söndag 24 mars 2019

Tema Profeter - Profeten Yusuf [aleihi salam] del 2


Surah Yusuf beskriver Yusufs liv på vackraste sätt men för tafsir rekommenderar jag Yasir Qadhis audio serie. 
Yusuf stod emot Aziz frus kallelse men ryktet spred sig i staden. Kvinnorna förvånades av att Aziz fru skulle vilja ha en slav. Hon bjuder då in stadens kvinnor till en middag. När middagen är över och frukten tagits fram och kvinnorna sitter med knivar i handen för att skala frukten ber Aziz fru Yusuf att träda in i salen. Kvinnorna skär sig i händerna av förvåning och säger, "Detta är inte en människan utan en ängel." 

Yusuf ber Allah om fängelset för att skydda sig mot kvinnornas kallelse. I fängelset möter han två män och tyder deras drömmar. 
 En av dem sade: "Jag har [i en dröm] sett mig själv pressa vin." Och den andre sade: "Och jag har [i drömmen] sett mig själv bära bröd på huvudet och fåglarna åt av det." 12:36
En av er båda skall [åter] skänka i vin åt sin herre, men den andre skall korsfästas och fåglarna skall hacka i sig [vad som är ätbart] av hans huvud. 12:41
Till den av de två som [Josef] förutsåg skulle släppas fri, sade han: "[När du åter är hos din herre] påminn honom om mig." 12:42
Inte förrän kungen vill få sin dröm tydd kommer Yusuf ut från fängelset igen. 

[EN DAG] sade kungen [till sitt församlade råd]: "Jag har [i en dröm sett] sju feta kor ätas upp av sju magra och sju gröna ax [stå bredvid sju] andra, som var förtorkade. Upplys mig, ni rådmän, om [innebörden av] min dröm, om ni är skickliga i att tyda drömmar!" 12:43

[Josef] svarade: "Ni skall så som ni brukar under sju år men lämna allt det ni skördar otröskat utom en mindre mängd, som ni använder till föda. Efter dessa [goda år] kommer sedan sju svåra [år], som kommer att sluka vad ni med tanke på dessa [år] lagt upp [i förråd, allt] utom en liten mängd av det som ni sparar [till utsäde]. Efter dessa [svåra år] kommer sedan ett år då folket välsignas med regn [och rika skördar] och då druv- och oljepressarna skall arbeta [på nytt]."  12:47-49
Kvinnorna erkände sitt brott innan Yusuf frisläpptes och hans rykte förblev orört. Nu fick Yusuf ha hand om landets förråd och förvaltade maten. När svält och torka spred sig kom hans bröder till staden för att köpa mat.Efter många år stod de nu öga mot öga igen. De kände inte igen Yusuf så han planerade en plan. Han bad dem ta med sin bror (Yusufs lillebror) till nästa resa och om han inte kommer kommer inte Yusuf ge dem något spannmål. För att visa sin välvilja lade Yusuf tillbaka deras varor utan att de visste. 

De återvände med Benjamin efter de lovat sin far att se efter honom. Olika portar in i staden. 

Arabiska stenciler för yngre barnNi vet hur det är när man letar och letar men inte hittar det man söker...så har det varit för mig och stenciler till en 4åring som är lockande och enkla nog. Med för svåra stenciler tappar de intresset och för enkla lär de sig inte något. Så jag satte mig ner idag när jag hade lite tid och gjorde egna. Återkommer med hur de fungerade i praktiken. Inget proffsigt då det är gjort på vanligt worddoc.

Min tanke med stencilen är att fylla den stora bokstaven med glitterlim, när det torkar blir det härlig struktur som man kan dra fingret över och forma bokstaven om och om igen.
De olika bokstäverna längst ned var det tänkt att han skulle färglägga samma bokstav som vi håller på med men han hade egna ideér och skrev in några istället och färglade de han kunde. Alla sätt är bra utom de dåliga. Så här långt hann vi innan roliga äventyr nalkade.

För just taa lär jag honom att det är en stor mun med två ögon precis som timsah (det var anledningen till att jag valde en krokodil).

Här hittar ni stencilerna för bokstäver alif - khaa

Lär dig arabiska alfabetet

Söker runt efter färdiga stenciler och passar på att dela med mig av det jag finner..Littlesalafi har gjort böcker för varje bokstav med övningar som passar även för yngre barn.

cover wb-page-0

rahmahomeschool har ett fint och enkelt kompendium med en bokstav per sida där barnen kan träna på att skriva bokstaven. Tyvärr finns ingen bild på något som börjar på bokstaven men tänkte skriva ut bilder att färglägga som Jakob kan klippa ut, färglägga o klistra fast. Han uppskattar sånt.

Picture

Qamardesign har många saker som är värda att kolla upp.

Arabicplayground har material som är gratis och en del som kostar. 

fredag 22 mars 2019

Tema Profeter - Yusuf [aleihi salam] del 1


Delar in historien om Profeten Yusuf i 2 delar.

