Tema Koranen - Surah Kahf del 3

Berättelsen om Moses och Khidr handlar om prövningen med kunskap. Vi varnas för att låta kunskap bli en källa till arrogans utan kunskap ska leda till ödmjukhet.

Mosa föreläste för judarna och när han fick frågan om vem som har mest kunskap på jorden svarade han att det var han. Allah rättade honom och sa att det finns en annan med mer kunskap. Mosa bad om att få träffa denna man vilket han fick. Khidr var en profet som Allah gett kunskap som inte Moses fått. Deras möte kan sammanfattas i tre olika händelser;

- Khidr tar sönder en båt som tillhörde några fattiga människor som hjälpte Mosa och Khidr över vattnet. Khidr tog sönder båten för att skydda deras egendom från en förtryckande kung som beslagtog fungerande båtar. Männen använde sin båt för att hjälpa andra - Mosa och Khidr hade inga pengar utan fick gratis lift så om du vill få välsignelse i din egendom se till att använda det för Allahs skull.

- När de går av båten dödar Khidr en ung pojke vilket får Mosa att ifrågasätta honom igen. Denna gång i ilska, hur kan du döda en oskyldig pojke? Det inte Mosa visste var att denne pojkes föräldrar var gudsfruktiga och sonen skulle växa upp och bli dålig. Föräldrarnas kärlek till deras son skulle få dem att överträda Allahs regler. Istället ledde sonens död till att deras gudsfruktan ökade. Sen ska vi komma ihåg att den som förlorar ett barn och är tålmodig ska få paradiset. Allah gav dem en annan son som skulle komma att bli god.

- När de kommer fram till en by frågar de folket om mat och vatten. Resande var i behov av generositeten från bybor men folket i den här byn vägrade ge dem något. På väg ut från byn kavlar Khidr upp ärmarna och börjar laga en mur som håller på att ramla ihop. Mosa är nu trött och hungrig och ifrågasätter detta igen, kunde Khidr åtminstone inte ta betalt i form av mat och vatten? Varför hjälpa folket i en ogästvänlig by? Det Mosa inte visste var att under muren låg rikedomar som tillhörde några föräldralösa barn vars fader hade varit en bra man och Khidr lagade muren så att inte skatten skulle bli synlig förrän barnen blivit stora nog att försvara sin egendom.

Khidr sa till Moses att han inte får störa honom i hans uppdrag. När allt var slutfört skulle han få reda på varför Khidr gjorde som han gjorde. Moses visste inte vad han gav sig in på för under deras resa kunde inte Moses vara tyst utan ifrågasätter Khidrs beteende. Efter tre avbrott skiljs de åt och profeten sa att om bara Moses skulle haft mer tålamod skulle vi fått veta fler fantastiska saker.

För att läsa hela historien om Moses och Khidr rekommenderar jag texten på svenska som ni hittar på islamguiden sid. 124.

Läxa;

- Vi fortsätter lära oss de tio första ayaht i Surah Kahf.
- Vi lär oss historien om Khidr och Mosa.
- Vikten av kunskap men vi ska inte låta det leda till arrogans.
- Mosa säger, precis om islam lär oss, inshAllah när han slår följe med Khidr. Vi påminner varandra om att säga inshAllah när vi planerar att göra något i framtiden.

Pyssel;

Ramadan är runt hörnet så vi gör ramadan kalenderar som vi fyller med kunskap. Jag tänkte att vi använder oss av toarullar eller viker påsar av papper som man fyller med hadither och kanske småsaker eller något gott. Här hittar ni lite olika saker jag gjort innan till ramadan, scrolla ner till ramadan.

Länkar;

Yasir Qadhi om Surah Kahf för er som ej lyssnar på honom så finns det massor av andra lektioner av andra föreläsare med ungefär samma innehåll. Finns även en länge hadith i Bukhari om historien. 

Kommentarer

Populära inlägg