Tema Koranen - Surah Kahf 1

knitting photo frame. #DIY.
KÄLLA

Vi lever i tider av stora prövningar. I en tid där de flesta av de små tecken är uppfyllda och kanske kommer denna generation få möta den skadligaste prövningen - Dajjal. Ingen fitnah kommer att göra mer skada, döda fler och sprida fördärv. När sahaba pratade om Dajjal och Profeten såg att de var rädda lugnade han dem och sa att så länge han var bland dem skulle han skydda dem men efter det så får ni skydda er själva men den som möter Dajjal låt honom läsa 10 första ayaht från surah Kahf.

"Den som lär sig de första tio verserna från surah Kahf utantill kommer skyddas från Dajjals prövninar." (Muslim)

När Dajjal kommer ska de troende fly till bergen. 

Det är från sunnah att läsa surah al-Kahf varje fredag.
"Den som reciterar surah Kahf natten till jumah (i islam börjar fredagen efter solnedgången på torsdagen) kommer ha ett ljus mellan honom och det forntida huset (Kabah)" (saheh al-Jaami 6471)


"Den som reciterar surah Kahf under dagen av jomah, kommer att lysas upp av ljus från en fredag till nästa." (Saheh al-Jaami 6470)
Ljus används i Koranen som en liknelse till vägledning. Ljus är vägledning, att läsa surah Kahf varje fredag är en väg till vägledning.

 - Surah Kahf är ett ljus och ett skydd mot Dajjal. 


Under de närmaste fyra veckorna ska vi gå igenom berättelserna i surah Kahf och passa på att lära oss dessa 10 ayaht tillsammans inshAllah. 

Temat i denna sura är att Allah kommer att skydda dig mot alla prövningar. Det är en surah där fyra berättelser sticker ut mest; 

Männen i grottan - prövningar i religionen
Mannen med två trädgårdar - prövningar i rikedomar
Berättelsen om Mosa och Khidr - prövningar med kunskap
Dhul Qarnain - prövningen med makt

Surah Kahf är en av de tidigaste surorna som uppenbarades. Quraish hade inte hört talas om profeter tidigare så de frågade judarna i Yahrib om hur de skulle veta om han var sann. Judarna sa till Quraish att pröva honom med tre frågor som endast en profet vet svaren på; männen i grottan, DhulQarnain och själen. Den sista frågan ska han inte veta svaret på och om han svarar så är han inte en profet. Profeten var van vid att Jibril kom regelbundet och sa att imorgon ska ni få ert svar men sa inte inshAllah. Svaret dröjde och Quraish trodde att han inte kunde svara men så uppenbarades surah Kahf och Isra som svar. 

Den första berättelsen handlar om några unga män som flydde för sitt liv för folket i staden ville tvinga dem från dyrkan av Allah. Så länge du ska vara kvar bland folket så länge du kan vara muslim men den dag du inte kan dyrka Allah där du bor måste du ta dig därifrån. Dessa män kunde inte längre dyrka Allah i staden och de vägrade ge upp sin tro på Allah och de slutade upp i en grotta. Efter flykten vände de sig till Allah och gjorde dua; 


"Herre! Förbarma Dig över oss och visa oss den rätta vägen ut ur våra [svårigheter]!"
Utanför grottan vaktade deras hund. I skyddet i grottan somnade de en djup sömn som om deras öron var täckta och inget kunde väcka dem. Allah vände dem fram och tillbaka i sömnen (idag vet vi att om du ligger stilla så förstörs din kropp). Grottan hade sin öppning mot norr för skydd mot den starka solen. De sov i 300 år och om någon skulle komma förbi grottan och se dem skulle de fly i skräck då de såg läskiga ut. 

När de vaknade var de oeniga om hur länge de sovit tills en sa, Allah vet bäst hur länge vi sovit. De skickade en av männen till staden för att köpa lite mat med förmaningen att vara försiktig och köpa . Mannen kommer med pengar som är 300 år gammal så folket trodde han hittat en skatt. Under de 300 år som gått hade staden blivit kristna och den förtryckande kungen som dyrkade annat än Allah var för länge sedan död. 
Den unga mannen berättade sin historia och fick tala med biskopen. Tillsammans gick de till grottan där de andra väntade de andra männen och då dog de på riktigt. 

Läxor;

Vi lär oss första två ayaht från surah Kahf. 
Lär oss belöningen för den som läser surah Kahf på fredagar.
Berättelsen om männen i grottan.   

Tänk er, dessa unga män flydde för sina liv. Folket förföljde dem, deras egna familjer övergav dem och kungen ville döda dem så de gav sig av. Utan någonstans att gå, ingen hjälp så de vände sig till Allah och bad, "Herre! Förbarma Dig över oss och visa oss den rätta vägen ut ur våra [svårigheter]!"

Den här duan ska vi säga när vi har det svårt, när vi inte ser någon utväg från våra problem, när vi är i desperat behov av Allahs hjälp. Men den kan även sägas innan vi ska göra något nytt i våra liv. 

De bad om Allahs barmhärtiget

Vi börjar lära oss denna dua... 

Pyssel; 

Vi gör vävramar av vanliga träramar genom att spika fast spik och göra en varp. Barnen är fria att väva vad de vill men jag tyckte motivet ovan på ett berg var så fint. Ni hittar källan här. Man kan även göra fina berg av lera som jag tänkte de som ville kunde prova. 

Länkar; 

Att dra sig undan vid tider av fitnah islamqa
fin lektion om dua som männen i grottan gör ayah 10 surah kahf
Yasir Qadhi tafsir surah Kahf
Olika lektioner om Männen i grottan
Dajjal ankomst





Kommentarer

Populära inlägg