Profeten Ishaq fick en son som hette Jacob (som också var en profet). En av hans söner var Profeten Jacob. Jacob hade 10 äldre bröder och en yngre (som hade samma mamma som honom). Av alla sina barn älskade Jacob Yusuf mest vilket gjorde bröderna svartsjuka. 

Berättar om drömmen Yusuf hade där 11 stjärnor, månen och solen gjorde sujood för honom. 
Berättar om när bröderna slängde honom i brunnen. 
När han såldes som slav till Aziz i Egypten. 
Berättade om när Aziz fru försökte våldföra sig på honom. 

För att veta mer om Profeten Yusufs liv rekommenderar jag följande länkar; 

Yasir Qadhi tafsir surah Yusuf (audio eng) Rekommenderar! 
Anwar Awlaki Profeten yusuf (eng)
Koranpodden (svenska) Del 1 börjar på avsnitt 17. 
Islamportalen

Läxa; 

Första delen av Yusufs berättelse bygger på avund. Avund är ett karaktärsdrag som är förbjudet och ses ned på i islam. Allah sa till Profeten att söka skydd hos Honom från det onda hos den som är avundsjuk; 
och mot det onda i avunden från den som avundas. 113:5
Hasad är en destruktiv form av svartsjuka och avund som händer när du ser någon ha något som du inte har och du önskar att han inte hade den, eller att du fick det istället. Den avundsjuke önskar ont till den andre och blir glad när andra råkar illa ut. 

Idag när vi tar del av varandras liv på sociala medier, ett liv som ofta är polerat och inte äkta, kan det vara lätt att känna avund. 

Profeten sa; "När någon av ser någon som har välsignats med mer pengar och utseende, låt honom då se på någon som har mindre än dig som du har mer än."

Ett sätt att bota sig själv från avund är att vara tacksam mot Allah för det man fått. Allah är Den som ger välsignelser och rizq så vänd dig till Allah och be om det istället för att önska andra ont. 

Svartsjuka är annorlunda än avund på så sätt att den svartsjuke kan vilja ha samma välsignelse som någon annan men önskar inte ont till den andre. 

Vi pratar lite om onda ögat som det finns mer info om här. Alla som ger onda ögat är svartsjuk men det är inte alla som känner svartsjuka som gör onda ögat. Onda ögat kan liknas vid en pil som kommer från den svartsjukes, ibland träffar den och ibland träffar den inte. Vi muslimer har fått verktyg för att skydda oss från onda ögat, vi sätter vår tillit till Allah och söker skydd hos Honom och ber Honom om hjälp. Att läsa an-Nas, al-Falaq, Ikhlas, Fatiha och ayat al-Kursi. Det finns även olika dua man kan göra varav en som vi har som läxa under veckan.                                                                                                                                                                                                           Veckans läxa är surah an-Nas och duan; 
A’oodhu bi kalimat-illah il-tammati min sharri ma khalaqa (I seek refuge in the perfect words of Allah from the evil of that which He has created). 
Pyssel; 

I Yusufs berättelse är tröjan ett återkommande tema - bröderna kommer hem med en tröja med "falskt blod", Aziz fru rev sönder hans tröja vilket rentvådde honom, Yusufs tröja återgav synen till Yaqob i slutet av berättelsen. 

Så vi återvann tröjor på olika sätt, här hittar ni massor av idéer. Köp mindre och återvinn mer och allt det där! 

Länkar

Avundsjuka qa
10 Sätt att bota avund

Lär er ahadith på arabiska


Så mycket bra material man kan hitta på pinterest. Hittade olika stenciler att färglägga med utdrag från ahadith eller koran som barnen kan färglägga och lära sig utantill. Hittar inte orginalsidan men på min pinterest "islam för barn" hittar ni lite olika stenciler. 

Koranen på arabiska - klipp och klistra

بطاقات سورة لفيل

Fann denna fina sida (på arabiska) med ideér och tafsir för barn på de korta surorna. Även om du inte kan arabiska så är koranbladen roliga för barn som börjat läsa på arabiska att göra. Klipp ut orden i suran och låt barnen klistra in rätt ordning i en bok. När barnen läser igenom suran är det lätt och tydligt för barnen att se sina misstag om man markerar misstagen. Som ni ser på bilden ovan finns även andra bilder och ideér att inspireras av från stencilerna.

الفلق-02
För er som inte kan arabiska hittar ni länkar till sidan där respektive ark till varje surah kan laddas ned för att skriva ut. Scrolla ned på sidan och tryck på ikonen med den skrattande tecknade figuren.

Surah Fatiha
Surah Nas
Surah Falaq
Surah Ikhlas
Surah Kafiroon
Surah Nasr
Surah Masad
Surah Kawthar
Surah Maoon
Surah Quraish
Surah Asr
Surah Tiin
Surah Alaq del 1
Surah Alaq del 2
Surah Alaq del 3

söndag 17 mars 2019

Arabiska bokstäver

Vi fortsätter sakta framåt i vår resa att lära känna de arabiska alfabetet. Vi har laminerat alfabetet från qamardesign som vi jobbar med på olika sätt. 


