Tema Sahaba - Salman al-Farisi

 Kort om de delar i Salman al-Farisis liv som jag ska berätta är;

- Uppväxt och hur han hamnade i Medina och testade Profeten med de tre tecken som han lärt sig som kristen. Ni hittar texter på svenska om det här och här,
- Hur han blev friköpt. Salman såldes som en slav och fortsatte vara slav även efter islam. Han missade Bad och Uhud på grund av det men så en dag så uppmanade Salman att köpa sig fri från den judiska ägaren. Priset var satt till 300 dadelplantor och 40 uqiya silver något som Salman inte hade och skulle ta lång tid. Sahaba hjälpte till och kom med plantor och när de 300 var samlade sa Profeten åt honom att förbereda groparna men inte plantera dem det gjorde profeten själv. Han gjorde dua för varje planta och lade dem i jorden och alla plantor överlevde och gav dadlar så var det silvret kvar. En sahabi fann en liten bit guld som han gav till Profeten. Profeten kallade på "den persiska mannen" och gav honom guldet. Salman sa att guldet inte kommer att täcka kostnaden så Profeten stoppade in guldbiten i munnen och rullade runt den och när de vägde den så var det tillräckligt för att täcka kostnaden på 40 ulqiya.
- Salman är en fri man vid slaget av Khandaq och det var han som kom med idén om att gräva ett dike för att skydda staden. När sahaba ska dela in sig så sa muhajirron att Salman hörde till dem då han också var en som emigrerat men ansar sa nej, han var bosatt i Medina innan så han tillhör oss. Profeten avbröt dem alla och sa att Salman tillhör ingen av er då han tillhör "ahl al-Bayt" Profetens hushåll. En stor ära tilldelad Salman.
- Salman var i den armén som erövrade Persien och han var den som skötte förhandlingarna. Efter muslimerna vunnit var det Salman som blev guvernör över ............ Fastän han hade palatset med dess lyx till sitt förfogande fortsatte han sova under ett träd tills någon ville bygga ett hus åt honom. Salman var skeptisk men mannen fortsatte, "Huset jag ska bygga kommer att vara så högt att du kommer slå i ditt huvud om du står och när du ligger för att sova kommer dina fötter nå väggen." Salman lät mannen bygga huset.
Fastän han var guvernör vävde han korgar som han sålde som försörjning då han föredrog att tjäna sitt eget uppehälle.

-Salman hade enkla kläder och barn brukade reta honom. En dag så kallade en man på honom och bad om hjälp att bära varor till hans hus. Salman hjälpte gladeligen till men när de gick på vägen så kom folk för att stoppa honom och ta över bördan. Mannen som bett honom om hjälp blev förvånad och fick då veta att mannen med den enkla klädseln var ingen annan än Profetens kompanjon och vän, Salman al-Farisi. Salman sa till männen att han skulle bära varorna fram till mannens dörr då han gjort avsikten att hjälpa honom och så blev det.
- När Salman var nära att dö bad han sin slav att hämta en speciell parfym som han sparat och sa tt idag ska han få besök som inte äter men älskar god doft. Han parfymerade sig och bad att alla dörrar och fönster skulle öppnas för han visste inte vilken väg in de skulle ta. Han somnade senare in en sömn som visade sig vara döden.
-Han kom överens med sin vän Abdullah ibn Salam att om en av dem skulle dö så skulle de besöka den andre i en dröm då de troendes själar har rätt att ströva fritt. Efter Salmans död drömde Abdullah om honom och han frågade Abdullah honom vilken gärning fann du mest belöning för. Vad råder du mig till? Salman svarade,  tawakull - "att lita på Allah." och hela Salmans liv var att lägga sitt liv i Allahs händer och lita på den väg som stakades ut.
- Hadith från Salman om att tvätta sig vid toalettbesök. Den andra mannen hånade Salman och Salman svarade, även om du tycker det är roligt så är det sant.
Abu ‘Uthman sade: “Jag var med Salman (må Allah vara nöjd med honom) under ett träd. Han tog en torr kvist från trädet och skakade den till dess löv föll av. Sedan sade han: ‘Oh Abu ‘Uthman, ska du inte fråga mig varför jag gjorde så?’ Jag sade: ‘Varför gjorde du det?’ Han sade: ‘När muslimerna gör wudoo och gör den väl, sedan ber dem de fem dagliga bönerna, då faller hans synder bort just som dessa löv föll av.’ Och han sade: ‘Och förrätta bönen vid dagens början och dess slut och under nattens första timmar – de goda handlingar driver bort de dåliga. Detta är en påminnelse för dem som vill minnas [Gud]!’ (Surah Hud 11:114)” (Ahmad, at-Tirmidhi och at-Tabarani) källa

För er som förstår engelska rekomenderar jag lektionerna längst ner som är mer utförliga än det jag skrivit här.

