onsdag 4 september 2019

Tema Sahaba - Zayd ibn Thabit


Zayd ibn Thabit är en man som ummaht står i stor tacksamhetsskuld till då han var den sahabin som fick i uppdrag att sammanställa Koranen under Abo Bakrs khalifa och senare igen under Uthmans khalifa. 

Zayd blev faderlös under kriget som varade i Yathrib (Medina) innan hijrah. Ett blodigt krig mellan stammarna där många av de äldre i stammarna dog och vilket öppnade vägen för Profetens emigration dit. 

Bara 11 år gammal accepterade han islam. 

Under det andra året av Hijrah förberedde sig den muslimska armén för slaget av Badr. En ung pojke, knappt 13 år gammal stegade fram för att ansluta sig till armén. I handen bar han ett svärd som var längre än honom. Han gick fram till Profeten och sa, "Jag dedikerar mitt liv till dig, åh Allah Sändebud. Tillåt mig att gå med dig och kriga mot Allahs fiender under din flagga." Profeten nekade Zayd då han var för ung men berömde honom för det mod han visade. 

torsdag 29 augusti 2019

Tema Sahaba - Abu Bakr

Man ser naturligt till sin närmsta omgivning efter förebilder, för att avgöra vilka beteende, relationer och kommunikationsmetoder som är lämpliga. Om du som förälder inte går in och agerar förebild kommer ditt barn att leta vidare – utanför familjen. källa
Våra unga är i processen att bygga sin identitet att finna bra förebilder under denna resa kan vara avgörande för barnets muslimska identitet. Hur kan vi ta sahaba som förebilder om vi inte känner till deras historia?

Har du någonsin suttit med dina barn eller grannens barn. Gett dem en fotboll och hört vad de säger. Alla – förutom ett fåtal- kommer att ropa ut namnen på olika kaafir fotbollsspelare när de skjuter iväg bollen. Zlatan eller någon annans namn kommer ut av hjärtats lust när de skjuter iväg bollen.


Lyssna noggrant vad de oskyldiga små barnen säger när de ropar ut dessa ord, ”Jag vill bli en kaafir fotbollsspelare, precis som Zlatan.” Förvånas inte när de börjar Universitet, när de vuxit förbi barndomsåren och kan få iväg bollen i krysset, men de kan inte läsa surah al-Fatihah utan att stappla som ett barn.


På Domedagen kommer dessa nöjesstjärnor inte att vilja kännas vid alla de som tog dem som förebilder och efterliknade deras synder. Reebok gjorde reklam för några år sedan med en av dessa nöjesidoler. Efter att han dunkat basketbollen gick han fram till kameran och sa, ”Bara för att jag kan dunka en boll betyder inte det att jag måste uppfostra dina barn.”

SobhanAllah om bara vi föräldrar och våra barn förstod vad han sa. Källa 
Man har kommit fram till att 95% av mänskligt beteende lärs in genom att se upp till en förebild. Idag med det vida nätet, dåliga vänner och inga muslimska vuxna i skolan är det lätt att barnet får fel förebilder. Det finns en skillnad dock på idoler och förebilder;

Idol - är någon som man beundrar men inte nödvändigtvis tar efter då idolen sätts upp på pidestal och då kan det vara svårt att se sig själv på samma plats.
Förebild - är någon som du kan lära dig av, som du känner igen dig själv i och som gör något som du kan klara av.

Forskning har visat att nästan alla framgångsrika människor har haft förebilder!

Jag rekomenderar er att lyssna på den här lektion och den här.

Profeten Muhammad sa;


måndag 15 juli 2019

Sötvatten - en välsignelse som ska räcka till allaSkrev ett långt inlägg som inte sparades så denna lilla uppdatering är kortfattad.