Jag valde ut några av bokstäverna som vi parade ihop med rätt bild och bokstäver som vi skrivit på annat material. Det roliga är att de många av de färdiga material som finns ute på nätet använder olika ord till bokstäverna så det blir även träning i ordkunskap. 


Vi sparar locken från mjölkpaketen som vi skriver bokstäver på och helt plötsligt har man ett "para ihop" spel. Om man endast väljer ut några få bokstäver åt gången kan barn i ganska små åldrar klara det här. 


Visuellt är viktigt så på vår vägg hänger alfabetet på väggen. Den här varianten finner ni här. 

tisdag 12 mars 2019

Tema Profeter - Lut [aleihi salam]


Lot var en av de troende som följde med Ibrahim från Babylon, deras vägar skiljdes åt när Lot reste till staden Sodom som låg vid Döda Havet. 

Denna stad var fylld av ondska och villfarelse. Staden invånare lurpassade på resande som de rånade och dödade. En annan ond sak som fanns bland folket var att männen älskade män istället för kvinnor. Homosexualitet hade inte funnits innan utan Sodoms folk var de första varifrån vi även fått ordet sodomi. Detta folk var öppna med det och det fanns ingen skam i att att vara homosexuell istället var det normen. 

Allah sände därför Lot till detta folk för att påminna dem och rätta till deras ondska men han pratade för döva öron då dessa synder hade slagit rot i deras hjärtan. De hotade med att fördriva honom om han inte slutade predika. 

Lot fortsatte kalla folket. Stadens rykte spreds över landet. Åren gick och Lots fortsatte predika för döva öron, de enda som trodde var hans familj och till och med bland hans familj fanns de som inte trodde, hans fru. 
Gud har utpekat Noas hustru och Lots hustru som varnande exempel för dem som framhärdar i att förneka sanningen; deras män var två av Våra rättfärdiga tjänare och de svek dem. Men [männen] kunde inte skydda dem mot Guds [straff] och [på Domens dag] skall de få höra dessa ord: "Gå in i Elden med de [övriga fördömda]!" 66:10
Såväl i sitt hem som i staden mötte Lot svårigheter men han fortsatte tålmodigt att kalla till sanningen men han möttes endast av hån och skratt. 
Ni nalkas ju män, [upptända av lust], och går tvärs emot naturens vägar. Och ni gör det [öppet], när ni samlas till era skamliga sammankomster!" Hans folks enda svar var: "Be då Gud straffa oss, om du talar sanning!" 29:29
Tillslut lyfte Lot sina händer och bad Allah om seger, att Han skulle förstöra de korrupta. Änglar som hälsat på Profeten Ibrahim och gett honom de goda nyheterna om en son kom till Sodom. De kom till Sodom i form av vackra män. Lots dotter var vid flodkanten och hämtade vatten när hon såg dem komma. Deras otroliga skönhet förvånade henne. En av de tre änglarna frågade, "Åh jungfru, finns här någon plats att vila?"
Med folkets onda gärningar i tanken sa hon, "Stanna här och träd inte in i staden förrän jag har talat med min far och kommit tillbaka." Hon lämnade sin bägare vid floden och sprang hem. 
"Åh Far," ropade hon, "några unga män vill tala med dig vid stadens port. Jag aldrig sett skönhet likt deras." 

tisdag 5 mars 2019

Tema Profeter - Ismail [aleihi salam]


För många tusen år sedan var Mecka en öde dal. Sanden bredde ut sig som en matta bland stenar, berg och små torra buskar. Under ett av de fåtal träd som fanns i området låg en liten baby på en djurhud.

Långt bort i fjärran, utom synhåll, höjde fadern, Profeten Ibrahim, sina händer och bad;
”Herre! Jag har låtit min familj bosätta sig i en dal med obrukbar jord, nära Ditt heliga hus. Låt människorna tycka om dem så att de får hjälp att försörja sig. Ge dem riklig skörd så att de ska tacka dig.”

Allah skulle ta hand om dem, det visste Hajar men det dröjde inte många dagar så var både dadlarna och vattnet de haft med sig slut. Mjölken i hennes bröst sinade och det lilla barnet, Ismail, började gråta utav törst. Hajar skyndade iväg upp mot närmaste höjd för att se om hon kunde finna någon hjälp. Förtvivlat sprang hon fram och tillbaka mellan bergen Safa och Marwa. När hon sprungit mellan bergen sju gånger hörde hon ljudet av vatten som sipprade fram mellan Ismails ben. Ängeln Jibril hade grävt fram den bortglömda zamzam källan. För att hindra vattnet från att rinna iväg byggde Hajar upp en barriär. Om hon inte gjort det skulle en flod runnit fram mellan bergen.