Läxa; 

Salman var en sökare efter sanningen. En person som är uppriktig i sitt sökande kommer att vägledas till islam. Salman slutade inte att sukta efter kunskap, han reste från präst till präst, från stad till stad och nöjde sig inte förrän han nådde fram till Profeten Muhammad, frid över honom. Varje muslim har blivit ålagd att lära sig sin religion och denna vecka följer vi i Salmans fotspår och börjar vår väg i sökandet av kunskap.

Att söka kunskap är obligatoriskt i islam. Till nästa vecka ska alla lära sig några av de grundläggande lektioner i islam vad gäller bönen som ni finner här.  Veckan efter har vi förhör och prisutdelning.

6. De nio villkoren för bönen är:
· Islam
· Att man är vid sina sinnes fulla bruk.
· Mognad
· (Wudu) tvagning
· Att man tagit bort orenheter (från kroppen, kläderna, och platsen man ber på)
· Rätt klädsel
· Avsikten att be
· Riktad mot Qiblah
· Att bönens tid gått in

7. De fjorton basstegen (Arkaan) i bönen är:

· Att stå upp (om man kan).
· Säga "Allahu Akbar" vilket betyder "Allah är Störst"
· Läsa öppningsSurahn i Quran (Al-Fatihah)
· Sänka huvudet och ryggen ner i en rät vinkel (Ruku’)
· Återgå till stående position
· Nedfalla med båda fötters tår, knäna, händerna och pannan på marken (sujood)
· Resa sig till sittande position
· En kort paus sittande mellan de två nedfallandena (sujood)
· Lugn i alla rörelser.
· Göra bönens bassteg i rätt ordningsföljd
· Sista Tashahhud
· Sitta ned i sista Tashahhud
· Exaltera (upphöja) profeten Muhammed (sas)
· Vända huvudet till höger sida och till vänster sida medan man säger: "Assalamu Alaykum wa Rahmatu Allah" (Allahs Fred och Barmhärtighet vare på dig.) en gång på var sida.
(Notera: salat är ogiltig om en av de ovanstående punkterna saknas)

8. De 8 obligatoriska delarna i bönen:
· Alla tillfällen då man säger "Allahu akbar" i bönen, förutom när man säger "Takbeerat Al-Ihram" (öppningstakbeer, vilket tillhör grunden)
· Att säga: "Sami Allahu liman hamidah" (Allah accepterar den som är tacksam mot Honom), av imamen såväl som den som ber själv.
· Att säga "Rabbana wa laka Alhamd" (Vår Herre, Prisad vare Du) av imamen såväl som den som ber själv.
· Att säga: "Subhana Rabbi Al-’Adheem" (Ära till min Herre, den Väldige) i Ruku’
· Att säga: "Subhan Rabbi Ala´la" (Ära till min Herre, den Högste) i sujood
· Att säga: "Rabbighafir li" (O min Herre, förlåt mig) mellan de två sujood
· Första delen av At-Tashahud, At-Tashahud Al-Awwal
· Att sitta när man gör Tashahhud.

(Notera: om något av de oavnstående missas måste muslimen göra sujud al-sahw, två extra sujood innan salaam)

11. Vad som ogiltighetsförklarar bönen:
Bönen är ogiltig eller bruten om en av de följande saker händer:
· Att avsiktligt prata
· Att skratta
· Att äta
· Att dricka
· Att visa delar av kroppen som inte är tillåtna att visa under bönen.
· Häftig förändring av Qiblahs riktning
· Att röra sig överdrivet mycket utöver de vanliga rörelserna och agerande i bönen, utan en tillåten anledning.
· Att bryta wudu

Pyssel; 

Vi smälter geleljus och fyller glasbehållare.  Människor dyrkar olika saker och det finns människor som ser elden som helig. När de bygger ett nytt "heligt hus" transporterar de eld från en annan byggnad, de tänder inte en ny. Salman var en man som sökte sanningen och Allah ledde honom ända till Profeten (frid över honom), en berättelse som Profeten bad Salman berätta för sahaba.
Salmans far var den som skulle se till att elden som representerade deras gud brann. Alhamdolillah jag är tacksam och jag vill att barnen ska känna tacksamhet över att Allah valt ut dem. över många andra, att de är muslimer och dyrkar den Enda Sanna Guden.
Vi kunde varit vilsna och dyrkat statyer, Jesus, råttor eller elden men istället har vi fått ljus från Allah och det ljuset måste vi värna om.
Må Allah vägleda oss.

Länkar; 

Anwar Awlaki audio
Yasir Qadhi audio del1

Kommentarer

Populära inlägg