Vi känner alla till berättelse om när Hadjar samlade vattnet från zamzam källan när den sipprade fram ur marken. Hon förstod att den gåva hon fått var värdefull och livsviktig. När stammen från Jemen kom för att slå sig ned såg hon till det fortfarande var hon som rådde över vattnet. Det här skedde i öknen där vatten är en bristvara. Många år senare ledde krig mellan stammarna och Jorhums täckte över Zamzam källan som hämnd varpå den var dold i många år. Profeten Muhammads farfar, AbdulMuttalib var den som hittade den igen. Ni finner hela berättelsen här. 

Vi har länge varit bortskämda med vatten i Sverige och tagit denna gåva för givet men nu när det även blir torra här så ser vi hur mycket det påverkar oss. Förra årets torka ledde till för lite sättlök varpå vi får betala mer för löken i år än vi är vana med osv.

Vatten - en enorm välsignelse som beräknas bli en bristvara för ca. 2 miljarder människor 2025.
Vi hällde upp 1 liter vatten i tillbringar och tog ut 3ml på så vis fick barnen se hur lite sötvatten vi har här i världen och ändå smutsar vi ner det och slösar. Berättade lite om vad islam säger om vatten och att inte slösa bla hadithen med sahabin som gjorde wudo vid en å och Profeten sa till honom att inte slösa på vatten.

Pyssel;

Kombinerar återvinning och vattentema genom att ta vara på koppar som var på väg till sopen efter att företaget blev uppköpt. Med fimolera blir de som nya igen och kan användas om och om igen. Knåda leran och försök få bort alla luftbubblor sen är det bara att sätta fast det på koppen och bränna i ugnen på 110 grader. Tid beror på tjocklek.

Länkar;

Rena vatten med hjälp av bomull och pet flaska
wwf om sötvatten

måndag 24 juni 2019

Vilda djur och illegal handel
Handel med vilda djur och växter är lönsamt för många i världen vilket har lett till att många djurs överlevnad hotas. Man dödar elefanter för att ta betar, eller vackra vildkatter för att komma åt pälsen. Tungt beväpnade tar man sig in i nationalparker och naturreservat för att jaga djur som lämnas blödande för att dö en plågsam död. Koraller och snäckor tas upp från haven och blir lukrativ handel. Här hittar ni en liten folder om hur man kan undvika att vara en del av denna handel.

Många av de problem som WWF försöker förebygga har sin grund i människans suktan efter mer, kapitalismen och det ständiga ha-begäret. Mycket går även till mediciner mot det ena och det andra...

Så vad säger islam om djurens rättigheter?

Vi kommer alla att stå till svars för hur vi behandlade andra och det inkluderar även djuren. Vi känner alla till berättelsen om kvinnan som låste in katten och lät den dö. Profeten sa även,
"Alla kommer få sin rätt på Domedagen tills rättvisa har skipats, även den hornlösa geten och den med horn." Muslim 2582
Man frågade Profeten om det finns belöning för sadaqa om man ger till djuren och han svarade, "I allt levande finns belöning."

Det är tillåtet att döda djur för att äta dess kött eller för att göra kläder av dess hud. När vi gör det ska vi göra det på bästa sätt. Djuret ska inte lida eller vara ängsligt. Profeten sa;

"Verkligen, Allah har beordrat förträfflighet i allt. Om ni dödar döda då på bästa sätt. Om ni slaktar, slakta då på bästa sätt. Vässa er kniv så djuret inte lider." Sahih Muslim

Att döda ett djur utan nytta eller bete sig på ett grymt sätt är en stor synd och man går emot de rättigheter Allah gett djuren. Till och med den minsta fågeln som dödas orätt kommer be om sina rättigheter på Domedagen. Profeten sa,

lördag 15 juni 2019

Ät och drick men slösa inte
SobhanAllah tiden flyger iväg och nu är sommaren här igen. Varje sommar har jag uppehåll från min vanliga pysselgrupp för att ha pyssel med barn i olika åldrar. Jag har lite olika teman över sommaren men oftast har det med natur och miljö och göra men från ett muslimskt perspektiv. I år bygger jag mitt tema på WWF arbete och indelning. Barnen som kommer är från 3 år och uppåt så det är en härlig blandning på barn. Men jag tänker som så att om barnen lär sig EN bra sak från våra träffar så är det stor kheir. 

Ekologiska fotavtryck

Vi människor har fått denna jord i gåva och har med det ett ansvar att vårda den; 
Det är Han som har låtit er ta jorden i besittning och som har höjt några av er några steg över de andra för att pröva er genom det som Han har skänkt er. 6:165
Hur vi lever vårt liv på jorden, vad vi äter och vad vi köper påverkar miljön och klimatet. Det påverkar inte bara oss utan även andra människor. På WWF kan vi läsa; 
"Människan har bara funnits i ungefär 200 000 år, de 4,5 miljarder år av vår planets historia. Ändå har vi haft en större påverkan på jorden än någon annan art. Över hela världen hugger vi ner skog, använder för mycket vatten från floderna, tar pp för mycket fisk i haven och tvingar vissa djur till utrotning. För att både människor, natur och djur ska trivas, nu och i framtiden, behöver vi en frisk planet med rik variation av växter och djur och pulserande ekosystem. Allting i naturen hänger ihop, som att kasta en sten i en damm där ringarna på vattnet når varje del av dammen. Så är det även med det vi gör på vår planet. Att förstå hur våra aktiviteter påverkar världens natur är viktigt för att hitta det bästa sättet för att skydda planeten."

torsdag 23 maj 2019

Lekpengar med ummi och abi


Använder mest Instagram för att hålla koll på vad jag gör och redigera bilder i men jag följer några få konton som inspirerar mig och ett av dessa är @puretarbiyah. Hon har gjort pengar då hennes barn tycker om att leka affär precis som min son gör. Ett evigt handlande och när han blir stor ska han äga Citygross :) 

Jag delar hennes fina pengar HÄR om ni också vill ha lite ummi och abi pengar att leka med....träna på arabiska siffror gör man samtidigt såklart! 


Tema Profeter - Zakaria och Yahya [aleihimo salam]Vi har nu bara tre profeter kvar och deras historia går lite ihop då de levde under samma tid och plats. 

Allah nämner Imrans familj i Koranen med goda ord och det är från detta släktträd som dessa profeter tillhörde. 

Jag tänkte berätta lite om Maryam. Imrans fru svor att hon skulle ge bort sitt barn för Allahs skull till synagogan. På den tiden bodde en del män i de heliga byggnaderna för att ta hand om dem. När hon födde sitt barn var det en flicka vilket chockade henne då flickor vanligtvis inte tjänade i Guds hus. Man gjorde ett undantag för Maryam och när hon blivit lite äldre flyttade hon dit för att lära sig yrket. Flera av de andra ville lära upp henne men efter att ha dragit lott föll uppgiften på hennes släkting, Zakaria. Zakaria var en äldre man. Hans fru kunde inte få barn så de hade ingen avkomma. 

Zakaria brukade se att Maryam mat, det säg frukt som finns på vintern hade hon på sommaren och frukt som fanns på vintern hade hon på sommaren, när han frågade Maryam vart hon hade fått det ifrån svarade hon; 

onsdag 22 maj 2019

Fyllt på i shopen...

Här är lite bilder på vad jag har sysslat med. Hade jag bott i ett muslimskt land känns det inte lika viktigt att få in islams symboler i hemmet eller fylla det med citat och annat som jag gör idag. Där får barnen islam från samhället men när man lever som minoritet så känns alla dessa påminnelser som ett sätt att stärka barnets identitet. Här hittar ni mer saker som jag gör. Något jag rekommenderar alla är att sy eller köpa ett koranfodral. Har märkt att speciellt tajweed koranen har väldigt ohållbart omslag och jag har lagat många systrars koran och satt på ett fodral för att få det att hålla och det gör det faktiskt alhamdolillah. Någonstans på bloggen har jag någon liten beskrivning hur man syr egna fodral.

Craftymamiishop